АТРАКЦИЈА КОД СРЕМСКЕ МИТРОВИЦЕ: Ово је разлог што Срби обожавају свињокољ!
Последњих година доста се говори о томе да је месо мангулица много здравије од меса других сорти свиња
Традиционална манифестација „Сремски свињокољ - Дани мангулице“ која се сваке године одржава у природном резервату Засавица крај Сремске Митровице само је једна од атракција за привлачење туриста.
С обзиром да је број посетила из године у годину све већи ни ова прва субота децембра није била изузетак, па су посетиоци из целе Србије нагрнули на ово специфично уживање.
- Прве свиње мангулице су стигле у Засавицу 2002.године. Тада је Живорад Гајић донео четири свиње овде, а данас овде постоји фарма од 10.000 ових свиња. С обзиром да смо опоравили сорту у њену част смо подигли и споменик у центру села. Када једете мангулицу то нема везе са свињским месом. Њена маст је слатка, за који год део да се одлучите све је сочно – каже Слободан Симић, управник СРП Засавица.
ШЕШЕЉ ЗАПАЛИО ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ: У клању нема бољег од мене! (ФОТО)
Последњих година доста се говори о томе да је месо мангулица много здравије од меса других сорти свиња. Анализе показују да то месо заиста има већи проценат протеина, мање масти и холестерола, послебно лошег холестерола, а већи процент доброг холестерола.
Посебни куриозитет ове сремачке манифестације је да је то једини дан када посетиоци и љубитељи здраве хране могу купити месо по килограму у Засавици, и бирати хоће ли од бута, врат, или су им милији чварци и кобасице...
Осталих дана у години у Засавици је могуће да се пазари само жива мангулица у комаду. С тим што купац у том случају мора за клање сам да се снађе.