Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ШОК БОМБАМА И МЕТКОВИМА НА СРБЕ У ЗВЕЧАНУ: Повређене 52 особе, три тешко рањене! Вучић: "За све је крив Аљбин Курти" (ФОТО/ВИДЕО)

29.05.2023. 07:21 01:05
KFOR
КФОР / Извор: Фото Shutterstock, Wikipedia, ртрс

Припадници Кфора у понедељак ујутру у Зубином Потоку, Лепосавићу, Северној Митровици и Звечану са опремом за разбијање демонстрација.

Испред зграде опстине Зубин Поток у понедељак ујутру биле су распоређене јаке снаге Кфора, као и бројни припадници специјалне косовске полиције, а како јавља екипа Косово онлајна на лицу места, исто је и у Лепосавићу.

У Лепосавићу су развукли бодљикаву жицу око зграде општине.

Патроле Кфора блокирале су за аутомобилски саобраћај улице која води до зграде општине Зубин Поток, па се до општине могло само пешке. 

ШКОЛЕ ПРЕСТАЈУ ДА РАДЕ! Обуставља се настава на СЕВЕРУ Косова - деца и родитељи страхују од дугих цеви и транспортера!

ШКОЛЕ ПРЕСТАЈУ ДА РАДЕ! Обуставља се настава на СЕВЕРУ Косова - деца и родитељи страхују од дугих цеви и транспортера!

"СЛЕДИ НАЈТЕЖА СИТУАЦИЈА НА КиМ" Вучић: Плашим се великих сукоба, јер Курти сања да буде Зеленски

"СЛЕДИ НАЈТЕЖА СИТУАЦИЈА НА КиМ" Вучић: Плашим се великих сукоба, јер Курти сања да буде Зеленски

БОРЕЉ РАЗГОВАРАО СА СТОЛТЕНБЕРГОМ: Приштина не сме да "предузима једностране, дестабилизујуће кораке"

БОРЕЉ РАЗГОВАРАО СА СТОЛТЕНБЕРГОМ: Приштина не сме да "предузима једностране, дестабилизујуће кораке"

 

Ситуација у Звечану мирна

У Звечану је ситуација тренутно мирна, јавља репортер Косово онлајна. Више стотина грађана налази се на потезу од зграде општине до цркве Светог Ђорђа у којој владика рашко-призренски Теодсије служи молебан за Косово и Метохију, за мир и спасење. Возила специјалних јединица тзв. косовске полиције која су раније стајала испред општине премештена су иза општинске зграде, а припадници косовске полиције су и даље у згради. Припадници Кфора су испред општине, у истом положају као и јутрос. 

Огласио се Кфор

Око 25 припадника Кфора из италијанског и мађарског контингента повређено је данас приликом протеста у општини Звечан.

- Данас поподне јединице Кфора распоређене су у четири општине северног Косова у циљу обуздавања насиља. Демонстрације су уследиле након што су новоизабрани градоначелници последњих дана покушали да преузму дужност. Док су се супротстављали демонстрантима, неколико војника италијанског и мађарског контингента Кфора били су предмет ничим изазваних напада изадобили су ране, преломе и опекотине услед експлозије запаљивих уређаја - наводи се у саопштењу.

Комплетно саопштење Кфора можете прочитати ОВДЕ

Председник Вучић: Нећемо дозволити погром!

Председник Србије Александар Вучић обратио се нацији поводом ситуације на КиМ.

Председник Вучић је, између осталог, рекао:

- 52 Србина је затражило лекарску помоћ. Игора Симића и Горана Ракића су ударали по међуножју и глави. Ударали су и шутирали су их, а Срби су га једва одвојили. Почели су да бацају шок бомбе по народу. Припадник РОСУ је запуцао и испалио више хитаца у правцу Срба. Са леђа је погођен Драгиша Гаљак, портир из КМ оперисан је, лекари су му се борили за живот, сада је на интензивној нези. Два метка су га погодила. Тада су Срби одговорили каменицама. На више места су примећени снајпери. Затим доктор Драгиша Миловић, има тешке вишеструке повреде, Часлав Софронијевић, од више удараца у груди, повреде од гумених метака такође се налази на опсервацији. Остали су сви са лакшим повредама. Срби су упозорили КФОР да су Албанци наоружани у згради општине, каже председник. Четири Србина су ухапшена, а у току су преговори са КФОР-ом да буду пуштени. Укупно је повређен 41 припадника КФОР-а. Тројица су теже рањен. За све је крив Аљбин Курти. На то сам упозоравао, а нико није желео да чује.

