Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

УВОД У ПАКАО

БЛИСКОИСТОЧНИ ИНФЕРНО: Хезболах и Израел на ивици највеће ескалације у последњих 18 година - припрема за рат на више фронтова

25.08.2024. 12:08
Rat na Bliskom Istoku
Рат на Блиском Истоку / Извор: Youtube printscreen/PBS NewsHour/The Тимес анд The Sunday Times/Shutterstock

Интензивни напад Хезболаха на Израел - користили су више стотина ракета и дронова, Израел узвратио ударима на јужни Либанон.

Хезболах је у недељу лансирао стотине ракета и беспилотних летелица против Израела у знак одмазде за атентат на вишег заповедника у Беируту прошлог месеца док се израелска влада састала како би припремила одговор.

Израелски авиони погодили су мете у Либану непосредно пре напада јер је војска проценила да се Hezbollah спрема да започне удар.

Хезболах наводи да су лансирали више од 320 ракета катјуша према Израелу гађајући 11 војних циљева. Речено је да је напад завршио "прву фазу" одговора на атентат на Фуада Схукра, вишег заповедника Хезболаха.

Израелски кабинет састао се јутрос у 7 сати, објавио је уред премијера Бењамина Нетањахуа.

Министар спољних послова Исраел Катз рекао је да ће Израел одговорити на развој догађаја на терену, али да не тражи потпуни рат. Министар одбране Јоав Галант рекао је да ће Израел учинити све што је потребно да се одбрани.

- Извели смо прецизне ударе у Либану како бисмо елиминисали непосредну претњу против грађана Израела. Помно пратимо развој догађаја у Беируту и одлучни смо да употребимо сва средства која су нам на располагању како бисмо одбранили наше грађане - рекао је Gallant у саопштењу.

У северном Израелу огласиле су се сирене упозорења и чуле су се вишеструке експлозије око неколико подручја док је израелски систем противваздушне одбране Ирон Доме обарао ракете које су долазиле из јужног Либана.

Бајден пажљиво прати догађаје у Изреалу и Либану

Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Шон Савит изјавио је данас да председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден "пажљиво прати догађаје у Израелу и Либану". 

- Он је током целе вечери био ангажован са својим тимом за националну безбедност - рекао је Савит, а преноси Тајмс оф Израел. 

Навео је да су, по наређењу Бајдена, високи амерички званичници у непрекидној комуникацији са израелским партнерима.

- Наставићемо да подржавамо право Израела на самоодбрану и наставићемо да радимо на регионалној стабилности - истакао је Савит.

Остин разговарао са Галантом

Амерички министар одбране Лојд Остин разговарао је са израелским колегом Јоавом Галантом и поново потврдио посвећеност Вашингтона одбрани Израела, саопштио је  Пентагон.

- Остин је разговарао са Галантом како би размотрили одбрану Израела од напада либанске групе Хезболах. Остин је потврдио чврсту посвећеност Сједињених Америчких Држава одбрани Израела од било каквих напада Ирана и његових регионалних партнера и посредника - наведено је у саопштењу објављеном касно у суботу, преноси Ројтерс.

Либанска милитантна груипа Хезболах саопштила је да је "за данас завршена" војна операција, након што је у раним јутарњим сатима извела напад дроновима и ракетама на војне циљеве на северу Израела.

Ова група је негирала да су израелски превентивни напади покренути непосредно пре њеног напада на Израел утицали на операцију, преноси Гардијан.

- Тврдње непријатеља о превентивним акцијама које је извео, циљевима које је погодио и ометању напада Хезболаха су празне - наводи се у саопштењу Хезболаха.

Додаје се да су сви дронови лансирани ка циљевима према предвиђеном распореду.

Истовремено, ТВ канал Ал-Мајадин, близак Хезболаху, јавио је да је напад те групе на Израел био потпуно успешан и негирао тврдње Израела да је превентивни израелски напад на лансере ракета Хезболаха био ефективан, преноси Тајмс оф Израел.

Либански медији о циљевима јутрошњих удара израелског ратног ваздухопловства

Либанска државна новинска агенција (NNA) пренела је детаље о јутрошњој "великој ваздушној агресији Израела" наводећи да су израелски авиони гађали дворац Шкиф, предграђа града Аин Кана, Кфар Фила, Луезех, Бсалиа и Кфар Мелки.

Либански медиј су пренели да је израелска ратна авијација извршила ударе на област Бир Калб, као и предграђа градова Сајд, Кфар Фила и Сарба, преноси Би-Би-Си (BBC).

Израел тврди да је извео превентивне нападе на циљеве Хезболаха у Либану након што је открио планове за опсежан напад либанских милитаната, како су навели.

