Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Најпрљавија ПРИЧА сиријског рата: Како су Американци спашавали КОЉАЧЕ и ЗВЕРИ Исламске државе

19.11.2017. 15:24
američka vojska
америчка војска / Извор: Профимедиа

Прљава јавна тајна из Раке о којој цео свет бруји

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган оптужио је САД за финансирање ИС-ових терориста, а његова оптужба дошла је свега неколико дана након што се открило да су САД, преко СДФ-а, с ИС-ом у Раки постигли договор да напусте град. - Платили сте им пуно долара - поручио је Ердоган, преноси новинска агенција АФП.

Уз кафицу, натенане: Састали се Рус, Турчин и Иранац и лепо се договорили шта ће са Сиријом

Саудијци сазивају састанак Арапске лиге да виде шта ће са Ираном: Либану није мило због тога?

Erdogan
Ердоган / Извор: Профимедиа

О чему се заправо ради? Реч је о причи која би могла постати једна од најконтроверзнијих од самог почетка рата у Сирији.

Подсетимо, причу о договору с ИС-ом у Раки први је ове недеље објавио britanski BBC. У њиховом извештају наводи се како су возачи камиона добили и по неколико хиљада долара да би пребацили ИС-ове борце, али заједно с "тонама муниције и оружја", изван града.

У великом извештају под називом "Ракина прљава priča" BBC наводи како су открили детаље тајног договора на темељу којег је из града евакуисано више стотина ИС-ових бораца заједно с члановима њихових породица - под будним оком САД-а, њихових коалиционих снага и курдског СДФ-а.

Borci Islamske države
Борци Исламске државе / Извор: Профимедиа/илустрација

Не само то, у извештају се наводи како су се у конвоју налазили и неки од најзлогласнијих припадника терористичке организације ИС. Неки од њих сада су се распоредили широм Сирије, а део их је завршио чак и у Турској.

Иранац их РАЗБИО: Саудијску Арабију испрозивао због ВАХАБИЗМА и смртоносног отрова НЕВЕРНИШТВА!

Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа/илустрација

Реч је о експлозивном сазнању због чега би одговорни морали да одговарају, али питање је ко ће их осудити? Поједини медији ове недеље већ спомињу одговорност Трампове администрације, али и самог Трампа. Даље, ваља узети у обзир да је овај извештај објавио BBC, британски државни медиј који се нипошто не би могао назвати несврстаним када је реч о ситуацији у Сирији. Штавише, од самог почетка рата уредно су пропагирали британску спољну политику, очекивано, и њихову подршку сиријским милитантима.

Да је рат у Сирији препун "прљаве работе", то је потпуно јасно свима. Тек најупорнији још увек уопште могу испратити ко све ратује против кога и за чије интересе, а и то је често недоречено.

Боље се држите Путина: Либански шеф дипломатије УВЕРЕН у победу над Израелом, ако до рата дође

Kurdi
Курди / Извор: Реутерс

Договарање с ИС-ом очито је највећи могући преступ, али не би био први пут. Хезболах и сиријске владине снаге једном су с ИС-ом договорили сличан аранжман - осигуран им је пролаз, путем конвоја аутобуса, с либанско-сиријске границе према унутрашњости источне Сирије, простору на ком су тада још имали значајну присутност.

Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа/илустрација

Потез је тада жестоко критикован, занимљиво, управо од стране САД-а. Штавише, САД је запретио ваздушним нападима на конвој ИС (у коме су се такође налазили и цивили, односно бројни припадници њихових породица, жене и деца) који се кретао кроз Сирију. На крају ипак нису бомбардовали конвој, али јесу пут којим се он кретао. Тада је дошло до распадања великог конвоја на више мањих и ИС-овци су на крају ипак дошли до својих упоришта у Сирији и тамо наставили борбу.

Сада САД, који је неосновано прозвао Хезболах и Дамаск за "сарадњу са терористима", чини се ради много гору ствар. Наиме, очито постоји конкретна разлика између ИС-овца на либанско-сиријској граници и ИС-оваца у Раки, де-фацто престоници њиховог самопроглашеног "калифата".

Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа

Како се наводи u BBC-om извештају, један од возача камиона, Абу Фавзи, испричао је своје искуство. СДФ га је ангажовао за посао који је требао да потраје, према њиховим речима, максимално до 6 сати. Међутим, овог пута није возио терет већ људе. Речено му је да се саставља конвој за пребацивање људи из града Табке, код Раке, даље према северу. Мислио је да се превозе избеглице, али, када су он и други возачи с камионима и аутобусима стигли на договорену локацију 12. октобра открили су како су их лагали.

Ирачка СИЛА ПРЕГАЗИЛА Еуфрат: Ослободили Раву, а сада ТЕРАЈУ гамад ИС дубље у пустињу (ФОТО/МАПА)

Као прво, "посао" неће потрајати шест сати већ чак три дана, а "терет" ће бити најопаснији могући - стотине ИС-ових терориста и тоне њиховог оружја.

