Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЗОНА СУМРАКА У ПОПУЛАРНОМ ЛЕТОВАЛИШТУ Пожар прогутао читав град: "Као да је бомба пала, покупимо људске остатке, а они се распадну"

13.08.2023. 21:27
POžar na Havajima
ПОжар на Хавајима / Извор: Фото: Youtube Printscreen

Пожар на острву Мауи једна од најсмртоноснијих катастрофа у историји Америке.

У пожарима који су уништили живописни хавајски градић на острву Мауи ове недеље страдало је најмање 93 људи а многи су нестали, што их чини најсмртоноснијом природном катастрофом у историји државе и уједно најсмртоноснијом шумским пожаром у Сједињеним Америчким Државама за више од 100 година.

Хитне службе са секирама и псима пролазе подручје након пожара, обележавајући домове јарко наранџастим словом „X“ кад је локација иницијално претражена а са „ХР“ кад пронађу људске остатке, пише АП. Гувернер Хаваја Џош Грин упозорио је да ће број мртвих вероватно да буде већи како се настављају потрага и спасавање.

- Ово ће ући у историју као једна од највећих катастрофа икад на Хавајима, изгубили смо премного – рекао је за ЦБС Шејн Дудојт, заменик директора за паркове и рекреацију округа Мауи.

ГРЧКИ СУД ПРЕСУДИО: Ево шта чека 105 притворених хрватских навијача оптужених за убиство ГРКА, пред тужиоцем сви до једног рекли ИСТУ СТВАР

ГРЧКИ СУД ПРЕСУДИО: Ево шта чека 105 притворених хрватских навијача оптужених за убиство ГРКА, пред тужиоцем сви до једног рекли ИСТУ СТВАР

ЧУДОМ ПРЕЖИВЕО СКОК са литице: Хоспитализован у језивом стању, а у кући ПРОНАЂЕНО ОПРОШТАЈНО ПИСМО и хорор сцена!

ЧУДОМ ПРЕЖИВЕО СКОК са литице: Хоспитализован у језивом стању, а у кући ПРОНАЂЕНО ОПРОШТАЈНО ПИСМО и хорор сцена!

ЈЕЗИВО Тело дечака (5) пронађено у Дунаву - Полиција у жестокој потрази за оцем детета

ЈЕЗИВО Тело дечака (5) пронађено у Дунаву - Полиција у жестокој потрази за оцем детета

"Као да је бомба пала на Лахајну"

Пацифички центар за катастрофе и Федерална агенција за ванредне ситуације објавили су процену штете, према којој је оштећено или уништено око 2.207 објеката а изгорело око 900 хектара земљишта. Процена је да око 86 одсто оштећених објеката чине домови, а да ће требати склониште за око 4.500 људи.

Биће потребно око 5,52 милијарде долара за поновну изградњу, рекла је агенција.

- Лахајна је, сем ретких изузетака, спаљена. Осећај је као да је бомба пала на Лајахну... Кад видите пуне размере уништења Лахајне шокираћете се. Све зграде ће практично морати да се обнове – рекао је Грин у четвртак.

Шеф полиције Мауија Џон Пелетијер рекао је да су до сада идентификоване две од 89 жртава и да је идентификација мртвих веома тешка.

- Ми покупимо (људске) остатке а они се распадну – рекао је он, пренео је АП.

- Кад нађемо нашу породицу или пријатеље, остаци које налазимо су из ватре која је растопила метал. Морамо да урадимо рапидни ДНК тест да их идентификујемо. Свако од ових 89 жртава су „NN“. Знамо да морамо да идемо брзо али морамо то да урадимо како треба.

Пожари и даље горе на Мауију

Амерички председник Џо Бајден прогласио је велику катастрофу на Мауију и обећао да ће сви који су изгубили вољене или чији је дом оштећен или уништен одмах добити помоћ. Он је рекао да ће поједноставити захтеве за помоћ и да Федерална агенција за ванредне ситуације повећава број особља на острву.

