Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

БУКТИ СУКОБ ЦРНЕ ГОРЕ И ХРВАТСКЕ! Министри одбране отказали ВАЖАН састанак! Иза свега стоји историја једног БРОДА и питање "великосрпске агресије"

14.01.2024. 17:20
hrvatska i crna gora
хрватска и црна гора / Извор: Фото: Shutterstock

"Сукцесија" Југославије произвела је бројне међудржавне проблеме између земаља наследница. Брод "Јадран" један је од најинтригантнијих.

Црногорски министар одбране Драган Краповић је јуче у Тивту требао да се састане с министром одбране Хрватске Иваном Анушићем, али је тај састанак како јављају црногорски медији отказало хрватско Министарство одбране.

ДОДИК: Република Српска поштује политику "једне Кине"Milorad Dodik

ДОДИК: Република Српска поштује политику "једне Кине"

НЕСУЂЕН СУСРЕТ: Црногорски министар БРАНИ Србе, његовом хрватском колеги се то не свиђаFoto: Youtube/Printscreen/Jutarnji list/RTCG - Zvanični kanal

НЕСУЂЕН СУСРЕТ: Црногорски министар БРАНИ Србе, његовом хрватском колеги се то не свиђа

ОН ЈЕ НАСЛЕДНИК МИЛА ЂУКАНОВИЋА! ДПС добија новог лидера! Погледајте његове ставове о СРБИЈИ и СРБИМАDanijel Živković

ОН ЈЕ НАСЛЕДНИК МИЛА ЂУКАНОВИЋА! ДПС добија новог лидера! Погледајте његове ставове о СРБИЈИ и СРБИМА

Разлог отказивања састанка су Краповићеви ставови о спорној плочи у Морињу и о власништву над бродом "Јадран", наводе подгоричке "Вијести" позивајући се на информације из Министарства одбране Хрватске. 

Посета званичника Загреба Црној Гори

Свему је претходио долазак министра спољних послова Хрватске Горана Грлића Радмана и поменутог министра Анушића у суботу увече у Тиват на прославу Дана хрватског народа у организацији Хрватског националног вијећа Црне Горе.

Шеф хрватске дипломатије рекао је том приликом у Бару да Хрвати у том граду "живе вековима" и поручио им је да ће Хрватска увек бити уз њих. 

Грлић Радман је прокоментарисао и отказивање састанка са Краповићем: 

- Успорио је власништво над бродом 'Јадран', вероватно би успорио и неке друге теме које бисмо отворили. Мислим да је једино исправно то да тај састанак нисмо одржали. Надам се да ће у будућности његови ставови бити прихватљивији. У овом тренутку, уз такве ставове, ја немам што тражити на том састанку. 

grlić radman
грлић радман / Извор: Фото: Танјуг/Хина/ Лана Сливар Доминић (СТФ)

Грлић Радман је казао да је "Јадран" само симбол и да много тога у вези са војном имовином треба решити.

- Ми очекујемо повратак школског брода 'Јадран' у матичну луку Сплит. Време пролази, морамо то што брже решавати - додао је.

Отказивање састанка усмерено ка домаћој јавности?

Међутим Краповић је остао при свом ранијем ставу да је брод Јадран власништво Црне Горе. То потврђује и саопштење његовог министарства дато данас подгоричким "Вијестима".

- Поштовање према ставу колеге Анушића, министра одбране Републике Хрватске, је одраз наше посвећености дијалогу и разумевању међу свим државама у региону. Међутим став Црне Горе је да је Јадран потпуно легално и легитимно власништво Црне Горе и он се неће променити. Као министар одбране, моја одговорност је да чувам овај симбол нашег поноса и историјског наслеђа, који надилази границе материјалног власништва. Дијалог и размена мишљења са нашим суседима су од есенцијалног значаја, те у том духу приступамо свим међународним питањима, укључујући и питање школског брода Јадран - навео је Краповић. 

