Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

БИТКА ЗА ИДЛИБ: Ердоган најавио долазак у Москву због ескалације сукоба са снагама сиријске владе (ФОТО/ВИДЕО)

02.03.2020. 11:00 00:51
Američki bombarder
Амерички бомбардер / Извор: Профимедиа

Нови сукоби у Сирији.

Борбе у Сирији наставиле су се у понедељак. Турска војска је у недељу започела акцију под називом "Пролећни штит". У току тог  дана Турци су оборили два сиријска борбена авиона, док је сиријска војска узвратила обарањем турских дронова.

У недељу је, такође дошло до кулминације мигрантске кризе, када је скоро 80.000 људи напустило Турску и кренуло ка Грчкој.

Током целог дана Грчка је спречавала продор миграната на своју територију, а долазило је и до сукоба са полицијом која је против миграната употребила и сузавац. Европа је, забринута због кризе на грчкој граници, послала појачање грчким граничарима.

23:30
Ердоган најавио сусрет с Путином

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган ће у четвртак, 5. марта, отићи у једнодневну посету Русији, у време појачаних тензија између Анкаре и Москве због ескалације сукоба са снагама сиријске владе у Идлибу, саопштило је данас турско председништво.

Очекује се да ће Ердоган разговарати са председником Русије Владимиром Путином, након што су прошле недеље 33 турска војника убијена у ваздушним нападима у сиријском Идлибу.

Турска је на то одговорила контранападом на снаге сиријске владе, које подржава Русија.

 

21:30
Ердоган упозорио Сирију

- Људски губици и губици у опреми (сиријског) режима су само почетак. Ако се не повуку до граница које је одредила Турска што је пре могуће, неће им глава остати на раменима - рекао је Ердоган у говору у Анкари, преноси Ројтерс.

Он је, говорећи о турској операцији Пролећни штит у Идлибу, која је почела 27. фебруара, упозорио да ће војска сиријског председника Башара ал-Асада претрпети тешке губитке.

Erdogan
Ердоган / Извор: Профимедиа

- Покренули смо операцију након што је 34 наша војника убијена у Идлибу. Нећемо оставити без одговора ниједну кап крви наших мученика, која је тамо проливена. Већ смо нанели највећу икада штету режиму, и ове жртве су за њега само почетак - навео је Ердоган.

20:20
Ванредни састанак ЕУ о мигрантима о Идлибу

Ванредни састанак шефова дипломатија ЕУ посвећен ситуацији у сиријској провинцији Идлиб и мигрантима биће одржан 5. марта у Загребу, најавио је високи представник Уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

Истовремено, грчки премијер Киријакос Мицотакис, откако је Турска отворила границу према ЕУ за избеглице, након телефонских разговора с партнерима у ЕУ и НАТО, данас је телефорнирао и америчком председнику Доналду Трампу.

Обавестио га је о ситуацији на копненој и морској граници Грчке и Турске и истакао да је неотуђиво право Атине да заштити границе.

- Председник Трамп је у разговору потврдио право Грчке да осигура поштовање закона на сопственим границама - наводи се у саопштењу из кабинета грчког премијера.

 На турско-грчкој граници последњих дана налази се више стотина припадника грчке полиције и војске који спречавају нелегалне покушаје уласка у ту земљу.

20:00
Побуњеници прихватили споразум

Побуњеници су прихватили споразум о помирењу у Санамаину (Н. Дараа) након руског посредовања.

Град је јуче био сведоци невиђених сукоба након што их је влада покушала уклонити. Погинули су неки владини елементи

19:11
Руси ушли у Саракиб

 Јединице руске војне полиције ушле су у Саракиб у сиријској провинцији Идлиб, саопштио је руски Центар за помирење зараћених страна у Сирији.

- Имајући у виду значај осигравања безбедности и несметаног саобраћаја и цивила дуж траса М4 и М5, у Саракиб су ушле јединице руске војне полиције - наводи се у саопштењу.

РУСИ УШЛИ У САРАКИБ, СИРИЈСКИ ТАЈФУН ГАЗИ ТЕРОРИСТЕ: "Баћушке" чувају безбедност ослобођеног града!

РУСИ УШЛИ У САРАКИБ, СИРИЈСКИ ТАЈФУН ГАЗИ ТЕРОРИСТЕ: "Баћушке" чувају безбедност ослобођеног града!

