Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПУТ ПРОПАДАЊА ШВЕДСКОГ МОДЕЛА: Процурели тајни мејлови, откривено како су заиста дошли до ивице понора

24.12.2020. 07:26
Švedska
Шведска / Извор: Профимедиа

До 21. децембра Шведска је премашила Америку и већину европских земаља у дневном порасту случајева на милион становника.

Месец дана након што је у фебруару прогласила корона вирус "друштвено опасном" болешћу, Шведска агенција за јавно здравље у основи је дигла руке и одлучила да крене путем имунитета крда, уместо да предузме озбиљне кораке за ублажавање ширења вируса, показују поверљиви интерни документи.

Та судбоносна рана одлука обликовала је целокупан одговор Шведске на пандемију, од одбијања препоручивања маски до режима насумичног тестирања.

Контроверзна стратегија Шведске на корона вирус више није вест - чак је и краљ те земље Карл XVI Густаф у свом божићном обраћању признао да је тактика "пропала". Али, приватни мејлови у које је "Форин полиси" имао увид, од којих су неки претходно објављени у шведској штампи, откривају да су шведске здравствене власти све време биле ишле ка имунитету крда, без обзира на цену.

НОВИ ЗАРАЗНИЈИ СОЈ КОРОНЕ ШИРИ СЕ ЕВРОПОМ: После Британије још једна земља открила нову мутацију ковида-19

НОВИ ЗАРАЗНИЈИ СОЈ КОРОНЕ ШИРИ СЕ ЕВРОПОМ: После Британије још једна земља открила нову мутацију ковида-19

ХОЋЕ ЛИ ВАКЦИНА БИТИ ЕФИКАСНА ПРОТИВ НОВОГ СОЈА КОВИДА? Фармацеутска компанија се нада следећем

ХОЋЕ ЛИ ВАКЦИНА БИТИ ЕФИКАСНА ПРОТИВ НОВОГ СОЈА КОВИДА? Фармацеутска компанија се нада следећем

ИМАТЕ АНТИТЕЛА НА КОРОНУ, А ДА ЛИ СМЕТЕ ДА СЕ ВАКЦИНИШЕТЕ? Докторка објаснила како ћемо се спасти од смртоносног вируса (ВИДЕО)

ИМАТЕ АНТИТЕЛА НА КОРОНУ, А ДА ЛИ СМЕТЕ ДА СЕ ВАКЦИНИШЕТЕ? Докторка објаснила како ћемо се спасти од смртоносног вируса (ВИДЕО)

Од почетка пандемије здравствене власти су јавно говориле једно, а приватно нешто друго о скоро свим аспектима управљања кризом. Здравствени стручњаци су константно негирали да влада намерно покушава да постигне имунитет крда, иако је та стратегија спровођена иза затворених врата.

Било је обмањујућих изјава о доступности тестирања, јавног негирања како се вирус шири... Све су то били делови очигледног обрасца "замагљености" и конфузије коју су званичници хтели да створе.

А резултат је био смртоносан. Иако су земље попут Америке, Бразила и Индије бележиле највеће бројеве смртних случајева, шведска стопа смртности од преко 80 на 100.000 становника међу највишима је у Европи и око 10 пута је већа од оне у Норвешкој и Финској. Број хоспитализованих у земљи сада расте брже него у већини Европе, а здравствени радници брину о више пацијената у болницама него на врхунцу свог првог таласа.

До 21. децембра Шведска је премашила Америку и већину европских земаља у дневном порасту случајева на милион становника. Ствари су толико измакле контроли да је суседна Норвешка, први пут после Другог светског рата, ставила трупе на границу како би спречила Швеђане да пређу преко ње.

Извештај Организације за економску сарадњу и развој од 19. новембра закључује да је Шведска прошла најгоре међу 35 европских земаља у метрикама управљања корона вирусом, укључујући смањење ширења инфекције, смањење покретљивости људи и отпуштање пацијената из јединица интензивне неге.

Када је шведска влада 2. фебруара категоризовала ковид-19 као друштвено опасну болест, Пит Тул је седео на усамљеној фарми на шведском острву Готланд и са забринутошћу посматрао развој догађаја.

koronavirus Slovenija
коронавирус Словенија / Извор: Профимедиа

Тул је био један од људи који су изградили јединицу за контролу инфекција у земљи - био је шеф директора Агенције за јавно здравље Јохана Карлсона, а такође је био надређени Андерсу Тегнелу, главном епидемиологу Агенције и архитекти "меке" стратегије.

Још једна ствар коју Тул добро познаје је Закон о контроли заразе, јер је учествовао у његовој изради - и запитао се зашто Шведска није увела систем за тражење контаката или путнике из међународних жаришта ковида-19 ставила у карантин.

Примећујући да се глобални број случајева корона вируса повећава, Тул је 15. марта послао мејл Тегнелу, предлажући три могуће опције за решавање пандемије. Прва опција, писао је, била би "зауставити свако кретање и контакте на период од четири недеље". Друга опција, коју препоручује Светска здравствена организација (СЗО), била би спровођење интензивног тестирања, праћења и карантина заражених пацијената. Или би Шведска могла да следи трећу опцију: "Нека се ширење заразе одвија полако или брзо, како би се постигао хипотетички имунитет стада".