- У духу изградње трајног мира, сарадње и добросуседства, Црна Гора се залаже за стварање атмосфере у којој се поштују и цене национални симболи свих држава. Наша посвећеност овом принципу није само ствар политичке воље, већ и одраз дубоког уверења у важност очувања културног и историјског наслеђа за будуће генерације. На крају, верујем да је отказивање састанка било усмерено ка домаћој хрватској јавности, посебно имајући у виду да је у Хрватској изборна година - пребацио је Краповић хрватским колегама. 

dragan krapović
драган краповић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/RTCG

Треба поменути да су из Хрватске стизале сличне поруке и раније, те да су са њима морали да се носе бивши црногорски министри и премијери. Тако је у августу прошле године дошло до једног интензивирања спора око брода Јадран

Главни актер неспоразума и тада је био хрватски министар Грлић Радман који је тврдио да је матична лука брода Сплит, а да је био уписан у флотне листе свих хрватских лука на Јадрану.

- Били су мањи, средњи и већи ремонти, случајно је 1990.године на јесен завршио у ремонту у Тивту и тако је остао - навео је хрватски шеф дипломатије. 

Нису тако мислили, међутим, у црногорскј влади. Премијер Дритан Абазовић казао је да су на причу о броду “Јадран” ставили тачку.

- Брод “Јадран” припада држави Црној Гори . У целој дисолуцији Југославије ваљда је нешто требало да припадне држави Црној Гори, ако је то брод “Јадран” ми не желимо да он треба да буде ствар спорења нити њему то пристаје - саопштио је бивши премијер. 

Историја брода "Јадран"

- Стварањем прве југословенске државе 1918. године и њене краљевске морнарице, јавила се потреба за набавком школског брода на коме би се квалитетно обучавао поморнарички кадар. Како нису одобрена новчана средства за ову набавку, јуна 1926. године организација „Јадранска стража“, која се бавила популаризацијом поморства међу јужним Словенима, започиње у сарадњи са морнарицом свеобухватну акцију прикупљања новчаних средстава за набавку брода. На тај начин је обезбеђено милион динара, док је остатак до тражене суме „намакла“ морнарица путем кредита и ратне репарације. Укупна потребна сума била је 8.407.030 динара или 622.743 ондашњих марака.

Уговор за градњу школског брода склопљен је 4. септембра 1930. године са немачким бродоградилиштем "Х. Ц. Стулкен Сохн" у Хамбургу. Школски једрењак добио је име „Јадран“, а поринут је 25. јуна 1931. године. Због насталих проблема око наплате потраживања из ратне репарације, брод бива завршен тек 27. јуна 1933. године, када је и испловио. У Тиват, где му је и данас матична лука, упловио је 16. јула 1933. године у 10 часова, уз свечани дочек, како и приличи.

Већ наредне године ш/б „Јадран“ почео је са својим школским крстарењима. Пре Другог светског рата било је седам вожњи изван Јадранског мора, а после рата само пет, јер примат у крстарењима преузима ш/б "Галеб". Примат преузима назад 1997. године крстарењем до Грчке, да би већ следеће године отпловио за Лисабон.

Најзанимљивије и најдуже путовање ш/б „Јадран“ (11.262 наутичких миља) било је на рути Дубровник-Њујорк-Бостон-Дубровник у времену од 20. априла 1938. године до 21.јуна 1938. године.

Током Другог светског рата школски брод „Јадран“ користила је италијанска ратна морнарица, такође као школски брод под именом „Марко Поло“. Капитулацијом Италије започиње тежак период брода. Запуштен, огољен, опљачкан, без јарбола, дочекао је крај рата у једном од канала у Венецији где је служио као мост. 1946. године Јадран бива дотегљен у ремонтни завод “Сава Ковачевић” у Тивту, где се до 1949. године врши ремонт - наводи се на Википедији. 

Спорно власништво над "Јадраном"

Међутим, након распада заједничке државе отворило се питање власништва над бродом које је и до данашњег дана остало нерешено. Хрватска се не слаже са садашњим стањем и тражи препуштање брода њиховој морнарици. 

Агенција Хина наводи да је једрењак од 1933. до 1991. године био уписан у флотне листе хрватских лука. Додаје се да 1991. отпловио на ремонт у Црну Гору где је и остао.

Од потписивања Споразума о сукцесији СФРЈ 1992. Хрватска инсистира на томе да врати брод али још није пронађено билатерално решење.

Након распада СФРЈ, брод су користиле оружане снаге СРЈ, а након разлаза Србије и Црне Горе Јадран је остао у Црној Гори.

Црна Гора је 2017. обновила брод, а годину касније је поводом 85. годишњице брода поново отворен спор око власништва између Хрватске и Црне Горе.