 - Србија ће дати све од себе да сачува мир, грађани треба да знају да имају одговорно руководство, да водимо рачуна о сваком грађанину Србије, али нећемо дозволити погром и прогон, ни убијање нашег народа на КиМ. Бескрајно молим земље Квинте да "уразуме своје чедо", јер то чедо може да изазове такво чудо, молим их јер Срби и Србија желе мир. За сутра у 8 сати заказана је седница са Квинтом - закључио је председник.

Огласио се Лавров

Ситуација на Косову је алармантна, може се десити велика експлозија у центру Европе, рекао је новинарима у Кенији руски министар спољних послова Сергеј Лавров, преноси РТС. 

Аљбин Курти огласио се на свом Твитер налогу

- Имао сам састанак са Квинтиним амбасадорима и ЕУ амбасадором данас. Делим забринутост због насиља и осуђујем нападе на косовску полицију, КФОР и новинаре. Ултранационалистички српски графити на НАТО возилима су мрачни подсетник на Косову. Залажемо се за мир и сигурност - написао је Курти на свом профилу.

Вучић се обраћа нацији

Председник Србије Александар Вучић обратиће се грађанима у 20 часова, пише "Информер". Како наводе, Вучић после тога иде на административну линију.

Владика рашко-призренски Теодсије стигао је у Звечан

У цркви Светог Ђорђа владика Теодосије служи молебан за Косово и Метохију, за мир и спасење. У порти цркве окупља се велики број људи. 

Србин рањен из калашњикова

У данашњим сукобима у Звечану између припадника Кфора и српског народа има много повређених са обе стране, јавља извештач Танјуга.

Један Србин је добио прострелну рану из "калашњикова". 

Srbi napadnuti na KiM
Срби нападнути на КиМ / Извор: Фото: Телеграм Printscreen

Више Срба рањено

У данашњим сукобима у Звечану између припадника КФОР-а и спрског народа има повређених Срба, међу којима је и извештач Танјуга са лица места, а детаљније о стању повређених прочитајте ОВДЕ.

Полиција пуца из ватреног оружја

Срби који се налазе у Звечану су нападнути, а има повређених. Репортер Новости јавља да лете шок бомбе на све стране и да чује се пуцњава, а напад је извршио КФОР.

Након што између 200 и 300 Срба није испунило ултиматум Кфора да се удаље од возила косовске полиције која су била окружена српским народом, Кфор је силом кренуо на демонстранте, користећи пендреке, шок бомбе и сузавац.

Запаљен је и један приватан аутомобил.

Блиндирана возила тзв. косовске полиције су се померила, а Албанци стоје поред општине и засад се не мешају у сукоб.

Кфор је у међувремену преко разгласа позвао Србе да се разиђу.

У Звечану бачено око 30-ак шок бомби

Народ се не разилази. Представнике Српске листе који су били са грађанима припадници Кфора вукли су како би их увукли у свој "прстен". Санитетска возила у центру пружају прву помоћ људима који су повређени од сузаваца. Ситуација је изузетно напета. 

КФОР надлеће Звечане

 Хеликоптер КФОР-а надлеће Звечан. У међувремену пољски КФОР, који је други кордон испред зграде општине, замењен је италијанским. КФОР је појачао присуство у Звечану. Припадници Росу са прозора гледају окупљене грађане. 

Преговори у току са КФОР-ом

Представници КФОР-а тренутно преговарају са врхом Српске листе. И даље траже да окупљени грађани омогуће пролаз два борбена возила тзв. специјалне полиције која су међу грађанима. А грађани траже да специјалци изађу из зграде општине.

 У Зубином Потоку завршен ја за данас протест грађана, биће настављен сутра. 

Несаломиви Срби

Срби из Лепосавића послали су по Кфору новом самопроглашеном градоначелнику Лепосавића Љуљзиму Хетемију, паковање пелена. 

Преговори са КФОРОМ

Драгиша Миловић, председник општине Звечан, казао је да су представницима КФОР-а предочили да су зграду општине градили њихови очеви и деде, а не Аљбин Курти. Сада се чека одговор КФОР-а. 

Обратио се потпредседник Српске Листе

 Новинарима у Звечану се обратио потпредседник Српске листе Игор Симић, који је истакао да су представницима КФОР-а пренели да се грађани неће склонити док се специјалци Росу не повуку из зграде општине, а зграду да обезбеђују војници КФОР-а.

- Сада разговарамо на вишем нивоу. Ми смо ту и чекамо - истакао је Симић.

Он је нагласио да КФОР мора да спречи да тзв. косовска полиција малтретира српски народ.

Срби заиграли коло у Лепосавићу

Срби у Лепосавићу донели су и своје озвучење, а у једном тренутку су заиграли и коло испред припадника Кфора.

