Научник направио древну векну хлеба од квасца старог 4.500 година
Шејмус Блекли је сарађивао са египтологом и микробиологом да би успео да добије довољно велики узорак квасца.
Кулинарство је и уметност и наука, а ако сте физичар који има у рукама квасац стар око 4.500 година, онда може да буде и лекција из историје.
ЛУКСУЗНИ ХОТЕЛИ У ГРЧКОЈ ВЕЋ ОД 486€ ЗА ЦЕЛУ ПОРОДИЦУ!
Кевин Спејси први пут у јавности након ослобађајуће ПРЕСУДЕ: Са поруком кроз стихове НАСМЕЈАО све присутне (ВИДЕО)
Пронашао на плажи боцу са поруком старом 60 година: Онај ко је написао писмо имао је ЈЕДАН ЗАХТЕВ
Шејмус Блекли, научник и дизајнер видео-игрица, недавно је направио векну хлеба користећи древни квасац пронађен у комаду египатске грнчарије. Да ли треба рећи да је његово кулинарско путешествије одмах постало вирално.
Блекли је сарађивао са египтологом и микробиологом да би успео да добије довољно велики узорак квасца.
Он је на Твитеру објаснио да је квасац "узгојен" из пора древних керамичких посуда које су некада коришћене са прављење пива и хлеба.
Годину дана требало је Блеклију и његовим колегама да сакупе узорке са посуда и простудирају микроорганизме из њих.
Блекли је написао да је све узорке предао колеги, осим једног. Он је стерилисао узорак, "хранио" га и култивисао у квасац с којим је могло да се ради. Комбиновао је квасац и древна, органска зрна житарица, додао мало воде и нерафинисано маслиново уље и створио древно кисело тесто у 21. веку.
Арома овог квасца није налик било чему што сам до сада окусио - написао је Блекли. - Арома је невероватна и нова, много је слађе и богатије од теста на које смо навикли. Кад се охлади, дегустираћемо!
На врху је урезао хијероглиф који означава векну хлеба, одајући тако почаст египатским коренима хлеба.
СТРОГА ПРАВИЛА У ВЕЧНОМ ГРАДУ: Забрањено седење на степеницама и сликање фонтане, а казне су ПАПРЕНО СКУПЕ
ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА, НИКО НЕ ЗНА ШТА СЛЕДИ: Индијци повукли РАДИКАЛАН КОРАК, Пакистанци ВРЕБАЈУ ПРИЛИКУ за акцију (ФОТО/ВИДЕО)
Јутјубер скочио са висине од 45 метара да би снимио видео: Отишао је право у смрт
Корица је лагана и ваздушаста, а арома и укус невероватни - написао је Блекли, ког су прозвали да је можда био мало пристрасан јер је он у овом случају био кулинар.