Јадран је привезан уз риву у Тивту у Боки Которској. Користе га црногорска морнарица, Поморски факултет у Котору за обуку, а и црногорске власти за пријеме за високе госте.

Плоча у Морињу

Хрватски званичници су као додатни разлог отказивања састанка са Краповићем навели и његове ставове о плочи у Морињу. Наиме, ради се о плочи која је постављена у време министровања Ранка Кривокапића и на којој се Црна Гора извињава за наводне догађаје у логору "Морињ" с почетка Рата у Југославији. 

Натпис на плочи подражава, заправо, један изазито анти-српски наратив, наводећи како су се те догађаји одвијали током "Великосрпске агресије на Хрватску". 

sd
сд / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Al Jazeera Балканс

Надлежна инспекција је само пар дана након отварања плоче донела решење да се иста уклони, што на концу није испоштовано. 

Став министра Краповића, који је званичницима Загреба споран је тај да је направљена грешка када је постављена плоча у Морињу, те да натпис на њој не одговара чињеницама. Краповић је рекао и да оно што се десило у логору Морињ, није последица великосрпске агресије, него рата у бившој Југославији, те да би плочу требало заменити.

(Србија Данас/М.Б.)

СЕВАЈУ КАЗНЕ: Школски аутобуси искључени из саобраћаја - Полиција извршила преглед па утврдила ОВЕ недостатке
Školski autobus

СЕВАЈУ КАЗНЕ: Школски аутобуси искључени из саобраћаја - Полиција извршила преглед па утврдила ОВЕ недостатке

20.09.2024. 21:58
ЖЕНА СКОЧИЛА СА МОСТА: Ово је ЧЕТВРТИ случај за СЕДАМ ДАНА
hitna pomoć

ЖЕНА СКОЧИЛА СА МОСТА: Ово је ЧЕТВРТИ случај за СЕДАМ ДАНА

20.09.2024. 20:58
ПОВЛАЧИ СЕ ЛЕК ИЗ АПОТЕКА: Кардиоваскуларни лек неће више бити у промету због ОВОГА
Lek

ПОВЛАЧИ СЕ ЛЕК ИЗ АПОТЕКА: Кардиоваскуларни лек неће више бити у промету због ОВОГА

20.09.2024. 20:34
"УБИ СРБИНА" Срамни натписи на аутобуској станици у Загребу - Екстремни Хрвати опет таргетирају Србе
hrvatska granica

"УБИ СРБИНА" Срамни натписи на аутобуској станици у Загребу - Екстремни Хрвати опет таргетирају Србе

20.09.2024. 18:33
Премијер Вучевић позвао винаре да се пријаве за субвенције: Министарство привреде у договору са председником спрема подстицаје
Miloš Vučević

Премијер Вучевић позвао винаре да се пријаве за субвенције: Министарство привреде у договору са председником спрема подстицаје

20.09.2024. 22:41
КОМПЛЕТНО БЛОКИРАН САОБРАЋАЈ НА МОСТУ КОД БЕШКЕ: Дошло до тешког удеса, полиција и Хитна помоћ на терену
hitna pomoć

КОМПЛЕТНО БЛОКИРАН САОБРАЋАЈ НА МОСТУ КОД БЕШКЕ: Дошло до тешког удеса, полиција и Хитна помоћ на терену

20.09.2024. 22:09
Умрла Невенка Жегарац: Чувена професорка ФПН-а
Nevenka Žegarac

Умрла Невенка Жегарац: Чувена професорка ФПН-а

20.09.2024. 22:06
СЕВАЈУ КАЗНЕ: Школски аутобуси искључени из саобраћаја - Полиција извршила преглед па утврдила ОВЕ недостатке
Školski autobus

СЕВАЈУ КАЗНЕ: Школски аутобуси искључени из саобраћаја - Полиција извршила преглед па утврдила ОВЕ недостатке

20.09.2024. 21:58
ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности
Izraleski avion

ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности

20.09.2024. 20:11
"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија
Vladimir Putin

"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија

20.09.2024. 21:11
Откривено какво је здравствено стање Саше Поповића
Saša Popović

Откривено какво је здравствено стање Саше Поповића

20.09.2024. 21:54
ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар
Dečak ubica

ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар

20.09.2024. 19:28