Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ИНИЦИЈАТИВА "ОТВОРЕНИ БАЛКАН" Вучић поносан: Договорили смо формирање Имплементационог савета!

04.11.2021. 11:49 13:01
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг

Састанак тројице представника Србије, Албаније и Северне Македоније се одржава поводом иницијативе "Отворени Балкан"

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са премијером Албаније Едијем Рамом и замеником премијера Северне Македоније Николом Димитровом.

ЕЛЕКТРИЧНИ АУТОМОБИЛИ доносе револуцију - Не само у аутомобилској индустрији

ЕЛЕКТРИЧНИ АУТОМОБИЛИ доносе револуцију - Не само у аутомобилској индустрији

"ОПЕН БАЛКАН ЈЕ ИСТОРИЈСКА ОДЛУКА" Вучић дочекао Раму и Димитрова у Палати Србија (ФОТО)

"ОПЕН БАЛКАН ЈЕ ИСТОРИЈСКА ОДЛУКА" Вучић дочекао Раму и Димитрова у Палати Србија (ФОТО)

СТРАВИЧНЕ ПРЕТЊЕ ПРЕДРАГУ КОНУ! На згради члана Кризног штаба освануо графит од кога се диже коса на глави (ФОТО)

СТРАВИЧНЕ ПРЕТЊЕ ПРЕДРАГУ КОНУ! На згради члана Кризног штаба освануо графит од кога се диже коса на глави (ФОТО)

Иницијатива "Отворени Балкан" је економска зона коју су успоставиле три регионалне земље - Албанија, Северна Македонија и Србија, а за циљ има повећање трговине и сарадњу, као и побољшање међусобних билатералних односа.

Питања новинара

Вучић - За три, четири године видећете разлику у стопи раста између нас и осталих

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је иницијатива "Отворени Балкан" прави пут.

- За нас ово није резервна иницијатива, већ велика нада да много тога можемо да променимо у будућности. Ова иницијатива је прави пут, најбољи пут да упознајемо једни друге, за превазилажење проблема. Да наши људи, и Срби и Албанци и Македонци могу да живе боље - нагласио је председник.

Председник Србије је истакао да су "Приштини, Сарајеву и Подгорици врата отворена, али да не може на сваком скупу да одговара на иста питања".

- Данас смо ушли у суштину проблема, имамо довољно посла да бисмо морали сваки пут некоме да се правдамо. Не пада ми на памет да се правдам, никоме у Европској унији, нити у региону. Зашто да се правдамо зато што радимо нешто добро? - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг

- Знате ли колико тога имамо да урадимо, колику ћемо предност имати у односу на неке друге који то не разумеју - питао је Вучић.

- Ко жели добродошао је, ко не жели не мора. За три, четири године видећете разлику у стопи раста између нас и осталих. Отворени Балкан је нешто што пружа слободу људима, велике шансе привредницима, бржу размену услуга, дигитализацију, трансофрмацију. Не видим зашто би неко имао нешто против тога - истакао је.

- Важније од свих декларација је то шта смо урадили за људе. Људи су суштина, не ми, не процеси, састанци, већ обични људи, од пољопривредника, до привредника, као и радника у компанијама - објаснио је он.

Казао је да је циљ да се уклоне препреке за превоз робе.

- Договорили смо се и суштина да то тако урадимо, да, када се уради царински преглед, добије царинска декларација у Суботици и Београду, нема ко да вас зауставља на царини у Северној Македонији, и идете даље према Тирани. Када дођете у Албанију опет имате царину, проверавају царинске декларације и наплаћују шта је потребно - објаснио је он.

Казао је да је циљ да се не заустављају камиони десет пута. Међутим, додаје неопходно је дигитално умрежавање.

- За слободно пуштање кроз границе мораћемо да радимо различите врсте усклађивања -нагласио је Вучић.

Рекао је да је Албанија већ дала зелену листу за 20 својих компанија, а Србија има 30-40 за које знамо да су сигурне.

- Тиме ћемо да олакшамо промет. Министарство трговине мора да буде још посвећеније - додао је он.

Вучић је изразио наду да ће се неки други придружити јер ће бити од огромне користи за све нас.

Димитров - Не видим ризик да Северна Македонија напусти иницијативу

Заменик председника Владе Северне Македоније Никола Димитров изјавио је да не види никакав ризик да та земља напусти иницијативу "Отворени Балкан" чак и ако дође до промене власти у Северној Македонији.