И даље јако напето у Звечану

Како јављају репортери Косово онлајн, ситуација у Звечану је изузетно напета. Албански новинари су се изнанеда повукли с улица и отишли даље од зграде општине. Поново је дошло до тензија када је командант Кфора тражио људима да се повуку иза оклопних возила косовске полиције, како би их они ставили у "сигурну зону". Народ је то одбио јер верује да је то начин да у зграду уђе Иљир Пеци, а посебно негодовање изазвала је вест да је он најавио свој долазак у зграду општине. Ситуација је изузетно напета, а велики број припадника специјалне јединице са гас маскама и сузавцем налази се у улазу зграде општине.

Ометање сигнала мобилне телефоније на северу

Косовска полиција омета сигнал Телекома Србија на северу Косова, јавља Танјуг. Зато је отежано успостављање телефонски и интернет веза у четири општине.

Грађани Звечана пустили возило Кфора да се повуче
Срби изнели захтеве

Два захтева Срба - одлазак нелегитимних градоначелника и повлачење специјалаца. Председник Српске листе Горан Ракић је рекао да је народ који се јутрос окупио испред општине Звечан изнео два захтева, да нелегитимни градоначелници оду и да шефују својим породицама и да се припадници РОСУ повуку са севера и из зграда општина.

Срби у Лепосавићу певају косовске песме

У Лепосавићу је тренутно мирна, али напета ситуација. Срби су и даље окупљени испред зграде Општине. Војници Кфора налазе се у кругу центра Лепосавића.

Окупљени Срби испред општинске зграде у Звечану окачили српску тробојку на једно од оклопних возила Косовске полиције.

Zvečan
Звечан / Извор: Фото: Косово online

Огласио се Зећири

Албански градоначелник општине Зубин Поток Измир Зећири изјавио је да ће се после састанка са америчким амбасадором на Косову Џефријем Ховенијером одлучити да ли ће отићи у своју канцеларију у општини или не, преноси Дукађини.

У Звечану и даље напето

У Звечану и даље напето испред зграде општине. Окупљени Срби захтевају да се специјална полиција повуче. Узвикују "идите, идите" и "ово је Србија".

Расте број окупљених грађана у Лепосавићу

Број окупљених грађана на улицама Лепосавића расте из минута у минут, сада се на улицама налази неколико хиљада људи.

Специјалци се повукли у зграду општине у Звечану

Припадници Кфора су распоређени испред зграде општине, док су се специјалци тренутно повукли у зграду Општине. Више хиљада грађана на улицама Звечана мирно протестује и чека одговор на своје захтеве. Ту су представници Српске листе бивши градонацелници општина Северна Митровица и Звечан, Милан Радојевић и Драгиша Миловић.

"Каква је ово демократија"

Мештани Зубиног Потока окупили су се испред зграде општине. Огорчени питају "каква је ово демократија".

Ракић: Ово је народна зграда

Председник Српске листе Горан Ракић обратио се припадницима Кфора у Звечану: "Ово је зграда општине, народна зграда, где раде наше породице и остаћемо овде. Они који су непозељни треба да оду. Ако желите да одете, направићемо вам место да прођете".

Више стотина грађана испред општине Звечан

Више стотина грађана окупљено је испред зграде општине Звечан. Стигли су и представници Српске листе Горан Ракић и Игор Симић. Испред зграде општине присутан је велики број специјалне косовске јединице Росу. Између народа и Росу распоређене су јединице кфора опремљење опремом за разбијање демонстрација. 

КФОР испред Општине Лепосавић
Покушај преговора Кфора и представника општине Лепосавић

Зоран Тодић каже да грађани захтевају да косовска полиција и албански представник напусте зграду општине како би радници могли да обављају свој посао.

Како се подсећа, школе на северу Косова јутрос не раде због новонастале безбедносне ситуације и огромног присуства косовске полиције која је у петак насилно упала у зграде општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић.

Припадници Кфора јутрос у Северној Митровици и Звечану са опремом за разбијање демонстрација

Велики број припадника Кфора распоређен је јутрос у близини главног моста на Ибру, који дели Северну и Јужну Митровицу, као и у близини општинске зграде у Звечану.

Zvečan
Звечан / Извор: Фото: Танјуг/Дописништво КиМ

Припадници италијанског дела Кфора се налазе на улазу у Бошњачку махалу, где су се распоредили од раних јутарњих сати. Присутно је неколико џипова и камиона са више од 100 војника.

Екипа Косово онлајна која је на лицу места јавља да је у близини општине Звечан такође присутан велики број приопадника Кфора пољског контигента, који чине први прстен "обезбеђења" око зграде општине. Иза њих се код саме општинске зграде налазе припадници косовске полиције.

Кфор је опремљен опремом за разбијање демонстрација.