18:00
Американци неће бомбардовати Идлиб 

Амерички министар одбране Марк Еспер рекао је да САД неће пружити ваздушну подршку Турској у Идлибу.

16:34
Нове победе Асадове армије

Сиријска војска ослободила је села Хазарин, Кафр Мос и Кавкаба, јужно од Идлиба.

Терористи, које подржавају Турска и западне земље, су се разбежали из тих места. 

13:37
Делегација Либијске народне армије посетила Асада

Председник Сирије Башар ал Асад је примио делегацију Либије коју предводи премијер Абдул Рахман ал-Ахереш и министар спољних послова Абдул Хади Алвеиж.

13:26
Ердоган о руском и иранском присуству у Сирији

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да ни Русија ни Иран нису мете турске војске у Сирији.

Председник Турске је нагласио да турска војска само уништава елементе режима (Дамаска).

redzep-tajip-erdogan
редзеп-тајип-ердоган / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Поново се обраћам и Русији и Ирану. Турска нема проблем с вама у Сирији. Нису нам потребне сиријска земља и нафта, него се само боримо за нашу националну безбедност. Ни Русија, ни Иран, ни друге земље нису примиле 3,7 милиона избеглица већ управо Турска. Не можемо да поднесемо тај терет - закључио је турски лидер.

Подсетимо, Турска је након заоштравања ситуације у сиријском Идлибу саопштила да више не може да задржава талас избеглица и отворила своје границе са ЕУ, куда је затим кренуло више хиљада миграната. 

Више о томе прочитајте кликом ОВДЕ.

12:30
Израелски хеликоптери нападају Голанску висораван

Израелска војска је потврдила да су њихови хеликоптери напали положаје сиријске војске у провинцији Кунеитра.

Тај напад је наводно одговор на снајперске нападе са сиријске границе и заседу у коју је упало једно израелско возило.

Подсећамо, у вечерњим сатима 28. фебруара израелски хеликоптери су такође напали Кунеитру, и том приликом убили Имада Тавила, локалног полицајца за ког Тел Авив тврди да је био командант Хезболаха.

12:23
Турци уништили велико складиште муниције сиријске војске

Велико складиште муниције сиријске армије је наводно уништено одмах после ослобођења Саракиба. 

Муниција је била смештена 20 километара северно од тог града, а напад је наводно изведен јуришним дроновима турске војске. У том нападу је наводно погинуло 19 сиријских војника.

12:08
Турска аутобусима превози мигранте на границу

У медијима су се појавиле информације да је турска влада још пре два дана организовала аутобусе за превоз миграната до границе са Грчком.

У питању су аутобуси који пролазе Истамбулом и мигранте који не могу да поднесу пут пешице, старије, жене и децу, одвозе директно на границу.

Фотографије аутобуса који превозе мигранте можете погледати кликом на линк ОВДЕ.

11:46
БиХ у страху од мигрантског таласа

Шеф мисије Међународне организације за миграције (ИОМ) у Босни и Херцеговини Петер Ван дер Ауверерт оценио је данас да ће, у случају појачаног прилива илегалних миграната на западни Балкан, и БиХ неизбежно бити суочена са све већим проблемима и указао да та земља и сада једва контролише мигрантску кризу.

- Мене брине то што Хрватска појачава контролу граница, што значи да би број миграната у БиХ могао да буде и до 10.000 дневно. Решење не може доћи из БиХ, јер су капацитети те државе већ натегнути - казао је Ауверерт .

Foto: Tanjug/AP Photo/Giannis Papanikos
Фото: Танјуг/АП Photo/Giannis Папаникос / Извор: Фото: Танјуг/АП Photo/Giannis Папаникос

11:43
Москва одговорила: Не попуштамо у борби против терориста!

Русија подржава Дамаск у борби против терориста и залаже се за спровођење споразума из Сочија, изјавио је портпарол руског лидера Дмитриј Песков уочи састанка председника Русије Владимир Путина и његовог турског колеге Реџепа Тајипа Ердогана.

- Став Москве остаје непромењен и доследан. То је исти онај став за који су се у различитим приликама залагали руски председник Путин, руски министар иностраних послова Сергеј Лавров, као и наша међуресорна радна група и међуресорна делегација, која је у последње време сарађивала са турским колегама - изјавио је Песков. Он је нагласио да ће се овог става руски лидер држати и за време састанка са турским колегом у Москви 5. марта.

