Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВАТРЕНИ УДАР 2024: Вучић присуствовао тактичкој вежби бојевим гађањем на Пасуљанским ливадама

04.07.2024. 12:17
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Владимир Шпорчић

Председник Србије, Александар Вучић, присуствовао је Дану високих званица на опитној здруженој тактичкој вежби с бојевим гађањем "Ватрени удар 2024".

На Пасуљанским ливадама одржана је опитна здружена тактичка вежба с бојевим гађањем "Ватрени удар 2024". Вучић је казао да се очекује да до септембра буде произведено првих 1.000 комада дрона "комарац".

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Владимир Шпорчић

Обраћање Вучића

- Поносан сам на оно што смо данас овде могли да видимо! Први пут смо могли да видимо дејство "комарца 2", "малог милоша" и изврсне поготке... И не само митраљеско дејство "малог Милоша" већ и ракетног бацача, коришћење ракета из "Пасарса", "Корнете" који су на даљину од преко 4.000 метара невероватном прецизношћу погодили непријатељске тенкове - рекао је Вучић који је потом честитао свим војницима који су учествовали у вежби и оценио њихова дејства са "врло добро"!

- Мораћемо још много да вежбамо, да радимо, набављамо и производимо... До септембра имаћемо 1.000 комада комараца - казао је Вучић.

О неистинама на тему извоза уља у Црну Гору

Он је потом одговарао на питања новинара а прво је било извоз уља у Црну Гору. Казао је да је прошле године извезено 3,5 милиона литара, а ове много више што само говори о неистинама. Вучић је истакао да нема никакве забране извоза уља у Црну Гору.

- Ја сам увек за слободну трговину - рекао је Вучић па додао да Србија у овом тренутку у Робним резервама има уља да подмири годишње потребе целе Црне Горе и још да нам и остане.

- Зарад људи у Црној Гори, без обзира на сву кампању коју Шолакове Вијести воде против мене, чињенице су нешто другачије. Србија је 2023. за првих шест месеци извезла 3,5 милиона литара јестивог рафинисаног уља, а ове године 5,7 рафинисаног уља, дакле 62 посто више него прошле године. Толико о истини и чињеницама. 70 милиона литара је потребно за нас на годишњем нивоу, а ми неких 85 милиона литара можемо да извозимо несметано - рекао је председник Србије и додао:

- Наше резерве су много веће него годишња потрошња Црне Горе, то не говорим због власти у Подгорици, него због народа у Црној Гори. У овом тренутку имамо око 11 милиона литара рафинисаног уља које држимо за двомесечне потребе и много нерафинисаног уља. И народ може да буде миран, уља има довољно - поручио је Вучић на ову тему.

О литијуму

Председник се, одговарајући на питања новинара, осврнуо и на литијум односно његово ископавање замоливши да се о овој теми говори стручним језиком и нагласивши да до ископавања неће доћи још најмање 4 године ма колико у овом тренутку пожурили.

Он је поновио да су нас стране обавештајне службе у једном тренутку надиграле кад је реч о литијуму, и нагласио да се неће дозволити уништавање животне средине.

- Нећу им дозволити да било шта раде док не добијемо доказ да ће бити заштићена животна средина - казао је председник који је подсетио колико би тај пројекат донео подручју Јадра.

- Неће доћи до ископавања још четири године најмање. Литијум би повећао плате, пензије, отворио нова радна места... Пропустили смо прилику јер сам ја погрешио и јер су нас стране службе надиграле. Спремни смо да изнесемо све аргументе - закључио је Вучић.

О надзору наше територије бајрактарима из Приштине: Гледали смо их као на длану, али то не би био никакав безбедоносни проблем за нас!

Вучић је у обраћању казао и да је јуче Војска Србије приметила дејства ваздухоплова с посадама и без посаде и дронова са извиђачким намерама према Србији без прелажења границе, као и да је то појачано из свих смерова.

Он је открио и да су дронови за извиђачке активности према Србији били приштински а да су полетели из Ђаковице.

- Циљева је више. Ја не бих о свим циљевима да говорим, свакако сагледавање оперативних способности наше војске, у ширем смислу. Бајрактари из Ђаковице су били приштински, ми смо их гледали као на длану, да је неко дуго време... не би се дуго задржали у ваздуху. Пошто је то простор под контролом Кфора, ми то поштујемо. То за нас не би био велики безбедоносни проблем односно не би био никакав проблем... Исправите ме ако грешим - казао је Вучић после чега се од упућених представника Војске Србије чуло: Не грешите, господине председниче.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Владимир Шпорчић

Вучић стигао на тактичку вежбу

Председник Србије Александар Вучић стигао је на тактичку вежбу с бојевим гађањем на Пасуљанским ливадама.

Вежба почиње у 12 часова у Војном комплексу "Пасуљанске ливаде".

На данашњој вежби увежбава се извођење борбених дејстава уз употребу беспилотних ваздухоплова за извиђање и ватрену подршку, са циљем унапређења способности прикупљања и дистрибуције обавештајних података и ефикасности ватрене подршке на савременом бојишту, као и провере функционалности организације и јединица Војске Србије.

Pasuljanske livade
Пасуљанске ливаде / Извор: Танјуг/Владимир Шпорчић

Учесници вежбе су јединице Копнене војске и Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, снаге за специјална дејства и противелектронску борбу, као и стручњаци из Војнотехничког института и на њој је ангажовано око 1.500 припадника Војске Србије и нешто више од 300 борбених средстава.