Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПОСЛЕ ПИСАЊА ПОРТАЛА СРБИЈА ДАНАС: Национална референтна лабораторија почиње са радом у МАРТУ 2018. године!

10.11.2017. 08:20
Пише:
Branislav Nedimović
Бранислав Недимовић / Извор: Србија Данас

Након писања Србије Данас о 14 година чекања на отварање кровне институције за контролу хране и млека, министар пољопривреде Бранислав Недимовић у ексклузивном интервјуу за наш портал открио да ће Национална референтна лабораторија у пуном капацитету почети да ради у првом кварталу следеће године!

Национална референтна лабораторија је једна од најбитнијих установа за контролу квалитета хране, а самим тим и за контролу општег здравља свих грађана, а Србија је једина земља у ЕУ која је нема. Наш портал је апеловао на надлежне да се она што пре отвори и након опсежног истраживања у коме је учествовао тим новинара (текстове можете да прочитате ОВДЕ), министар пољопривреде Бранислав Недимовић је најавио отварање ове лабораторије у пуном капацитету у марту 2018. године!

У интервјуу који је дао за наш портал, министар је објаснио како ће отварање ове лабораторије утицати на контролу произвођача млека, али и хране биљног и животињског порекла и зашто нам је ЕУ повукла новац који нам је дала за пројекте. Наш портал ће наставити да прати овај пројекат и обавестити јавност када лабораторија почне са радом.

Како је дошло до тога да ми од 2003. до данас и даље немамо Националну референтну лабораторију за контролу хране?

Ја могу да разумем незнање, неинвентивност, немање амбиције, али исто тако могу да разумем да је у неким временским интервалима постојао притисак одређених интересних група. Када крене са радом ДНРЛ, конкретно лабораторија за производњу млека и лабораторија за безбедност хране, ви нећете имати више ситуацију „Кадија те тужи, кадија ти суди“. То значи да неко ко производи и ко има своју лабораторију, може сам себе да проверава и нема никог другог ко би га контролисао. То значи да за одређену финансијску надокнаду може да се добије и другачији налаз, него онај који би одговарао у стварности. То је све у сфери нагађања, али је могуће, као и у сваким пионирским корацима, да су такви проблеми постојали.

nedimovic
недимовиц / Извор: Србија Данас

Шта ви радите да убрзате процес отварања лабораторије?

Оно што ми радимо поводом тога је да мењамо Закон о безбедности хране. Послали смо га сад на мишљење у Европску комисију, због усаглашавања са такозваним европским тековинама, а којим се оснажује улога НРЛ, а с друге стране, тај закон ће се примењивати најкасније до фебруара 2018, а можда и већ и у децембру ове године.

Зашто лабораторија за контролу квалитета млека није прорадила у априлу ове године, како сте најављивали и када ће напокон почети да ради?

Ја сам искрено веровао да могу брже да је ставимо у функцију, међутим процедура јавне набавке опреме коју смо имали и одобравање средстава за новозапослене због Закона о максималном броју запослених, нисам рачунао да ће ми толико узети времена.

Ми смо у комуникацији са ММФ везано за систем функционисања млека већ обећали да ћемо 1. јануара 2019. године прећи на плаћање премирања млека по квалитету. А биће засновано на резултатима које даје лабораторија за контролу млека. 

Лабораторија за контролу квалитета млека ће почети да ради у децембру, а лабораторија за безбедност хране ће почети да ради у фебруару или у марту.
Министар пољопривреде Бранислав Недимовић

Branislav Nedimović
Бранислав Недимовић / Извор: Србија Данас

Мали произвођачи се често жале на садашњи систем откупа млека и на контролу квалитета приватних лабораторија. Шта они могу да очекују?

Имали смо систем равниловке-свима исто, само је важно да је бело млеко. Није се водило рачуна о другим параметрима, они произвођачи који су уложили у своју производњу, који су уложили у квалитет, који имају лактофризе - ми смо уствари кочили оне који су најнапреднији и који су уложили у себе. Они који немају квалитет, њима је било супер.

Најнеквалитетније млеко, које је у систему стандарда, безбедно, али по параметрима на доњем минимуму, оно ће можда имати 3-4 динара по литри, а сада имају 7 динара. Али ми њима дајемо новац да се осавремене, а ако они неће, са 50 посто новца да купе лактофриз и могућност да за другу половину узму кредит, онда ми ту не можемо ништа.