Још најмање два пожара горе на Мауију – на јужном подручју Кихеи и у планинским заједницама у унутрашњости – а до сада није пријављен губитак живота. Четврти је избио у петак увече у Канапалију, обалској заједници на западу Мауију северно од Лахајне, али су ватрогасне екипе успеле да га угасе, наводи АП.

Подстакнути сувим летом и снажним ветровима од урагана који је пролазио, шумски пожари на Мауију похарали су шумарке на острву, а највећи пожар захватио је Лахајну у уторак и уништио скоро сваку зграду у градићу од око 13.000 становника.

Они који су преживели катастрофу захвални су што су живи, док жале оне који нису успели да побегну од пламена.

Изгорео у ауту покушавајући да заштити свог пса

Бивши шеф ватрогасаца Џеф Богар и његов пријатељ Френклин Трехос остали су да помогну својим суграђанима у Лахајни и спасили су Богаров дом. Али, како се ватра примакла ближе у уторак поподне знали су да морају да беже. Сваки је кренуо по свој ауто. Богарт није могао да покрене своје возило и разбио је прозор да изађе а потом пузао по тлу док га није нашла полицијска патрола и превезла га у болницу. Трехос није био те среће. Кад се Богарт вратио следећег дана нашао је кости свог пријатеља на задњем седишту његовог аута, како леже преко остатака његовог ретривера Сема којег је покушао да заштити.

Бил Вајланд, који има уметничку галерију у Лахајни, побегао је од пожара на свом мотору у уторак док му је жар спаљивао косу на потиљку, пише АП. Возећи се по ветру који је дувао, како је проценио, 112 км/х, прошао је поред човека на бициклу који је бежао од ватре.

- Ово је нешто што бисте видели у „Зони сумрака“, хорор филму или тако нешто – рекао је Вајланд.

Број жртава катастрофе на Хавајима премашио је онај из 2018 на северу Калифорније, у којем је страдало 85 људи а град Парадајс уништен. А пре око једног века, у пожару који је погодио север Минесоте 1918, уништио је хиљаде домова и усмртио стотине људи.

Пожар на Мауију најсмртоноснија природна катастрофа за више деценија

Последњи шумски пожари су такође најсмртоноснија природна катастрофа за више деценија на Хавајима, након цунамија који је 1946. усмртио више од 150 људи на Великом острву и довео до развоја система за узбуну на целој територији, са сиренама које се тестирају сваког месеца.

Хаваји се поносе „највећим интегрисаним системом упозорења за јавну безбедност за све опасности на отвореном у свету“, са око 400 сирена постављених широм ланца острва да упозоре људе на природне катастрофе и друге претње.

Систем упозорења заказао

Али, тај систем је изгледа заказао. Евиденција о хитним случајевима не показује да су се сирене упозорења огласиле пре него што је ватра погодила град. Званичници су слали упозорења на мобилне телефоне, телевизије и радио станице, али су нестанци струје и нестанак услуге на мобилним телефонима изгледа ограничили њихов домет. Није познато да ли су та упозорења послата пре него што је дошло до прекида већине комуникације са Лахајном.

Многи од преживелих из Лахајне рекли су да нису чули никакве сирене и да су схватили да су у опасности тек кад су видели пламенове или чули експлозије у близини.

Државни тужилац Хаваја Ен Лопез објавила је у петак да ће спровести „свеобухватни преглед кључног доношења одлука и важећих политика пре, током и након шумских пожара“.

Шеф ватрогасаца Мауија Бред Вентура рекао је да се пожар толико брзо померио са шумарака на насеље да је било немогуће проследити поруке ванредним службама које су одговорне за хитна упозорења. Власник једне фирме у Лахајни Џеј Хесемер рекао је да је одлучио да се евакуише рано ујутро пре него што је пожар дошао до града иако није чуо упозорење.