Фавзију и другим возачима обећане су хиљаде долара за овај крајње опасан посао (ко ће им гарантовати да неће постати мета ваздушног напада? Или да их терористи неће отети и убити?), али под једним условом - све је морало да остане тајна.

Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа

Јасно је зашто се и када се то чини. У таквим сукобима где једна страна губи даје им се могућност изласка како би се спасили људски животи. Ипак, где је то оправдано, а где не? Није исто пустити, рецимо, милитанте из источног Алепа да пред пад града побегну у Идлиб, и пустити ИС-ове терористе да се "распрше" по свету и изводе терористичке нападе.

УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО: Турски ФСА екстремисти стравично злостављали младића

Наводно је велики напор уложен да би се сакрила ова операција, али, из BBC-a наводе како су пронашли више десетина сведока који су учествовали у вожњи овог конвоја или су пак видели конвој и преговоре.

Изгледа како се потврђује претпоставка како је овакве ствари немогуће сакрити - могуће је само имати медијски консензус о не-објави. Овде консензуса те врсте очито није било.

СДФ је касније у јавност изашао с причом како је евакуисано свега "неколико десетина" особа, и то само локалних људи. Ипак, возачи конвоја оповргавају те наводе, а један од њих истиче: - Превезли смо око 4,000 људи, укључујући жене и децу, с нашим возилима и њиховим. Када смо ушли у Раку мислили смо да ћемо имати око 200 људи да покупимо. На крају само у мом возилу их је било 112.

Не чуди да СДФ скрива стварну слику о овом догађају, али тешко се за ову велику операцију спашавања ИС-а може кривити СДФ јер је јасно како су они под утицајем САД-а.

Исламска држава ИГРА своју последњу ПАРТИЈУ: Терористи објавили нов ПРОПАГАНДНИ материјал (ФОТО)

Američka vojska
Америчка војска / Извор: Профимедиа

Други возач открива како је конвој био шест до седам километара дуг. Укључивао је готово 50 камиона, 13 аутобуса и око 100 ИС-ових возила. Неки од ИС-ових милитаната, покривених лица, седили су чак на крововима возила.

Извори наводе како је у договору стајало како на конвоју не смеју бити окачене ИС-ове заставе, како не би изгледало како да "победоносно" напуштају град. Ипак, у неку руку то је и била ИС-ова победа, дата им је прилика за нове борбе и злочине.

Američka vojska
Америчка војска / Извор: Профимедиа

У мају ове године амерички секретар одбране Џејмс Матис је поручио како је амерички циљ да "истребе" ИС, нарочито стране борце који би се након рата у Сирији могли вратити натраг у своје матичне земље и тамо наставити с терористичким активностима. 

За седам дана Руси потпуно РАЗБИЛИ терористичке банде ИС у Сирији: Збрисано чак 1.250 циљева

Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа

Међутим, овај конвој побија све те ставове - наиме, у њему су се налазили и неки од најзлогласнијих страних џихадиста - један возач истиче: - Било је ту јако пуно странаца - из Француске, Турске, Азербејџана, Пакистана, Јемена, Саудијске Арабије, Туниса, Кине, Египта.

ИС је убилачка група која никада не преговара и бори се до смрти - такав мит је створен током ратних година, ипак овај случај показује нам како је  реч само о миту. Очигледно је како су били итекако спремни да преговарају и извуку живу главу из Раке након веома интензивне кампање бомбардовања која је уследила непосредно пред закључење овог тајног договора.

Још један џихадистички ОСИЊАК је очишћен: Ирачке снаге победоносно умарширале у Ал Раву (ФОТО)

Kurdi
Курди / Извор: Профимедиа

Да је причу објавио руски РТ онда би се на исту залепила ознака "лажне вести", али BBC-u се верује.

Што се тиче ИС-а, ово је још једна потврда како је најзлогласнија терористичка организација данашњице заправо опасан, али у исто време и вредан ресурс ког велике силе користе по потреби. Зашто елиминисати такав ресурс ако се може искористити негде другде? Такав злокобан став заправо је један од главних узрока због ког и имамо тероризам у свету, а све чешће и на Западу. Терористи се осуђују у јавности, али заправо се стављају у калкулацију - неке ствари се нису промениле још од совјетског рата у Авганистану када је то постао војни геополитички "тренд".

Вести из Сирије, Ирака и Јемена погледајте ОВДЕ.