11:25
Ердоган: Не затварам границе!

Турска неће затворити своје границе са ЕУ за сиријске избеглице, саопштио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

- Зову ме и кажу: затворите границе. Ја им кажем: касно. Запад треба да подели терет одговорности за избеглице. Данас ћу имати састанак са премијером Бугарске: сутра ћу са Меркеловом. На дневном реду је 4-5 самита о Сирији - рекао је Ердоган, говорећи у Анкари.

11:09
Сукоби миграната и грчке полиције се настављају, има мртвих!

На друштвеним мрежама су се појавили снимци сукоба миграната и грчке полиције код града Ипсала. У том сукобу погинуо је Ахмед Абу Емад из Алепа.

Упозоравамо, видео је изузетно узнемирујућ. 

10:37
Европа очекује погоршање стања на грчко - турској граници

Фронтекс очекује да ће на граници Грчке и Турске доћи до погоршања ситуације због "масовног прилива миграната", наводи се у интерном извештају Европске агенције за заштиту граница.

- Биће тешко да се заустави масован прилив људи који су кренули на пут - пише у извештају Фронтекса.

Очекује се да ће се притисак на спољне границе ЕУ интензивирати чак иако турске власти поново зауставе кретање миграната.

10:30
Дете погинуло код Лезбоса, 47 миграната спасено

Једно дете се утопило, а 47 миграната је спасено након што се њихов чамац преврнуо недалеко од грчког острва Лезбос, саопштила је данас грчка обалска стража.

Ројтерс наводи да је најмање 1.000 миграната стигло до грчких острва у источном делу Егејског мора од недеље ујутро.

10:21
Турски цариник погинуо у нападу на граници са Ираном

Припадник турске царинске службе погинуо је данас, а неколико их је повређено, када је оклопно возило у којем су се налазили погођено ракетом на граници са Ираном, саопштили су турски званичници, додајући да су у том подручју у току борбе.

Турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу написао је на Твитеру да су "терористи пронађени и сатерани у ћошак", али није прецизирао ко су нападачи.

Сојлу је навео да је ракета погодила предњи точак возила у 5:50 сати по локалном времену, преноси Ројтерс.

09:34
Ердоган путује у Москву

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган ће у четвртак, 5. марта, отићи у једнодневну посету Русији, у време појачаних тензија између Анкаре и Москве због ескалације сукоба са снагама сиријске владе у Идлибу, саопштило је данас турско председништво.

08:51
Сиријска војска повратила стратешки важан Саракиб!

Владине снаге Сирије су преузеле контролу градом Саракиб у провинцији Идлиб, након пет дана жестоке борбе са наоружаном опозицијом коју подржава Турска.

У овом тренутку сиријска војска "чешља" град, пре него што милитанти крену у контраофанзиву.
Саракиб се налази на стратешкој тачки, на раскрсници путева М4 и М5. Последњих неколико дана сиријска војска  је водила борбе са наоружаном опозицијом и протурским снагама у подручју града који је војска повратила почетком фебруара.

 

Конзул Србије у ИЗРАЕЛУ обратио се након ОСЛОБАЂАЊА ЗАРОБЉЕНОГ ТАОЦА, а најављена је и ПОСЕТА
Hamas

Конзул Србије у ИЗРАЕЛУ обратио се након ОСЛОБАЂАЊА ЗАРОБЉЕНОГ ТАОЦА, а најављена је и ПОСЕТА

29.08.2024. 12:32
СЕСТРА КИМ ЏОНГ УНА ЗАПРЕТИЛА! Јужна Кореја да се припреми на војни одговор: "ТО ШТО РАДЕ ЈЕ САМОУБИЛАЧКА ХИСТЕРИЈА" (ВИДЕО)
Kim Jo Džong

СЕСТРА КИМ ЏОНГ УНА ЗАПРЕТИЛА! Јужна Кореја да се припреми на војни одговор: "ТО ШТО РАДЕ ЈЕ САМОУБИЛАЧКА ХИСТЕРИЈА" (ВИДЕО)

08.07.2024. 09:03
ВЕЛИКА АКЦИЈА ЗАЈЕДНО СА РУСКОМ ВОЈСКОМ! Уништени оклопњаци и РАЗБИЈЕНА терористичка ГНЕЗДА
tenk