"УДАРАЛИ СУ МЕ А ПОТОМ ВЕЗАЛИ КАБЛОМ..." Језива исповест Србина након БРУТАЛНОГ пребијања и пљачке на Космету: Дошли су са ДРВЕНИМ палицама (ВИДЕО)
opljačkan Dejan Radić

"УДАРАЛИ СУ МЕ А ПОТОМ ВЕЗАЛИ КАБЛОМ..." Језива исповест Србина након БРУТАЛНОГ пребијања и пљачке на Космету: Дошли су са ДРВЕНИМ палицама (ВИДЕО)

20.09.2024. 13:49
ТЕРОР НАД СРБИМА СЕ НАСТАВЉА Мучки претучен и опљачкан Србин на Космету, огласила се Канцеларија за КиМ: "Брутални напад је последица антисрпске политике"
Kosmet

ТЕРОР НАД СРБИМА СЕ НАСТАВЉА Мучки претучен и опљачкан Србин на Космету, огласила се Канцеларија за КиМ: "Брутални напад је последица антисрпске политике"

20.09.2024. 09:50
ТЕРОРИСТА КУРТИ НЕ НАМЕРАВА ДА СТАНЕ: Жестока реацкија из Београда након нове рунде дијалога - Потребно је да се моментално заустави насиље над Србима
Aljbin Kurti

ТЕРОРИСТА КУРТИ НЕ НАМЕРАВА ДА СТАНЕ: Жестока реацкија из Београда након нове рунде дијалога - Потребно је да се моментално заустави насиље над Србима

18.09.2024. 09:20
ПРИВЕДЕН ЈОШ ЈЕДАН СРБИН ИЗ СЕВЕРНОГ ДЕЛА МИТРОВИЦЕ У току саслушање
Kosovska policija

ПРИВЕДЕН ЈОШ ЈЕДАН СРБИН ИЗ СЕВЕРНОГ ДЕЛА МИТРОВИЦЕ У току саслушање

17.09.2024. 21:15
"УБИ СРБИНА" Срамни натписи на аутобуској станици у Загребу - Екстремни Хрвати опет таргетирају Србе
hrvatska granica

"УБИ СРБИНА" Срамни натписи на аутобуској станици у Загребу - Екстремни Хрвати опет таргетирају Србе

20.09.2024. 18:33
ЈЕЗИВА ТЕЛЕГРАМ ГРУПА: Београђанка имала намеру да се освети једном човеку па урадила ОВО!
Dete

ЈЕЗИВА ТЕЛЕГРАМ ГРУПА: Београђанка имала намеру да се освети једном човеку па урадила ОВО!

20.09.2024. 18:31
ЛАНЧАНИ СУДАР НА ЧУКАРИЦИ! У тунелу код Остружнице ЗАСТОЈ - сударило се ВИШЕ ВОЗИЛА
Policija

ЛАНЧАНИ СУДАР НА ЧУКАРИЦИ! У тунелу код Остружнице ЗАСТОЈ - сударило се ВИШЕ ВОЗИЛА

20.09.2024. 18:27
ХАОС У САРАЈЕВУ УСРЕД БЕЛА ДАНА! Чула се РАФАЛНА ПУЦЊАВА из ДВА аутомобила - Полиција још увек ТРАГА за актерима
Pucnjava u Sarajevu

ХАОС У САРАЈЕВУ УСРЕД БЕЛА ДАНА! Чула се РАФАЛНА ПУЦЊАВА из ДВА аутомобила - Полиција још увек ТРАГА за актерима

20.09.2024. 18:13
ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену
Ubistvo kod Smederevske Palanke

ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену

20.09.2024. 17:20
ОГЛАСИЛА СЕ ВЛАДА СРБИЈЕ О ВОЈНОМ РОКУ! Ево шта је усвојено на данашњој седници
Vojska Srbije

ОГЛАСИЛА СЕ ВЛАДА СРБИЈЕ О ВОЈНОМ РОКУ! Ево шта је усвојено на данашњој седници

20.09.2024. 17:08
ЛАНЧАНИ СУДАР НА ЧУКАРИЦИ! У тунелу код Остружнице ЗАСТОЈ - сударило се ВИШЕ ВОЗИЛА
Policija

ЛАНЧАНИ СУДАР НА ЧУКАРИЦИ! У тунелу код Остружнице ЗАСТОЈ - сударило се ВИШЕ ВОЗИЛА

20.09.2024. 18:27
СТАВЉЕНА ЈЕ ТАЧКА: Ивана Шпановић открила да ли завршава каријеру
Ivana Španović

СТАВЉЕНА ЈЕ ТАЧКА: Ивана Шпановић открила да ли завршава каријеру

20.09.2024. 17:41