Он је тако одговорио на питање новинара да ли постоји ризик да та земља напусти иницијативу обзиром на став опозиције око Отвореног балкана и обзиром на политичка дешавања.

- Не видим никакав ризик који би могао да искочи. За Северну Македонију је важно да остане део иницијативе због економија и европске будућности региона. У случају да дође до промене власти ми смо демократија. Надамо се да ће воља грађана бити таква да ко год дође на власт земља иде напред што значи и европеизацију и добре односе са суседима - рекао је Димитров.

Он је рекао да не мисли да је ситуација на македонској политичкој сцени постигла ниво фер конкуренције, као и да би за Владу било боље да учесници показују шта боље могу да ураде.

- Чак и ако директно повежемо резултате локалних избора са владом, владајућа коалиција је освојила више гласова него опозиција - рекао је Димитров.

Како је објаснио, већина македонских грађана жели да иде напред.

- Желимо добре комшијске односе и регионалну сарадњу - рекао је Димитров.

Димитров - Регионална сарадња мудар и прави избор

Никола Димитров истакао је да је регионална сарадња "мудар, прави и европски избор".

- Значај који Влада Северне Македоније придаје овој инцијативи истакнут је чињеницом да сам ја данас у Београду и захваљујем се на добродошлици - захвалио се одмах на почетку Димитров.

Nikola Dimitrov
Никола Димитров / Извор: Фото: Printscreen

- Ова инцијатива је веома важна, те не можемо себи да дозоволимо да будемо одсутни са овог састанка, и поред политичке ситуације у земљи - рекао је заменик премијера Северне Македоније - рекао је.

- Једнина је другорочна визија за победнички, стабилан Балкан, да су границе од мањег значаја. То је европски избор и нема никакве дилеме када сте суочени са тим да ли да правите проблем или налазите решења и правите бољу будућност - додао је.

- Што више победа будемо извојевали заједно, тиме ће ова иницијатива постати привлачнија и за остале земље у региону - истакао је представник Северне Македоније.

Рама - Једногласно дата подршка иницијативи "Отворени Балкан"

- Комплетан фокус био је на радницима, дистрибутерима, људима, нашим студентима, академским грађанима који су конкретни коринсици "Отвореног Балкана" - изјавио је Рама.

Сваки од њих, каже, трпи због чекања на границама, као и разним контролама и проверама.

Edi Rama
Еди Рама / Извор: Фото: Printscreen

- Осећам се добро што смо се фокусирали на суштину иницијативе, а то је како да наше економије расту и развијају се - каже он.

- Наша мала тржишта би интергацијом постала једно важно тржиште - истиче.

- Србија је направила искорак у привлачењу оваквих инвестиција, а у случају већег тржишта, имали бисмо више инвестиција - каже Рама.

Додаје да је једногласно дата подршка иницијативи "Отворени Балкан".

Како је напоменуо Рама, заузет је исти став по питању Европске уније.

Рама је истакао да је број српских туриста у Албанији порастао за чак 63 одсто.

- То су бројеви који имају директан утицај на економију, убеђен сам да ће они и даље да расту - сматра Рама.

Вучић: Отворени Балкан је изузетна иницијатива 

- "Отворени Балкан" сматрамо изузетном иницијативом, а она је направљена због људи који живе у сваком од наших градова - истакао је председник Вучић на конференцији за медије.

Данас је, каже Вучић, договорено формирање имплементационог савета.

Фрустрирајуће је, каже председник, да договорено некада није у стању да се потпуно имплементира.

- Договорили смо формирање Имплементационог савета, који ће у наредних 7-10 дана имати састанке са инспекцијама, како би се договорили о слободном протоку робе и услуга - каже Вучић.

Председник је изјавио да је састанак са представницима пословне заједнице три земље био добар, и да је установљено да су сви 100 одсто уз овај пројекат и иницијативу.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Youtube/PrintScreen/Tanjug

Рекао је да "желимо да направимо разлику, како би наши људи за годину, годину и по дана до Скопља и Тиране могли да путују без граница.

- Тиме снажимо наше економије, не дирамо у права постојећих држава, и омогућавамо грађанима бољи живот, а привредницима да могу боље да раде - каже Вучић.