Тул је упозорио: "Једино што је у овом тренутку извесно са опцијом три је да ће Шведска вероватно имати хиљаде смртних случајева". Закључио је да му се та опција чини као дефетистичка и неразумна и да је никада не би прихватио да је данас на старој функцији.

Тегнел, државни епидемиолог, одговорио му је истог дана: "Па, прошли смо кроз ово и све је ишло у прилог опције три. Вероватно имамо прилично опсежно тихо ширење, што би значило да прве две стратегије вероватно неће функционисати".

Тул је изложио детаљне акције које треба предузети, укључујући прописе за тестирање и тражење контаката. Тегнел се није сложио, тврдећи да таква стратегија није успела у Италији. Тул му је одговорио да је то функционисало у Кини и Јужној Кореји, па не види зашто не би и у Шведској.

Без обзира на то што Шведска није јавно признала да је њена стратегија била достизање колективног имунитета, друге земље су почеле да њен приступ посматрају као такав. У јулу су се, према извештају "Политика", саветници Беле куће који промовишу имунитет стада позвали на истраживање шведског модела од стране Тома Бритона, који је рекао да би имунитет стада могао да наступи након што се зарази само 43 одсто становништва.

Та процена је била далеко нижа од онога што је изнела већина других епидемиолога. Бритон је рекао да су се његове калкулације да ће Шведска достићи имунитет стада показале нетачним. Он сада тврди да су званичници америчке владе погрешно протумачили његову студију и да је коришћење његовог истраживања за промоцију имунитета стада било погрешно, додајући да ће "превише људи умрети да би се то постигло".

Koronavirus
Коронавирус / Извор: Реутерс

Међутим, шведској и међународној јавности више пута је речено да имунитет стада није циљ Стокхолма.

Истог дана када је написао Тулу да су се одлучили на опцију три, Тегнел је јавно рекао да његова "главна тактика" и имунитет стада "нису контрадикторни", али да то није циљ Агенције за јавно здравље. У јавности, Тегнел је често тврдио да имунитет крда "дефинитивно није циљ". Још 18. новембра, министарка здравља и социјалних питања Лена Халенгрен рекла је да је "само гласина" да Шведска спроводи стратегију имунитета стада.

Дан пре преписке са Тулом, Тегнел је финском колеги Мики Салминену проследио мејл у коме се налазила препорука лекара да се људима омогући да се заразе.

- Један од начина би био да школе буду отворене како би брже достигли имунитет стада - написао је Тегнел.

Салминен је рекао да је његова Агенција на крају одбила такав приступ, схватајући да ће деца и даље ширити вирус, док би затварање школа могло да ограничи утицај болести на старије особе за око 10 одсто. Тегнел, који је и даље сматрао да је брзо постизање имунитета стада најбоља стратегија, одговорио је: "Да ли је 10 одсто довољно вредно?".

Сутрадан је Тегнел проследио студију о искуству Италије са ковидом-19 Јану Алберту, професору микробиологије који је био део експертске групе за корона вирус коју је неколико недеља раније окупио Каролински институт, Универзитет и центар шведске медицинске истраживачке заједнице. Тегнел је указао да се чини да је тамо дошло до "заравњавања криве".

Алберт је одговорио: "Тачно. Али већина људи мисли да је то само због закључавања. Колико је због закључавања и колико због имунитета стада је заиста кључно питање?"

- Више верујем у имунитет стада - одговорио је Тегнел.

На том веровању је засновао цео одговор Шведске на кризу. Месец дана након преписке са Тулом, Тегнел је рекао да би Стокхолм могао да постигне имунитет стада у мају. Три недеље касније, рекао је: "На јесен ће бити други талас. Шведска ће имати висок ниво имунитета и број случајева ће вероватно бити прилично низак". Ту тврдњу је поновио средином октобра.

koronavirus
коронавирус / Извор: Реутерс

Карлсон, Тегнелов шеф, поновио је 30. августа оно што је Тегнел написао Тулу: "Не ради се о томе да жртвујемо пуно људи да бисмо постигли имунитет. Овај модел је био једини који је био изводљив. Наша процена се показала тачном. Стратегија мора трајати неко времена. Једна смо од ретких земаља са ограниченим ширењем заразе, за разлику од неколико земаља у Европи у којима се вирус нагло враћа".

Та предвиђања се нису остварила. Шведска се суочава са порастом броја заражених, хоспитализација и смртних случајева. Почетком новембра земља је достигла суморни праг од 6.000 смртних случајева. Шест недеља од тада умрло је још скоро 2.000. Прошле недеље је забележила 479 нових смртних случајева, више него што је Норвешка имала током читаве пандемије.