"Нисмо добили никакво упозорење на пожар"

- Ветрови су измицали контроли. Далеководи су били свуда у прекиду и морали смо да променимо руту. Одлучили смо да није безбедно остати овде током дана – рекао је он ЦБС-у у петак.

Истакао је да није добио никакво званично упозорење или инструкције да се евакуише.

- Ни у једном тренутку нисам ништа примио. Нисам добио ништа на телефону – рекао је он.

Дастин Калеиопу побегао је из Лахајне са својим дедом. Он је испричао да није било упозорења на пожар и да су отишли само са оним што су имали на себи.

- Дим је почео да улази кроз наше прозоре. Док смо дошли до аута, комшијино двориште је било у пламену. Било је странаца у нашем дворишту са баштенским цревима који су покушавали да угасе пожар – рекао је он.

"Оборени далеководи пресекли два главна пута ван града"

Томас Ленард, поштар у пензији из Лахајне, није знао за пожар док није осетио дим. Раније тог дана нестало је струје и услуге мобилне телефоније, што је град оставило без информација у реалном времену о опасности. Покушао је да побегне својим џипом али га је напустио и отрчао до обале кад су аутомобили у близини почели да експлодирају. Сатима се крио се иза зида за одбрану од таласа док је ветар носио врели пепео изнад њега. На крају су га ватрогасци нашли и превезли њега и друге преживеле кроз пламенове на безбедно.

Градоначелник округа Мауи Ричард Бисен рекао је да су оборени далеководи, који су пресекли два главна пута ван града, допринели хаосу док су људи покушавали да побегну из Лахајне. Бисен је рекао да је пало 29 далековода са кабловима под напоном који су и даље били прикачени, остављајући само узак пролаз према Кахакулои.

 

СНИМЦИ ХОРОРА ИСПРЕД ПОЗНАТОГ КЛУБА Најмање четири особе УБИЈЕНЕ у пуцњави (ВИДЕО)
Pucnjava ispred noćnog kluba

СНИМЦИ ХОРОРА ИСПРЕД ПОЗНАТОГ КЛУБА Најмање четири особе УБИЈЕНЕ у пуцњави (ВИДЕО)

22.09.2024. 08:38
ПЕНТАГОН У СТРАХУ ОД РУСКОГ "НУКЛЕАРНОГ ЗМАЈА" Обавештајци тврде да је Москва направила авион какав још није виђен (ВИДЕО)
PAK-DA

ПЕНТАГОН У СТРАХУ ОД РУСКОГ "НУКЛЕАРНОГ ЗМАЈА" Обавештајци тврде да је Москва направила авион какав још није виђен (ВИДЕО)

22.09.2024. 08:31
ЈУЖНИ ЛИБАН У ПЛАМЕНУ Авијација ИДФ-а извела најмасовнији удар од почетка сукоба (ФОТО/ВИДЕО)
Izraelska avijacija na misiji

ЈУЖНИ ЛИБАН У ПЛАМЕНУ Авијација ИДФ-а извела најмасовнији удар од почетка сукоба (ФОТО/ВИДЕО)

22.09.2024. 08:16
ДЕСНИЧАРИ МАРШИРАЈУ НА ТРЕЋУ ПО ВЕЛИЧИНИ ПОКРАЈИНУ У НЕМАЧКОЈ Гласачи данас на биралиштима "отварају" капије Бранденбурга за Алтернативу за Немачку
AfD

ДЕСНИЧАРИ МАРШИРАЈУ НА ТРЕЋУ ПО ВЕЛИЧИНИ ПОКРАЈИНУ У НЕМАЧКОЈ Гласачи данас на биралиштима "отварају" капије Бранденбурга за Алтернативу за Немачку

22.09.2024. 07:57
ОВО ЈЕ ДЕВОЈКА (27) КОЈА ЈЕ ПОГИНУЛА СА ТРОЈЕ ДЕЦЕ (10) (7) (1) И МУШКАРЦЕМ (33) КОД УШЋА: Трагедија која је расплакала Србију
Stradala porodica kod Kraljeva