ВЕЛИКА АКЦИЈА ЗАЈЕДНО СА РУСКОМ ВОЈСКОМ! Уништени оклопњаци и РАЗБИЈЕНА терористичка ГНЕЗДА

28.04.2024. 19:25
АМЕРИКАНЦИ ПРИТИСКАЈУ ВЛАДУ ЦРНЕ ГОРЕ! Траже борбу против "српске претње", поменули и Додика
Crna Gora

АМЕРИКАНЦИ ПРИТИСКАЈУ ВЛАДУ ЦРНЕ ГОРЕ! Траже борбу против "српске претње", поменули и Додика

17.04.2024. 20:42
МАЈКА СТРАДАЛЕ ДЕЦЕ ТРАЖИЛА ЈЕ ДА СЕ САХРАНЕ КОД ЦРКВЕ: Жели да се тамо остави место и за њу...

ТУЖНО

Stradala porodica

МАЈКА СТРАДАЛЕ ДЕЦЕ ТРАЖИЛА ЈЕ ДА СЕ САХРАНЕ КОД ЦРКВЕ: Жели да се тамо остави место и за њу...

23.09.2024. 22:59
ВОДОСТАЈ ДУНАВА У ПОРАСТУ: Ово су најкритичније тачке и прогноза очекиваних поплава!
Dunav

ВОДОСТАЈ ДУНАВА У ПОРАСТУ: Ово су најкритичније тачке и прогноза очекиваних поплава!

23.09.2024. 22:34
ВУЧИЋ ОДЛИКОВАО НЕБЕНЗЈУ ОРДЕНОМ СРПСКЕ ЗАСТАВЕ ПРВОГ СТЕПЕНА: "Русија и Србија годинама гаје братсво и пријатељство"
Vučić i Nebenzja

ВУЧИЋ ОДЛИКОВАО НЕБЕНЗЈУ ОРДЕНОМ СРПСКЕ ЗАСТАВЕ ПРВОГ СТЕПЕНА: "Русија и Србија годинама гаје братсво и пријатељство"

23.09.2024. 22:18
САСЛУШАН ВОЗАЧ КОЈИ ЈЕ УСМРТИО ПОРОДИЦУ: Водник прво ћутао, а онда открио ШОКАНТНЕ детаље трагедије!
Porodica stradala kod Ušća

САСЛУШАН ВОЗАЧ КОЈИ ЈЕ УСМРТИО ПОРОДИЦУ: Водник прво ћутао, а онда открио ШОКАНТНЕ детаље трагедије!

23.09.2024. 21:41
КАТАСТРОФА ПАРТИЗАНА: Хет-трик Ендиајеа, Звезда се поигравала у Хумској (ВИДЕО)
174. večiti derbi

КАТАСТРОФА ПАРТИЗАНА: Хет-трик Ендиајеа, Звезда се поигравала у Хумској (ВИДЕО)

23.09.2024. 17:56
"ОНИ ЋЕ НОВИХ 100 МИЛИОНА ЕВРА ДА УЛОЖЕ У НАШУ ЗЕМЉУ" Вучић саопштио низ важних вести из Њујорка: Пандорина кутија је отворена 1999. године
Aleksandar Vučić

"ОНИ ЋЕ НОВИХ 100 МИЛИОНА ЕВРА ДА УЛОЖЕ У НАШУ ЗЕМЉУ" Вучић саопштио низ важних вести из Њујорка: Пандорина кутија је отворена 1999. године

23.09.2024. 17:45
СТАНОЈЕВИЋ СЕ ПОЈАВИО СА ФЛАСТЕРОМ НА ГЛАВИ
Aleksandar Stanojević

СТАНОЈЕВИЋ СЕ ПОЈАВИО СА ФЛАСТЕРОМ НА ГЛАВИ

23.09.2024. 21:22
Украјинска војска ПРОБИЛА РУСКУ ГРАНИЦУ на још једном месту?! Објављен снимак жестоког окршаја (ВИДЕО)
Ukrajina

Украјинска војска ПРОБИЛА РУСКУ ГРАНИЦУ на још једном месту?! Објављен снимак жестоког окршаја (ВИДЕО)

23.09.2024. 19:52