Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ: Расправа о министарствима наставља се сутра

18.10.2022. 22:42
Skupština Srbije
Скупштина Србије / Извор: Профимедиа

Седница је почела постављањем посланичких питања

Први дан заседања Скупштине Србије на којем посланици расправљају о изменама и допунама Закона о министарствима завршен је, а седница ће бити настављена сутра у 10.00 часова.

Расправу првог дана обележиле су критике посланика опозиције које се првенствено односе на повећан број предложених министарстава, као и спајање ресора, док је шеф посланичке групе СНС-а Миленко Јованов објаснио да ће будућа влада радити у ванредним околностима и да су у складу са тим формирана министарства која ће на најбољи могући начин одговорити на изазове који су пред нама.

УДАРНО! Скупштина УН усвојила резолуцију - Светска заједница не признаје референдуме у анектираним областима

УДАРНО! Скупштина УН усвојила резолуцију - Светска заједница не признаје референдуме у анектираним областима

ЗАПАДНА КОАЛИЦИЈА МОЖЕ ДА ОДАХНЕ: Генерална скупштина УН изгласала, избачена земља која им је била ТРН У ОКУ!

ЗАПАДНА КОАЛИЦИЈА МОЖЕ ДА ОДАХНЕ: Генерална скупштина УН изгласала, избачена земља која им је била ТРН У ОКУ!

ЗСО ЈОШ УВЕК СПОРНА ТАЧКА: Почела седница Савета безбедности УН о Косову и Метохију, Србију у Њујорку представља Селаковић

ЗСО ЈОШ УВЕК СПОРНА ТАЧКА: Почела седница Савета безбедности УН о Косову и Метохију, Србију у Њујорку представља Селаковић

Шеф посланичке групе Српски покрет Двери – Патриотски блок Бошко Обрадовић сматра да је непотребно 25 министарстава и каже да му из образложења делује као да је нова влада прављена како би се збринули, како каже, „вечити Кркобабићи“, Горан Весић или Зорана Михајловић и коалициони партнери СНС-а.

Поставио је питање да ли ће влада радити у интересу америчког амбасадора Кристофера Хила, Сороша, страних компанија, страних банака или ће Србија добити владу која ће служити домаћем човеку.

– Да ли ће Србија коначно добити владу која ће служити домаћем човеку, домаћем пољопривреднику, домаћем привреднику, сиромашнима, особама са хендикепом, породицама, свима онима којима заиста и треба да помогне, упитао је Обрадовић.

Шеф посланичке групе Морамо – Заједно, Небојша Зеленовић, оценио је да је апсурдно говорити о Закону о министарствима када ни они које имамо, како тврди, не раде свој посао, а они који раде, како додаје, раде га накарадно.

Говорећи то, Зеленовић је још једном указао на протест у Новом Саду на којем су хапшени активисти који су изашли на Шодрош како би указали на, како сматрају, штетност градње моста на том месту.

Зеленовић наводи и да њихов предлог садржи и то да се преполови број министарстава у односу на предложене и најавио да ће о томе више говорити у расправи о појединостима.

Председник посланичке групе Демократске странке Зоран Лутовац оценио је да “Србија има више министарстава него Швајцарска и Немачка заједно”.

Шеф посланичке групе Нада Милош Јовановић казао је да та посланичка група неће гласати за Предлог закона о изменама и допунама Закона о министарству јер је, како каже, много тога прилично „наопако урађено“.

– Прво је наопак начин, није било потребе да се ради по хитном поступку. Наопака је и намера, односно није се пошло за јачањем јавне администрације већ од политичких калкулација да се обезбеди министарско место сваком ко мисли да треба да буде министар. Велика је коалиција и свима нам је јасно то, казао је Јовановић наводећи да влада коју чини 25 министарстава јесте голема.

Шеф посланичке групе Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски изјавила је данас да повећање броја министарстава показује да се владајућа већина не држи ни своје политике јер су раније казали да ће тај број бити смањен додајући да, како каже, „хаотична фузија“ ресора говори да су сва министарства у сврху партијског подмиривања.

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је да ће та посланичка група тражити од предлагача да повуче Предлог закона о министарствима јер, како је рекао, има доста нелогичности и велики број министарстава.

– Тразићу од предлагача да повуче предлог закона. Имате гомилу нових министарства, нелогичности. Власт још једном да размисли да ли заиста жели владу у којој има 25 ресора у временима кризе, казао је Алексић.

Посланици опозиције критиковали су и то што је седница заказана по хитном поступку и то мање од 24 часа од одржавања.

Посланик СПС Ђорђе Милићевић рекао је да је неупитна подршка социјалиста предлогу закона.

– Мислим да нећу ниста рећи епохално ако кажем да је ово један од законских предлога у историји законодавства који је највише пута мењан јер не постоји, не само у Србији него и у читавом свету универзални модел већ свака држава формира унутар владе онолико министарстава колико је потребно, рекао је Милићевић.

Он је додао да је у Норвешкој некада постојало Министарство за нафту или риболов, а у Немачкој Министарство за храну.

Милићевић је истакао да свака посланичка група има свој став, те да предлог закона није резултат коалиционих споразума и математике већ представља реалне потребе како би влада наставила ефикасније да ради.

Предлог закона о министарствима, рекао је Милићевић, представља први корак и систем који ће омогућити влади да функционише и даје резултате.

– Поносни смо на резултате владе, они трасирају будући пут нове владе Србије и олакшавају рад, али свакако лествицу треба подизати, рекао је Милићевић.

Заменица посланичке групе СНС Марина Рагуш осврнула се на то што су поједини посланици дела опозиције често спомињали председника Александра Вуцицћа и како он о свему одлучује.

Да се није спустио цензус на три одсто, многи од вас данас не би седели ту. Ако Вучић о свему одлучује онда је он пример за демократију јер вас је онда он довео овде, рекла је Рагуш.

Подсетимо, интонирањем химне “Боже правде”, у Скупштини Србије почела је прва седница редовног јесењег заседања на чијем је дневном реду Предлог закона о министарствима.

Седница је почела постављањем посланичких питања, што је, по Пословнику, омогућено посланицима сваког уторка и четвртка, а након тога се очекује утврђивање дневног реда.