Да ли је истина да увозимо производе пред крај рока трајања?

Често постоји фама у народу, месо коме је истекао рок у ЕУ, оно заврши у Србији, то смо све ускладили са правилима ЕУ, а када успоставимо рад лабораторије за безбедност хране, то ћемо потпуно контролисати. Имамо проблем са месним прерађевинама и оно што се зове мом (млевено месо, ткиво, све што се користи касније за прерађевине) - ту је проблем где ћемо са лабораторијом за безбедност хране направити црту где ћемо моћи да измеримо шта је квалитетно, а шта није квалитетно.

Branislav Nedimović
Бранислав Недимовић / Извор: Србија Данас

Сви се сећамо афере Афлатоксин из 2013. године. Како да будемо сигурни да и даље нисмо у опасности, ако не ради лабораторија за контролу млека?

Управа за ветерину, независно од ове лабораторије које још увек нема, раде супер анализе свих млечних производа, по методу случајног узорка и мери ниво афлатоксина код произвођача афлатоксина, исто тако и у млекарама. Имамо комуникацију са млекарама које и саме имају проблем уколико се појави повећан ниво афлатоксина, јер није дозвољена иста количина у свим земљама где имају извоз. С друге стране, ми радимо мониторинг за праћење млека, то је посебан програм који користимо у последње три-четири године, Управа за заштиту биља има сличан програм за праћење произвођача хране и праћење стања кукуруза, у самим складиштима.

Зашто је горња граница афлатоксина у млеку померена са 0, 05 микрограма по килограму на 0,5?

Приче да смо ми повећали ове године неколико пута ниво афлатоксина, апсолутно су нетачне. То је ствар која траје већ неколико година и она је 0,25. Примера ради, колика је то количина у ствари проблематичне робе, на један шлепер од 25 тона, то је неколико зрна кукуруза. Само је питање да ли ћете успети да спречите тих неколико зрна да дођу до животиња, које се тиме хране.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Сви се сећамо да је након афере Афлатоксин повећана та граница 10 пута, односно на 0,5 микрограма по килограму. Да ли је то опасно по здравље грађана?

Година критична због суше

Неспорно је да млеко мора да се контролише и ми то радимо. Ова година је проблематична због суше и појаве микроорганизама, али смо се на време припремили.

Проблеми се највише јављају код силаже, када се кукуруз претвара у сточну храну, и ту смо едуковали произвођаче.

Ниво афлатоксина је повећан на 0,5 микрограма по килограму 2013. године, а онда је враћен на 0,25 микрограма. Најразвијеније земље немају уопште овакву границу афлатоксина, тако да те приче, када причамо о штетности, могу да се посматрају овако. Не можемо да причамо о томе да ли ћемо имати проблема ако попијемо дневно 20 литара млека, јер да попијемо 20 литара било чега, имали бисмо проблема.

До 2010. године, граница афлатоксина је била 0,5 микрограма по килограму. Све што смо ми пили као деца, Америка, Русија, Јапан, Канада, цела Латинска Америка, све пију млеко са 0,5 микрограма нивоа афлатоксина.

Шаљемо узорке у иностранство на супер анализу, не дајемо самим произвођачима да контролишу ниво афлатоксина, имали смо 80-90 узорака које смо послали на ту супер анализу, у септембру 2017. године. Два или три узорка су искакали, али постоји механизам како се решава тај проблем са произвођачима.

nacionalna referentna laboratorija
национална референтна лабораторија / Извор: Србија Данас

Како ће функционисати провера када лабораторија за контролу млека почне са радом?

Са пословањем ДНРЛ, постојаће временски интервал у коме ће произвођач добити флашицу и доносити узорак у лабораторију и неће се само контролисати афлатоксин, него постоји још седам различитих критеријума контроле, о којима данас нико не прича. Сам принцип је тотално дигитализован од тренутка узимања једне дозе млека, њеног транспорта специјализованим возилом и њеног опремања у ДНРЛ.

Да ли ће ДНРЛ постојати и у другим деловима Србије?

