Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЕСКАЛАЦИЈА КРВАВОГ СУКОБА НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Израел спреман да Газу сравни са земљом, ликвидирао неколико вођа Хамаса (ВИДЕО)

23.10.2023. 07:26 22:45
rat u Izraelu
рат у Израелу / Извор: Фото: Youtube printscreen/CBS Евенинг News/Al Jazeera Балканс

Жестоке борбе не јењавају, тензије и даље расту из дана у дан.

Рат између Израела и Хамаса ушао је у седамнаести дан. Израелска војска наставила је гранатирање Појаса Газе, док Хамас испаљује ракете ка Израелу.

РУСКИ УЗВРАТНИ УДАР НЕ БИ ПРЕЖИВЕО НИЈЕДАН АГРЕСОР: Оваквом одбраном ставили тачку на нуклеарни рат?!

РУСКИ УЗВРАТНИ УДАР НЕ БИ ПРЕЖИВЕО НИЈЕДАН АГРЕСОР: Оваквом одбраном ставили тачку на нуклеарни рат?!

УДАРНО! Два светска лидера иду у посету Израелу

УДАРНО! Два светска лидера иду у посету Израелу

"БИЛА ЈЕ ПАМЕТНА, ОСЕТЉИВА, ЗАБАВНА И ПУНА ЖИВОТА" Тинејџерка (16) убијена заједно са мајком и сестром у нападу Хамаса (ФОТО/ВИДЕО)

"БИЛА ЈЕ ПАМЕТНА, ОСЕТЉИВА, ЗАБАВНА И ПУНА ЖИВОТА" Тинејџерка (16) убијена заједно са мајком и сестром у нападу Хамаса (ФОТО/ВИДЕО)

Шта знамо до сада? 
  • Други конвој са хуманитарном помоћи која не укључује гориво, ушао је у Појас Газе.
  • Израел тврди да Хамас држи ракентне лансере поред болница и школа.
  • Ирански министар спољних послова Хосеин Амир-Абдолахијан упозорио је Израел и САД да би ситуација на Блиском истоку могла да измакне контроли, уколико Израел не прекине војна дејства у Појасу Газе.
  • САД неће оклевати да реагују ако се рат у Гази прелије на регион, поручио је министар одбране Лојд Остин.
  • Председник Израела Исак Херцог открио је у интервјуу за Скај њуз да је Хамас планирао да употреби хемијско оружје против израелских цивила. 

 

Начелник генералштаба израелске војске: "Копнене снаге спремне за офанзиву"

Начелник генералштаба израелске војске Херци Халеви изјавио је да су израелске копнене снаге веома добро припремљене за офанзиву на север Појаса Газе.

- Желимо да сведемо Хамас на тачку нестајања. Њихове лидере, њихово војно крило. Зато нападамо свом силом. Убијамо им високо рангиране команданте, оперативце, уништавамо им инфраструктуру и све то радимо са великом одлучношћу - рекао је Халеви.

Он је додао да је маневар за офанзиву на југу добро припремљен.

Говорећи о очигледном одлагању копнене офанзиве, Халеви је рекао да постоје „тактичка, оперативна и стратешка разматрања“ која израелској војсци даје више времена.

- Наше снаге ће имати више времена да се припреме боље и то је оно што радимо сада - казао је Халеви, пренео је „Тајмс оф Израел“.

У Гази највећи проценат погинулих и даље чине деца
Убијен Ибрахим ел Шакер

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су у јутрошњем ваздушном нападу убиле шефа Хамасове противтенковске јединице на северу Газе, Ибрахима ел Шакера.

Израелска војска је и током претходних дана елиминисала пет команданата ваздушних снага Хамаса који су, како се наводи су саопштењу, учествовали у нападу на југ Израела 7. октобра.

Хамас: "Пуштена двојица заробљеника из Појаса Газе"

Портпарол милитантног крила палестинског Хамаса Ал Касам, Абу Убаида, саопштио је данас да су, уз посредовање Египта и Катара, пуштена двојица заробљеника из Појаса Газе.