ОВО ЈЕ ДЕВОЈКА (27) КОЈА ЈЕ ПОГИНУЛА СА ТРОЈЕ ДЕЦЕ (10) (7) (1) И МУШКАРЦЕМ (33) КОД УШЋА: Трагедија која је расплакала Србију

22.09.2024. 09:51
БРУТАЛНА МАСОВНА ТУЧА У БЕОГРАДУ Избили бубрег једном младићу, четворица ТЕШКО ПОВРЕЂЕНА
hitna pomoć

БРУТАЛНА МАСОВНА ТУЧА У БЕОГРАДУ Избили бубрег једном младићу, четворица ТЕШКО ПОВРЕЂЕНА

22.09.2024. 09:51
ОВО ЈЕ ДЕВОЈКА (27) КОЈА ЈЕ ПОГИНУЛА СА ТРОЈЕ ДЕЦЕ (10) (7) (1) И МУШКАРЦЕМ (33) КОД УШЋА: Трагедија која је расплакала Србију
Stradala porodica kod Kraljeva

ОВО ЈЕ ДЕВОЈКА (27) КОЈА ЈЕ ПОГИНУЛА СА ТРОЈЕ ДЕЦЕ (10) (7) (1) И МУШКАРЦЕМ (33) КОД УШЋА: Трагедија која је расплакала Србију

22.09.2024. 09:51
ШЕШЕЉ ПРЕЛОМИО "Једино решење је ПРИЗНАЊЕ НЕЗАВИСНОСТИ и успостављање државе"
Vojislav Šešelj

ШЕШЕЉ ПРЕЛОМИО "Једино решење је ПРИЗНАЊЕ НЕЗАВИСНОСТИ и успостављање државе"

22.09.2024. 09:41
ОВО ЈЕ ДЕВОЈКА (27) КОЈА ЈЕ ПОГИНУЛА СА ТРОЈЕ ДЕЦЕ (10) (7) (1) И МУШКАРЦЕМ (33) КОД УШЋА: Трагедија која је расплакала Србију
Stradala porodica kod Kraljeva

ОВО ЈЕ ДЕВОЈКА (27) КОЈА ЈЕ ПОГИНУЛА СА ТРОЈЕ ДЕЦЕ (10) (7) (1) И МУШКАРЦЕМ (33) КОД УШЋА: Трагедија која је расплакала Србију

22.09.2024. 09:51
ВУЧИЋ СТИГАО У ЊУЈОРК: Председник Србије ће учествовати на Генералној скупштини УН и састати се са више од 40 светских лидера
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ СТИГАО У ЊУЈОРК: Председник Србије ће учествовати на Генералној скупштини УН и састати се са више од 40 светских лидера

22.09.2024. 07:38
УКРАЈИНА ИЗВРШИЛА НАЈВЕЋИ УДАР НА РУСИЈУ ОД ПОЧЕТКА РАТ Ово потпуно мења ситуацију на терену (ВИДЕО)
Eksplozija

УКРАЈИНА ИЗВРШИЛА НАЈВЕЋИ УДАР НА РУСИЈУ ОД ПОЧЕТКА РАТ Ово потпуно мења ситуацију на терену (ВИДЕО)

22.09.2024. 07:44
СРБИЈА ПЛАЧЕ ЗА НАСТРАДАЛОМ ПОРОДИЦОМ КОД КРАЉЕВА: Речи које им упућују пријатељи топе и најтврђа срца
Saobraćajna nesreća kod Kraljeva

СРБИЈА ПЛАЧЕ ЗА НАСТРАДАЛОМ ПОРОДИЦОМ КОД КРАЉЕВА: Речи које им упућују пријатељи топе и најтврђа срца

22.09.2024. 09:07