Хезболах је саопштио да је испалио више од 320 ракета ка Израелу, циљајући 11 војних локација у северном делу земље и да је напад био потпуно успешан, преноси Тајмс оф Израел.

"Ко повреди нас, повредићемо и ми њега"

- Јутрос смо открили припреме Хезболаха за напад на Израел. У консултацији са министром одбране и начелником генералштаба ИДФ, наложили смо нашој војсци да проактивно делује како би се уклониле претње - рекао је Нетањаху на почетку јутрошњег ванредног састанка кабинета за националну безбедност, након што је Хезболах саопштио да је извео "прву фазу" напада на Израел као одговор на убиство високог команданта те групе.

Према речима Нетањахуа, израелска војска од тада интензивно ради на спречавању претњи и уништила је више хиљада ракета које су биле усмерене ка северу Израела, а такође спречава многе друге претње и делује великом снагом у одбрани и у нападу, преноси Тајмс оф Израел.

- Одлучни смо да учинимо све да заштитимо нашу земљу, да безбедно вратимо становнике севера у њихове домове и да наставимо да следимо једноставно правило: ко повреди нас, повредићемо и ми њега - истакао је Нетањаху.

Подсећамо, Либанска група Хезболах јутрос је саопштила да је извела "прву фазу" напада на Израел као одговор на убиство високо рангираног команданта те групе Фуада Шукра прошлог месеца и да је погодила 11 израелских војних локација.

Хезболах је навео да је испаљено више од 320 ракета и велики број дронова на циљеве у северном Израелу.

Израелски министар одбране Јоав Галант саопштио је да је прогласио ванредно стање на 48 сати, а представник израелске војске Данијел Хагари изјавио је да десетине израелских ратних авиона нападају циљеве на југу Либана.

Увод у пакао на Блиском Истоку

Јутрошња размена пројектила између Израела и Хезболаха означила је значајну ескалацију на Блиском Истоку. Израелска војска изјавила је да је око 100 борбених авиона извело превентивне ударе на циљеве Хезболаха широм јужног Либана у недељу ујутру. Као одговор, Hezbollah је испалио ракете и пројектиле на северни Израел.

Ако се потврди да је број од 100 авиона тачан, биће то највећи израелски напад на Либан од рата између Израела и Хезболаха 2006. године. Hezbollah је касније саопштио да је испалио више од 300 ракета и пројектила на војне објекте у северном Израелу, где су се огласиле сирене за ваздушни напад. Страхује се да би ова најновија ескалација могла довести до свеопштег рата, с обзиром на то да је ово прва значајна освета Хезболаха.

Дипломатски напори и регионална криза

Дипломате су већ недељама покушавале да спрече да криза у Гази прерасте у шири регионални сукоб. Сједињене Америчке Државе су упозориле да би стални проблеми у договору о прекиду ватре и споразуму о ослобађању талаца између Израела и Хамаса могли угрозити те дипломатске напоре. Међутим, упркос интензивном притиску САД, преговори о успостављању споразума о прекиду ватре у Гази након више од 10 месеци рата нису дали жељене резултате.

Припрема за рат на више фронтова

Израелска војска је изјавила да је спремна да води рат на два фронта: у Гази и на северној граници са Либаном. Hezbollah, међутим, представља много моћнију силу од Хамаса. Процене сугеришу да Hezbollah посједује око 150.000 ракета, од којих неке могу досегнути циљеве широм Израела. Његови борци, који су се делимично борили у рату у Сирији, су добро обучени и боље опремљени од оних из Хамаса. Након скоро годину дана сукоба у Гази, многи се питају да ли Израел има ресурсе за још један рат.

Многи Израелци, нарочито они са севера земље, сматрају да је неопходно обрачунати се са Hezbollahom. Десетине хиљада људи са севера Израела евакуисано је од почетка рата у Гази, а многи су изгубили своје послове. У јужном Либану, десетине хиљада људи је такође напустило своје домове због страха од израелских напада. Лидери Израела и Хезболаха наглашавају да не желе још један пунобимни рат, али обе стране кажу да су спремне на такав исход.