- Ослободили смо двојицу заробљеника, Нурита Јицака и Јохведа Лифшица из хуманитарних и медицинских разлога - рекао је Убаида, преноси палестинска ТВ Ал Акса.

Више о томе читајте ОВДЕ

Израелска војска: "Елиминисали смо неколико команданата Хамаса"

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су у јутрошњем ваздушном нападу убиле шефа Хамасове противтенковске јединице на северу Газе, Ибрахима ал-Шакера, а такође су додале да су елиминсале пет команданата Хамасових ваздушних снага током претходних дана.

ИДФ наводи да је Ал-Шакер одоговран за ракетни напад у којем је убијен израелски наредник Омер Табиб, током рата у мају 2021. године, пренео је "Тајмс оф Израел".

Израелска војска је рекла да је о свему обавестила Табибову породицу.

ИДФ је истакао да је Ал-Шакер одговоран за "планирање и управљење противтенковским навођеним ракетима упереним ка израелској територији, а посебно ка ИДФ".

Осим Ал-Шакера, убијена су и петорица команданата који су "значајно учествовали" у нападу на југ Израела 7. октобра.

У последња 24 часа убијено преко 400 становника Газе
Хамас тражи да се отвори стални хуманитарни коридор за Појас Газе

Милитантни Хамас позвао је данас арапске и муслиманске земље да интензивирају напоре за отварање "сталног хуманитарног коридора за Појас Газе" и на тај начин спрече Израел, како су навели, "да изгладњује становнике Газе".

У саопштењу, Хамас је навео да помоћ која је ушла у Газу у претходна два дана не покрива све веће потребе цивилне популације, успут тражећи гориво, храну и медицинску опрему, пренео је "Тајмс оф Израел".

Нови напад ИДФ-а на џамије унутар Хамаса
Огласила се Америка о иранској умешаности у нападима на америчке базе

Сједињене Америчке Државе нису виделе изричито наређење иранског врховног вође ајатолаха Алија Хамнеија милитантним групама да нападну америчке трупе у региону, саопштио је данас Пентагон.

Нисмо видели директну наредбу, на пример, од врховног вође која каже "изађи и уради ово" - додао је Рајдер.

Више о томе читајте ОВДЕ

Израел поново бомбардовао Газу
Црвени крст: "У Газу досад ушла 54 камиона хуманитарне помоћи"

Портпарол Међународног комитета Црвеног крста Стивен Рајан саопштио је данас да су до сада 54 камиона хуманитарне помоћи ушла у Појас Газе.

Рајан је, говорећи из источног Јерусалима, рекао да је Црвени крст спреман да пошаље још камиона и позвао на континуирани прилив хуманитарне помоћи у Газу.

- Тренутно је потребно да се обезбеди да се то заиста и догоди - рекао је Рајан за Ал Џазиру.

Додао је да Црвени крст има своје тимове у приправности, као и пакете спремне за испоруку, која укључује медицинску помоћ.

- Наши тимови у Гази посетили су неке болнице и видели, из прве руке, колико је ситуација тешка и изазовна - рекао је Рајан. 

Иран потпуно спреман за улазак у рат

Високи члан иранске Револуционарне гарде наговестио је да ће размотрити напад на Израел ако буде потребно, пишу тамошњи медији.

Неки сматрају да је директан ракетни напад на Хаифу најпрактичнији начин деловања. Извршићемо овај задатак без оклевања ако буде потребно. - рекао је заменик заповедника Али Фадави, преноси Иран Интернешнал

Више о томе читајте ОВДЕ

Моменат удара израелског пројектила на цивилну кућу у Гази

Палестина ће тужити израелског премијера Бењамина Нетанијахуа и војску Израела за геноцид над палестинским народом пред Међународним кривичним судом, изјавио је министар правде Палестине. 