 

Конзул Србије у ИЗРАЕЛУ обратио се након ОСЛОБАЂАЊА ЗАРОБЉЕНОГ ТАОЦА, а најављена је и ПОСЕТА
Hamas

Конзул Србије у ИЗРАЕЛУ обратио се након ОСЛОБАЂАЊА ЗАРОБЉЕНОГ ТАОЦА, а најављена је и ПОСЕТА

29.08.2024. 12:32
СЕСТРА КИМ ЏОНГ УНА ЗАПРЕТИЛА! Јужна Кореја да се припреми на војни одговор: "ТО ШТО РАДЕ ЈЕ САМОУБИЛАЧКА ХИСТЕРИЈА" (ВИДЕО)
Kim Jo Džong

СЕСТРА КИМ ЏОНГ УНА ЗАПРЕТИЛА! Јужна Кореја да се припреми на војни одговор: "ТО ШТО РАДЕ ЈЕ САМОУБИЛАЧКА ХИСТЕРИЈА" (ВИДЕО)

08.07.2024. 09:03
ВЕЛИКА АКЦИЈА ЗАЈЕДНО СА РУСКОМ ВОЈСКОМ! Уништени оклопњаци и РАЗБИЈЕНА терористичка ГНЕЗДА
tenk

ВЕЛИКА АКЦИЈА ЗАЈЕДНО СА РУСКОМ ВОЈСКОМ! Уништени оклопњаци и РАЗБИЈЕНА терористичка ГНЕЗДА

28.04.2024. 19:25
АМЕРИКАНЦИ ПРИТИСКАЈУ ВЛАДУ ЦРНЕ ГОРЕ! Траже борбу против "српске претње", поменули и Додика
Crna Gora

АМЕРИКАНЦИ ПРИТИСКАЈУ ВЛАДУ ЦРНЕ ГОРЕ! Траже борбу против "српске претње", поменули и Додика

17.04.2024. 20:42
ИЗБОДЕН МУШКАРАЦ! ШЕТАО ТЕРАЗИЈАМА, ПА НАПАДНУТ НОЖЕМ: Све се одиграло брзо, полиција покушава да РАСВЕТЛИ СЛУЧАЈ
hitna pomoć

ИЗБОДЕН МУШКАРАЦ! ШЕТАО ТЕРАЗИЈАМА, ПА НАПАДНУТ НОЖЕМ: Све се одиграло брзо, полиција покушава да РАСВЕТЛИ СЛУЧАЈ

20.09.2024. 16:12
ПРВИ СНИМЦИ НАКОН ИЗРАЕЛСКОГ НАПАДА НА ЛИБАН: Мртви се броје, стравичне сцене на улицама Бејрута (ВИДЕО)
Pejdžeri

ПРВИ СНИМЦИ НАКОН ИЗРАЕЛСКОГ НАПАДА НА ЛИБАН: Мртви се броје, стравичне сцене на улицама Бејрута (ВИДЕО)

20.09.2024. 16:07
НОВА ПРЕТЊА ЗА СРБИЈУ - Огромна зараза која УБИЈА ЉУДЕ, а ако осетите ОВЕ симтоме, брзо код лекара
bolnica

НОВА ПРЕТЊА ЗА СРБИЈУ - Огромна зараза која УБИЈА ЉУДЕ, а ако осетите ОВЕ симтоме, брзо код лекара

20.09.2024. 15:59
ХАОС НА ТАРИ! Младић се ДАВИО, па се у последњем тренутку догодило ОВО
Nesreća u reci

ХАОС НА ТАРИ! Младић се ДАВИО, па се у последњем тренутку догодило ОВО

20.09.2024. 15:39
ОВО ЈЕ МУШКАРАЦ КОЈИ ЈЕ УБИО СУПРУГУ И СЕБЕ КОД СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕ: Мештани саблазнути злочином који се десио - Откривено како је дошло до трагедије
Muškarac koji je ubio ženu

ОВО ЈЕ МУШКАРАЦ КОЈИ ЈЕ УБИО СУПРУГУ И СЕБЕ КОД СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕ: Мештани саблазнути злочином који се десио - Откривено како је дошло до трагедије

20.09.2024. 15:46
НЕВРЕМЕ ЋЕ СЕ СРУЧИТИ НА ОВАЈ ДЕО СРБИЈЕ: Обилни пљускови са грмљавином ће ПОТОПИТИ све - Да ли ће све бити поплављено?!
Kiša

НЕВРЕМЕ ЋЕ СЕ СРУЧИТИ НА ОВАЈ ДЕО СРБИЈЕ: Обилни пљускови са грмљавином ће ПОТОПИТИ све - Да ли ће све бити поплављено?!

20.09.2024. 15:27
Ђоковић нови председник Тениског савеза Србије
Miljan Amanović, Goran i Novak Đoković

Ђоковић нови председник Тениског савеза Србије

20.09.2024. 15:00
ПРВИ СНИМЦИ НАКОН ИЗРАЕЛСКОГ НАПАДА НА ЛИБАН: Мртви се броје, стравичне сцене на улицама Бејрута (ВИДЕО)
Pejdžeri

ПРВИ СНИМЦИ НАКОН ИЗРАЕЛСКОГ НАПАДА НА ЛИБАН: Мртви се броје, стравичне сцене на улицама Бејрута (ВИДЕО)

20.09.2024. 16:07