ОТКРИВЕНА ЗАВЕРА, ИРАН ПЛАТИО БИЗНИСМЕНУ ДА УБИЈЕ НЕТАЊАХУА! Обавештајна служба Шин Бет ухапсила Израелца, Техеран желео освету за убиство вође Хамаса
Benjamin Netanijahu

ОТКРИВЕНА ЗАВЕРА, ИРАН ПЛАТИО БИЗНИСМЕНУ ДА УБИЈЕ НЕТАЊАХУА! Обавештајна служба Шин Бет ухапсила Израелца, Техеран желео освету за убиство вође Хамаса

19.09.2024. 10:05
ИЗРАЕЛ НАЈАВЉУЈЕ "НОВУ ЕРУ" РАТА НАКОН ЕКСПЛОЗИЈА ПЕЈЏЕРА У ЛИБАНУ: Шта је следеће?
Eksplozija u Libanu

ИЗРАЕЛ НАЈАВЉУЈЕ "НОВУ ЕРУ" РАТА НАКОН ЕКСПЛОЗИЈА ПЕЈЏЕРА У ЛИБАНУ: Шта је следеће?

19.09.2024. 09:43
Хезболах гађао област Горње Галилеје: Израелски авиони бомбардовали југ Либана
Hezbolah - Izrael

Хезболах гађао област Горње Галилеје: Израелски авиони бомбардовали југ Либана

19.09.2024. 09:42
ЈАПАНСКИ ЂАК (10) ИЗБОДЕН ИСПРЕД ШКОЛЕ У КИНИ: Токио се одмах огласио након стравичног догађаја: "Ми овај инцидент схватамо веома озбиљно!"
škola

ЈАПАНСКИ ЂАК (10) ИЗБОДЕН ИСПРЕД ШКОЛЕ У КИНИ: Токио се одмах огласио након стравичног догађаја: "Ми овај инцидент схватамо веома озбиљно!"

19.09.2024. 09:07
ВУЧИЋ У БРИСЕЛУ: Председник Србије учествује на радном ручку за лидере Западног Балкана
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ У БРИСЕЛУ: Председник Србије учествује на радном ручку за лидере Западног Балкана

19.09.2024. 11:21
Огласила се школа у Панчеву поред које је настао снимак бруталног насиља над девојчицом
Tehnička škola Pančevo

Огласила се школа у Панчеву поред које је настао снимак бруталног насиља над девојчицом

19.09.2024. 11:19
ЕВО КАКВО ЈЕ ТРЕНУТНО СТАЊЕ ДУНАВА: Код једног града убедљиво највиши ниво - Србији се НЕ ПИШЕ ДОБРО!
Dunav u Novom Sadu

ЕВО КАКВО ЈЕ ТРЕНУТНО СТАЊЕ ДУНАВА: Код једног града убедљиво највиши ниво - Србији се НЕ ПИШЕ ДОБРО!

19.09.2024. 11:05
БРУТАЛНО НАСИЉЕ У ПАНЧЕВУ: Три малолетнице крвнички претукле девојчицу због дечка! - Снимак узнемирујућ (ВИДЕО)
jezivo

БРУТАЛНО НАСИЉЕ У ПАНЧЕВУ: Три малолетнице крвнички претукле девојчицу због дечка! - Снимак узнемирујућ (ВИДЕО)

19.09.2024. 10:30
"САРАДЊА И ПРИЈАТЕЉСТВО НАСТАВЉАЈУ ДА ЈАЧАЈУ" Вучић поводом 75 година од оснивања Кине
Aleksandar Vučić

"САРАДЊА И ПРИЈАТЕЉСТВО НАСТАВЉАЈУ ДА ЈАЧАЈУ" Вучић поводом 75 година од оснивања Кине

19.09.2024. 09:38
НЕВИЂЕНА ДРАМА У АВИОНУ! Путници почели да крваре из уста и ушију, пилот ХИТНО морао да слети (ФОТО)
Avion

НЕВИЂЕНА ДРАМА У АВИОНУ! Путници почели да крваре из уста и ушију, пилот ХИТНО морао да слети (ФОТО)

19.09.2024. 08:23
ЦИКЛОН "БОРИС" ЋЕ ОПУСТОШИТИ СРБИЈУ! Упаљени сви метео аларми, ситуација са Дунавом све КРИТИЧНИЈА - РХМЗ издао хитно саопштење!
poplave

ЦИКЛОН "БОРИС" ЋЕ ОПУСТОШИТИ СРБИЈУ! Упаљени сви метео аларми, ситуација са Дунавом све КРИТИЧНИЈА - РХМЗ издао хитно саопштење!

19.09.2024. 09:54
ПОВЛАЧИ СЕ СА РАФОВА ПОПУЛАРНИ КЕКС КОЈИ СВИ ВОЛИМО: Потрошачи који су купили производе се позивају да их врате на продајно место
Prodavnica

ПОВЛАЧИ СЕ СА РАФОВА ПОПУЛАРНИ КЕКС КОЈИ СВИ ВОЛИМО: Потрошачи који су купили производе се позивају да их врате на продајно место

19.09.2024. 10:14