Све смо ближи копненој инвазији 

Израелске одбрамбене снаге сматрају да војска мора што пре да крене у копнену офанзиву на Појас Газе како би испунили циљ у борби против Хамаса, пише „Тајмс оф Израел“.

После 16 дана сукоба, израелска војска поручује да је у потпуности спремна за копнену офанзиву и верује да може да испуни циљеве, чак и уз ризик од великих губитака и могућих напада Хезболаха на север земље.

Наводи се да војска очекује од владе да ускоро донесе одлуку у вези са копненом офанзивом, јер снаге стациониране уз границу могу „само толико времена да остану у повишеном стању приправности”.

Израелска војска дроновима је напала положаје Хезболаха на југу Либана

Та подручја су и под артиљеријском паљбом.

Хамас ускоро ослобађа таоце?

Ускоро би могло да буде ослобођено 50 талаца који су у заробљеништву Хамаса, објавио је „Њујорк тајмс“, позвајући се на неименованог високог израелског војног званичника.

Како се наводи, реч је о особама које имају двојно држављанство, а у разговорима о њиховом пуштању посредовали су САД и Катар.

Нови окршај између Израела и Хезболаха

Представник ИДФ-а Данијел Хагари објавио је на друштвеним мрежама да је Израел поновно разменио ватру након што је на њега пуцано из Либана.

Центар Газе је сравњен са земљом
Палестински премијер ударио на западне медије

Палестински премијер Мухамед Штаје оптужио је западне земље да Израелу дају „дозволу за убијање“ у рату против Хамаса.

„Оно што чујемо од окупационих лидера поводом припрема за копнену инвазију значи више злочина, зверстава и присилног расељавања“, рекао је Штаје на почетку седнице владе.

Огласиле се сирене за узбуну у близини границе са Газом

Сирене за узбуну огласиле су се у пограничном граду Нир Оз због сумње на упад непријатељске летелице из правца Газе.

Број погинулих у израелским нападима на Газу 5.000, од којих 2.000 деце

Број Палестинаца убијених у израелским нападима на Појас Газе од почетка сукоба премашио је данас 5.000, а рањених је више од 15.000.

Како је саопштило министарство здравља у то палестинској енклави, у израелским нападима од 7. октобра убијено је најмање 5.087  Палестинаца, од којих 2.055 деце.

Рањене су 15.273 особе, преноси Ал Арабија.

Министарство је додало да је у протекла 24 сата погинуло најмање 436 особа, укључујући 182 детета.

У саоптењу се наводи да је највише жртава било на југу Појаса Газе, где се палестински цивили евакуишу након упозорења Израела. 

Израел погодио "сумњиву мету" која је ушла из Либана

Израелска војска је рекла да је лансирала ракету на "сумњиву мету" која је ушла у израелски ваздушни простор из Либана. 

Хамас и шеф иранске дипломатије разговарали о заустављању злочина Израела

Лидер палестинске милитантне групе Хамас Исмаил Ханије разговарао је са иранским министром иностраних послова Хосеином Амир-Абдолахијаном о средствима да се, како је саопштио Хамас, зауставе израелски злочини у Гази.

У саопштењу од недеље наводи се да треба зауставити "бруталне злочине" у палестинској енклави која је под израелском опсадом, пренео је Ројтерс. 

Више о овој вести прочитајте ОВДЕ.

Кина изнела званичан став о рату на Блиском истоку

Кина је забринута због могућности даље ескалације палестинско-израелског сукоба и позива стране да прекину ватру, изјавио је специјални изасланик Пекинга за Блиски исток Џај Џун.

- Кина је веома забринута због могућности даље ескалације сукоба - рекао је Џај на конференцији за новинаре након Самита за мир одржаног у Каиру.

Он је нагласио да је тренутна ситуација на палестинским територијама и даље критична и да је услед сукоба погинуло и рањено неколико десетина хиљада људи. Више о томе шта је рекао Џај Џун прочитајте ОВДЕ.