- Када увозе воће и поврће из Северне Македоније морају да чекају више од 24-30 сати, иако смо све детаљно уредили нашим споразумима са Северном Македонијом. Зато сада иде комплетна контрола, има да раде и суботу и недељу сви, јер нам од тога зависи каква ће бити наша економија, хоћемо ли направити најбоље резултате за привреду - подвукао је он. Од овога нам зависи економија и хоћемо ли направити добре резултате за наше комапније и пољопривреднике - рекао је председник.

- Морамо да се боримо за вишу стопа раста и да се боримо за све што ће нашим људима омогућити бржи напредак. Нисмо направили реципрочни уговор са Северном Македонијом о куповини некретнина из Бог зна ког бирократског разлога - напоменуо је.

Указао је да је било говора и о слободном протоку услуга, а с тим у вези је изразио захвалност Атлантском савету који је довео људе из Сарајева и Приштине, који су дали допринос дигиталној трансформацији целог региона.

После католичког Божића виће одржан и састанак у Тирани, где ће бити потписан Меморандум о разумевању око радних дозвола.

- Једини начин да задржимо људе је да могу слободно да раде свуда у региону - каже Вучић.

Сви привредници су, додаје, за ову иницијативу, али се од политичара траже бржи резултати.

- Ово није прича о политичарима, већ о грађанима, о фантастичној идеји која мора да победи да би ишли напред - казао је он.

Поновио је да апсолутно сви из пословне заједнице све три земље подржавају "Отворени Балкан", али траже брже резултате, већу активност, да се не зауставимо на политичким декларацијама.

- Био сам срећан када је један од њих рекао да је ипак лакше данас на границама него пре - додао је он.

Он је Рами и Димитрову пожелео да се у "Београду увек осећају као код куће".

Почео састанак Вучића, Раме и Димитрова

У оквиру иницијативе Отворени Балкан, у Палати Србија почео је трилатерални састанак председника Србије Александра Вучића са премијером Албаније Едијем Рамом и замеником председника Владе Северне Македоније Николом Димитровим.

Трилатералном састанку претходио је разговор званичника са представницима компанија из Србије, Албаније и Северне Македоније, као и разговор са представницима Атлантског савета.

Након састанка Вучић, Рама и Димитров ће се обратити медијима.

Састанак са привредницима

 Вучић, Рама и Димитров су разговарали са представницима компанија из Србије, Албаније и Северне Македоније.

- Драго ми је због оволиког интересовања и привредника, али и медија за иницијатву "Отворени Балкан".То потврђује да је наша одлука да сарађујемо у оквиру ове иницијативе била исправна - написао је председник Србије Александар Вучић на свом инстаграм налогу.

Вучић дочекао Раму и Димитрова

Председник Србије Александар Вучић дочекао је у Палати Србија премијера Албаније Едија Раму и заменика председника Владе Северне Македоније Николу Димитрова, са којима ће имати више састанака у оквиру иницијативе "Отворени Балкан".

Председник Србије је на свом Инстаграм профилу објавио фотографију са представницима Албаније и Северне Македоније.

Прелиставање дневних новина за 20. септембар 2024. године
Prelistavanje dnevnih novina

Прелиставање дневних новина за 20. септембар 2024. године

19.09.2024. 20:49
ВУЧЕВИЋ СЕ ОБРАТИО ПЕНЗИОНЕРИМА: "Да није било вас не би Србија опстала"
Miloš Vučević

ВУЧЕВИЋ СЕ ОБРАТИО ПЕНЗИОНЕРИМА: "Да није било вас не би Србија опстала"

19.09.2024. 20:02
ВУЧИЋ СТИГАО НА МАРАКАНУ: Председник Србије са млађим сином дошао да бодри Црвену Звезду против Бенфике
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ СТИГАО НА МАРАКАНУ: Председник Србије са млађим сином дошао да бодри Црвену Звезду против Бенфике

19.09.2024. 18:45
Сајам спорта општине Земун свечано отворен у ОШ "Светислав Голубовић Митраљета"
Sajam sporta

Сајам спорта општине Земун свечано отворен у ОШ "Светислав Голубовић Митраљета"

19.09.2024. 14:49
ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада
Izraleski avion

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада

19.09.2024. 22:43
КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену
Hitna pomoć, policija

КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену

19.09.2024. 22:05
ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију
Italijanska policija

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију

19.09.2024. 21:34
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани
FK Crvena zvezda

МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани

19.09.2024. 18:27
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић
FK Crvena zvezda

"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић

19.09.2024. 20:45
СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)
Ukrajinska vojska

СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)

19.09.2024. 18:38