Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КО ЈЕ МАРИН ЛЕ ПЕН, ЖЕНА КОЈА ТРЕНУТНО ПЛЕНИ ЧИТАВИМ СВЕТОМ? Имала је трауматично детињство, а једна особа је посебно ЗАСЛУЖНА за њен успех

01.07.2024. 15:52
Marin Le Pen
Марин Ле Пен / Извор: Реутерс

Утицај оца навео ју је да крене његовим политичким стопама.

Француска политичарка Марин ле Пен, лидерка деснице и странке Национално окупљање, са својим савезницима је освојила највише гласова у првом кругу ванредних парламентарних избора у Француској.

Овај резултат сматра се историјским успехом њене партије, а она је у свом првом оглашавању била видно задовољна и истакла да је блок председника Емануела Макрона "практично избрисан".

И док се део Европе брине због напредовања екстремне деснице, многи нису упућени у дугу каријеру и интересантан живот једне од најпопуларнијих политичарки Старог континента.

Ко је Марин ле Пен?

Рођена је у месту Неји на Сени, у Париском региону, у департману Сенски висови, 5. августа 1968. године, као најмлађа од трију ћерки Жан-Марија ле Пена, некадашњег председника странке коју данас води сама Марин, и његове прве супруге Пјерет ле Пен.

Када је имала осам година, бомба намењена њеном оцу експлодирала је на степеништу испред породичног стана док су Ле Пенови – укључујући Маринине старије сестре Јан и Мари-Каролин – спавали. Експлозија је направила рупу у зиду зграде, али они нису повређени.

Те ноћи сам отишла на спавање као све девојчице мојих година. Али кад сам се пробудила, више нисам била девојчица као остале – написала је касније.

Њена мајка је напустила породицу када је Марин имала 16 година, што је политичарка касније у својој аутобиографији "Узводно" описала као "најстрашнији, окрутни, најразорнији бол срца", уз закључак:

– Моја мајка ме није волела.

Сесил Алдуј, која је написала једну биографију Марин ле Пен, описала је да се као тинејџерка она једног дана вратила из школе и схватила да одеће њене мајке нема у кући.

Отишла је с другим мушкарцем. И Марин ле Пен је заиста била очајна. Престала је да једе – истакла је.

Њени родитељи су се развели 1987, три године касније, а Марин је мајку видела тек 15 година након што ју је оставила.

– Марин ле Пен је одрасла у веома необичној атмосфери, у породици која је изгледала блиско, али је заправо била веома удаљена – рекао је Давид Дусе, коаутор једне њене раније биографије.

Живела је без мајке скоро 20 година. Отац ју је једва познавао. Одгајале су је дадиље, и гувернанте, препуштене саме себи.

Имала је много траума, а Алдујева тврди да је бреме презимена Ле Пен било једно од њих. Једном приликом је истакла да су наставници у школи њене сестре називали "ћеркама фашисте".

Њено презиме је увек било терет. Описивала је како је то што је ћерка Жан-Марија ле Пена, док се Национално окупљање тек појављивало као нова контроверзна сила, довело до тога да идеализује свог оца, који је био веома критикован. Али она је и патила – наглашава ауторка.

Утицај оца навео ју је да крене његовим политичким стопама.

Marin Le Pen i Žordan Bardela
Марин Ле Пен и Жордан Бардела / Извор: Shutterstock

Политички живот Марин ле Пен

Марин је дипломирала право на Универзитету у Паризу и радила као адвокатица пре него што се у потпуности посветила политици.

Њена политичка каријера била је обележена снажним ставовима о имиграцији, националној безбедности и евроскептицизму. Ле Пенова је први пут изабрана у француски парламент 2012. године, а затим је постала кандидаткиња Националног окупљања на председничким изборима 2017. године. Иако је прошла у други круг избора, изгубила је од Емануела Макрона.

Често је критикована због својих контроверзних ставова, али је привукла значајну подршку у Француској међу онима који подржавају рестрикције имиграције и јачање националних граница.

Имала је бројне изјаве које су појединци окарактерисали као "спорне и скандалозне", па је тако 2010. године уличне молитве муслимана упоредила с окупацијом Француске. Ипак, на крају је ослобођена оптужби за подстицање расне мржње због овог коментара.

Док је излазила из сенке свог оца, мало-помало је мењала кључне политичке ставове, па је тако ублажила и неке које је износила у Народној скупштини, где се залагала за истополне бракове – што раније није био случај у њеној странци, као и за абортус и повлачење смртне казне.

Преформулисала је одређене политичке позиције и поздравила се са члановима партије оптуженим за расизам или антисемитизам, укључујући и самог оца, ког је избацила из Националног окупљања 2015.

Marin Le Pen i Emanuel Makron
Марин Ле Пен и Емануел Макрон / Извор: Shutterstock

Приватни живот Марин ле Пен

Што се тиче њеног приватног живота, Марин ле Пен удала се 1995. за Франка Шофроја, пословног човека који је радио за њену партију, а с њим је добила троје деце: Жана, Луја и Матилду. Након развода 2000, ступила је 2002. у брак с Ериком Лоријем, некадашњим секретаром Националног окупљања, а овај брак потрајао је четири године.

Од 2009. до 2019. била је у вези с Лујем Алиотом, који је алжирског и јеврејског порекла, а био је генерални секретар њене странке годинама, као и потпредседник.

Себе описује као католикињу, а годинама живи у Ла Сел Сен Клуу.

Извор: Србија Данас/Република/Н.М.