Намеравамо да отворимо и филијале ДНРЛ у Новом Саду, Крагујевцу или Краљеву и Сјеници. Тамо већ постоје лабораторије задовољавајућег нивоа да можемо да их укључимо у систем ДНРЛ да бисмо смањили трошкове који настају приликом транспорта узорка.

Branislav Nedimović
Бранислав Недимовић / Извор: Србија Данас

Зашто је ЕУ повукла део новца из српских пројеката?

Оно што јавност не зна, је да је нама један део средстава које нам је ЕУ доделила пре 15 година, повукла и то из три разлога:

Прешево гранични прелаз, где су они дали средства за изградњу фитосанитарне и ветеринарске инспекције за објекте, за комплетне контроле, она никада није пуштена у рад, никада није имала дозволу, а ми смо то завршили пре 3-4 месеца, друга ствар је била ИПАРД, а трећа ствар је ова лабораторија.

Држава је за лабораторију за контролу млека дала 60 до 65 посто свог новца, нису то паре из ЕУ, хвала им што су нам помогли, али ту је држава дала већину новца.

КОНФЕРЕНЦИЈА "ДАНИ АМЕРИКЕ У БЕОГРАДУ": Србија и САД настављају унапређење стратешког партнерства на свим пољима
Dani Amerike u Srbiji

КОНФЕРЕНЦИЈА "ДАНИ АМЕРИКЕ У БЕОГРАДУ": Србија и САД настављају унапређење стратешког партнерства на свим пољима

20.09.2024. 21:40
Прелиставање дневних новина за 21. септембар 2024. године
Prelistavanje dnevnih novina

Прелиставање дневних новина за 21. септембар 2024. године

20.09.2024. 20:54
ХИТНО ОГЛАШАВАЈЕ ПРЕДСЕДНИКА НАКОН СЕДНИЦЕ: Ванредна ситуација у земљи, ово су КЉУЧНЕ теме о којима треба да бринемо
Aleksandar Vučić

ХИТНО ОГЛАШАВАЈЕ ПРЕДСЕДНИКА НАКОН СЕДНИЦЕ: Ванредна ситуација у земљи, ово су КЉУЧНЕ теме о којима треба да бринемо

20.09.2024. 14:17
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОПРОСТИО ОД ПРЕМИНУЛЕ ГЛУМИЦЕ: Радмила Живковић је обележила најсјајнију епоху наше кинематографије и позоришта
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОПРОСТИО ОД ПРЕМИНУЛЕ ГЛУМИЦЕ: Радмила Живковић је обележила најсјајнију епоху наше кинематографије и позоришта

20.09.2024. 13:56
Премијер Вучевић позвао винаре да се пријаве за субвенције: Министарство привреде у договору са председником спрема подстицаје
Miloš Vučević

Премијер Вучевић позвао винаре да се пријаве за субвенције: Министарство привреде у договору са председником спрема подстицаје

20.09.2024. 22:41
КОМПЛЕТНО БЛОКИРАН САОБРАЋАЈ НА МОСТУ КОД БЕШКЕ: Дошло до тешког удеса, полиција и Хитна помоћ на терену
hitna pomoć

КОМПЛЕТНО БЛОКИРАН САОБРАЋАЈ НА МОСТУ КОД БЕШКЕ: Дошло до тешког удеса, полиција и Хитна помоћ на терену

20.09.2024. 22:09
Умрла Невенка Жегарац: Чувена професорка ФПН-а
Nevenka Žegarac

Умрла Невенка Жегарац: Чувена професорка ФПН-а

20.09.2024. 22:06
СЕВАЈУ КАЗНЕ: Школски аутобуси искључени из саобраћаја - Полиција извршила преглед па утврдила ОВЕ недостатке
Školski autobus

СЕВАЈУ КАЗНЕ: Школски аутобуси искључени из саобраћаја - Полиција извршила преглед па утврдила ОВЕ недостатке

20.09.2024. 21:58
ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности
Izraleski avion

ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности

20.09.2024. 20:11
"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија
Vladimir Putin

"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија

20.09.2024. 21:11
Откривено какво је здравствено стање Саше Поповића
Saša Popović

Откривено какво је здравствено стање Саше Поповића

20.09.2024. 21:54
ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар
Dečak ubica

ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар

20.09.2024. 19:28