У јутрошњим нападима Израела на насеља у Појасу Газе погинуло 27 Палестинаца

Палестинско Министарство унутрашњих послова саопштило је данас да је у јутрошњим нападима Израела на две локације у недалеко од града Газе и у Деир ал-Балаху, у централном делу Појаса Газе, погинуло 27 људи, а десетине су повређене.

Један пројектил јутрос је погодио кућу у Џабалији, док је други погодио стан у насељу Ал-Фалуга. Обе локације су недалеко од града Газе, саопштили су палестински званичници, преноси Би-Би-Си.

Још 10 људи је убијено у Деир ал-Балаху, граду у централном делу Појаса Газе, наводи се у саопштењу палестинског Министарства унутрашњих послова.

Американци стопирали израелску инвазију

Вашингтон је саветовао Израел да одложи копнену операцију на Појас Газе како би добио време за преговоре о ослобађању 212 талаца које држи палестинска милитантна група Хамас и омогућио већу помоћ палестинским цивилима, пише Њујорк тајмс позивајући се на америчке званичнике.

Лист наводи да САД желе више времена и да се припреме за могуће нападе група које подржава Иран на америчке интересе и оцењује да ће се такви напади вероватно појачати када Израел започне копнену операцију, преноси Гардијан. Више о овој вести причитајте ОВДЕ

Погођено 320 циљева Хамаса и Палестинског исламског џихада у Гази

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су током протеклог дана у Појасу Газе погодиле око 320 циљева Хамаса и Палестинског исламског џихада.

Израелска војска наводи да се удари фокусирају на циљеве који би потенцијално могли да угрозе њене снаге, преноси Тајмс оф Израел.

На мети су били тунели у којима су се крили оперативци Хамаса и Исламског џихада, осматрачнице и положаји са којих се испаљују минобацачке и противтенковске навођене ракете.

Палестинска милитантна група Хамас почела је 7. октобра ракетне ударе на југ Израела, а потом је извела и копнени упад. 

Израел је жестоко одговорио ударима на Појас Газе, а у сукобима је до сада погинуло више хиљада људи. 

Два Палестинца убијена у рацији израелске војске у близини Рамале

Два Палестинца убијена су у избегличком кампу Јелазун у близини Рамале на окупираној Западној обали у рацији израелске војске, саопштило је јутрос палестинско Министарство здравља.

Становници су рекли Ројтерсу да су израелске снаге извршиле рацију у кампу и извршиле више хапшења када су се сукобили са наоружаним мушкарцима и младићима који су гађали војнике камењем.

Израелске снаге су се тренутно повукле изван кампа, навели су становници. 

Израелска војска није издала саопштење о тим инцидентима. 

Могућа само два сценарија

Од напада Хамаса 7. октобра, Израел је бомбардовао Газу и гомилао војску уз границу, у очитој припреми за копнену офанзиву.

У одвојеним интервјуима, два портпарола Израелских одбрамбених снага бавила су се питањем када ће се таква офанзива догодити.

Потпуковник Петер Ленер рекао је за BBC Newshour да ће тајминг узети у обзир напоре да се ослободе десетине талаца које држи Хамас.

- Копнена офанзива, ако се догоди, биће у најбољем оперативном тренутку - каже он. Више о овој вести прочитајте ОВДЕ

Израел објавио услов за крај рата

 Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Џонатан Конрикус изјавио је да ће копнене трупе "вероватно" напасти Газу, осим ако се Хамас "безусловно преда".

- Ако би Хамас изашао из својих скровишта у којима се крије иза израелских цивила, што сада ради, вратио наше таоце, свих 212, и предао се безусловно, рат би се завршио - рекао је портпарол у интервјуу за АБЦ Аустралија. Више о овој вести прочитајте ОВДЕ.

Неколико Палестинаца погинуло и повређено у израелском нападу на север Газе

Неколико Палестинаца је погинуло и повређено јутрос у израелском нападу у близини избегличког кампа Џабалија на северу Газе, јавили су палестински медији.