Фаталистички приступ који су шведске здравствене власти започеле у марту обликовао је готово све аспекте одговора земље на пандемију до краја године - ако се корона вирус не може успешно обуздати, као што су Тегнел и други тврдили приватно, зашто онда примењивати мере као што су обавезне маске, укидање посета домовима или ограничавање кретања људи?

Дан након што се дописао са Тулом, Тегнел је разговарао са министарством здравља о још увек необјављеним препорукама ЕУ о границама, укључујући здравствене прегледе. "Ова табела садржи дугачку листу ставки у којима ми у Шведској имамо потпуно другачију стратегију", написао је он.

Тегнел се успротивио здравственим прегледима на границама и није подржао мере ЕУ о затварању граница, тврдећи да ће, с обзиром на то да је локална трансмисија већ започела у већини земаља, затварање граница бити бесмислено.

АПОКАЛИПТИЧНА СЦЕНА ЗА СВЕ: Шта можемо очекивати од рата на Блиском истоку? "Суочавамо се са свим ризицима потпуног сукоба"
rat na Bliskom istoku

АПОКАЛИПТИЧНА СЦЕНА ЗА СВЕ: Шта можемо очекивати од рата на Блиском истоку? "Суочавамо се са свим ризицима потпуног сукоба"

20.09.2024. 08:30
НЕСТАЛА ЈЕ 22. ФЕБРУАРА: Пронађено тело девојке (20) у шуми ПРЕКРИВЕНО БАЛВАНИМА!
ubistvo

НЕСТАЛА ЈЕ 22. ФЕБРУАРА: Пронађено тело девојке (20) у шуми ПРЕКРИВЕНО БАЛВАНИМА!

20.09.2024. 07:12
ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада
Izraleski avion

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада

19.09.2024. 22:43
ОРБАН ЖЕСТОКО УДАРИО НА ЕУ: Да чекамо да нас Брисел спаси, били бисмо до грла у води"
Viktor Orban

ОРБАН ЖЕСТОКО УДАРИО НА ЕУ: Да чекамо да нас Брисел спаси, били бисмо до грла у води"

19.09.2024. 22:26
"ЕУ И АМЕРИКАНЦИ СЕ У ТОМЕ СЛАЖУ СА НАМА" Вучић за Политико: Брисел зна која страна кочи дијалог, али то неће јавно да каже
Aleksandar Vučić

"ЕУ И АМЕРИКАНЦИ СЕ У ТОМЕ СЛАЖУ СА НАМА" Вучић за Политико: Брисел зна која страна кочи дијалог, али то неће јавно да каже

20.09.2024. 08:44
ТЕШКА САОБРАЋАЈКА КОД СУРЧИНА Више возила уништено у удесу, стварају се ВЕЛИКИ ЗАСТОЈИ, на терену све хитне службе - испливали снимци са лица места (ВИДЕО)
Sudar kod Surčina

ТЕШКА САОБРАЋАЈКА КОД СУРЧИНА Више возила уништено у удесу, стварају се ВЕЛИКИ ЗАСТОЈИ, на терену све хитне службе - испливали снимци са лица места (ВИДЕО)

20.09.2024. 08:34
АПОКАЛИПТИЧНА СЦЕНА ЗА СВЕ: Шта можемо очекивати од рата на Блиском истоку? "Суочавамо се са свим ризицима потпуног сукоба"
rat na Bliskom istoku

АПОКАЛИПТИЧНА СЦЕНА ЗА СВЕ: Шта можемо очекивати од рата на Блиском истоку? "Суочавамо се са свим ризицима потпуног сукоба"

20.09.2024. 08:30
ПИЛИ ЗАЈЕДНО ЦЕЛУ НОЋ, ПА ГА ИЗБО НА СМРТ?! Монструозан злочин у Смедереву, тело жртве изнео из куће и оставио у дворишту - почело суђење за убиство
Policija

ПИЛИ ЗАЈЕДНО ЦЕЛУ НОЋ, ПА ГА ИЗБО НА СМРТ?! Монструозан злочин у Смедереву, тело жртве изнео из куће и оставио у дворишту - почело суђење за убиство

20.09.2024. 08:20
АПОКАЛИПТИЧНА СЦЕНА ЗА СВЕ: Шта можемо очекивати од рата на Блиском истоку? "Суочавамо се са свим ризицима потпуног сукоба"
rat na Bliskom istoku

АПОКАЛИПТИЧНА СЦЕНА ЗА СВЕ: Шта можемо очекивати од рата на Блиском истоку? "Суочавамо се са свим ризицима потпуног сукоба"

20.09.2024. 08:30
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
БИЋЕ ПЉУСКОВА НА СВЕ СТРАНЕ Данас киша и грмљавина широм Србије, а ево каква нас температура очекује - СПРЕМИТЕ СЕ
Kiša

БИЋЕ ПЉУСКОВА НА СВЕ СТРАНЕ Данас киша и грмљавина широм Србије, а ево каква нас температура очекује - СПРЕМИТЕ СЕ

20.09.2024. 07:18
"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић
FK Crvena zvezda

"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић

19.09.2024. 20:45