Израел је бомбардовао централни и северни део Газе рано јутрос, као и јужни Либан током ноћи.

Израелски авиони су рано јутрос погодили две ћелије Хезболаха у Либану које су планирале да лансирају противтенковске ракете према Израелу, саопштила је израелска војска. 

Војска је такође навела да је погодила и друге циљеве Хезболаха, укључујући осматрачницу.

Здравствене власти у Гази саопштиле су да је најмање 4.600 људи убијено у двонедељном бомбардовању Израела, пренео је Ројтерс.

Израел бомбардовао подручја у близини три болнице у Појасу Газе

Израелске снаге бомбардовале су јутрос подручја у близини три болнице у Појасу Газе, јавили су палестински медији, али није јасно да ли су саме болнице претрпеле штету.     

Медији су навели да је Израел извршио удар у близини болнице Ал Шифа у Гази и болнице Ал Кудс, као и индонежанске болнице на северу енклаве. 

Директор индонежанске болнице рекао је за Ал Џазиру да је израелско бомбардовање изазвало "озбиљну штету и повреде", без навођења детаља. 

Тренутно нема извештаја о повређенима или штети у близини друге две болнице, пренео је Ројтерс. 

Палестински Црвени полумесец саопштило је 14. октобра да је Израел наредио да се евакуише болницу Ал Кудс. 

Организација је саопштила да није могуће преместити болесне и рањене.

Галан: Кампања у Гази може потрајати месец, два или три, али Хамаса неће бити

Израелски министар одбране Јоав Галан изјавио је да би кампања војске у Гази могла да потраје "месец, два или три, али на крају Хамаса више неће бити".

Галан је то рекао након брифинга у оперативном командном и контролном центру израелског ваздухопловства, преноси BBC.

Истакао је да Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) ништа неће зауставити.

- Ово би требало да буде наша последња маневарска операција у Гази, из простог разлога што после тога више неће бити Хамаса - рекао је Галан.

Израел извео нападе на положаје Хезболаха на југу Либана

Изаелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су извеле нападе на ћелије Хезболаха дуж границе са Либаном, које су се припремале да испале противтенковске ракете.

Израелска војска је навела да је уништила лансер противтенковских ракета, као и осматрачнице Хезболаха, преноси Тајмс оф Израел.

Од почетка сукоба Израела и палестинске милитантне групе Хамас 7. октобра, Хезболах из Либана испаљује ракете на насеља и пунктове израелске војске дуж границе, а израелска војска изводи ударе на положаје Хезболаха.  

 

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада
Izraleski avion

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада

19.09.2024. 22:43
ОРБАН ЖЕСТОКО УДАРИО НА ЕУ: Да чекамо да нас Брисел спаси, били бисмо до грла у води"
Viktor Orban

ОРБАН ЖЕСТОКО УДАРИО НА ЕУ: Да чекамо да нас Брисел спаси, били бисмо до грла у води"

19.09.2024. 22:26
НАЈГОРЕ ПОПЛАВЕ ВЕКА! У Пољској се људи селе на КРОВОВЕ, градови су тотално уништени (ФОТО, ВИДЕО)
Poljska

НАЈГОРЕ ПОПЛАВЕ ВЕКА! У Пољској се људи селе на КРОВОВЕ, градови су тотално уништени (ФОТО, ВИДЕО)

19.09.2024. 21:55
ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију
Italijanska policija

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију

19.09.2024. 21:34
ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада
Izraleski avion

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада

19.09.2024. 22:43
КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену
Hitna pomoć, policija

КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену

19.09.2024. 22:05
ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију
Italijanska policija

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију

19.09.2024. 21:34
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани
FK Crvena zvezda

МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани

19.09.2024. 18:27
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић
FK Crvena zvezda

"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић

19.09.2024. 20:45
СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)
Ukrajinska vojska

СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)

19.09.2024. 18:38