Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Отворен српски културни центар '"Коло" у Морахалому - "Кључ Балкана" Чедомиру Јањићу (ФОТО)

09.07.2019. 11:00
Zrenjanin
Зрењанин / Извор: Фото: Град Зрењанин

Нови мост сарадње између две државе и народа

У присуству великог броја званичника и гостију из Републике Мађарске и Републике Србије, АП Војводине и Града Зрењанина, у мађарском граду Морахалому данас је свечано отворен Српски културни центар "Коло", нови мост сарадње између две државе и народа и установа за неговање и јачање културних вредности, међунационалне толеранције, друштвених, образовних и верских веза.

Фантастичан хотел, пешчана плажа, уз попуст до 42%: Ако планирате лето у Грчкој, ово је ИДЕАЛНА ПОНУДА за вас

Фантастичан хотел, пешчана плажа, уз попуст до 42%: Ако планирате лето у Грчкој, ово је ИДЕАЛНА ПОНУДА за вас

Скуп је обележило присуство високих званица из обе државе, па су тако, у име Републике Србије врпцу на отварању Српског културног центра пресекли Никола Селаковић, генерални секретар председника Републике Србије и три министра у Влади Србије - министар културе и информисања Владан Вукосављевић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и министар привреде Горан Кнежевић. Присуствовали су и Ђорђе Милићевић, потпредседник Покрајинске владе, Иштван Пастор, председник Скупштине АП Војводине и Чедомир Јањић, градоначелник Зрењанина, коме је данас уручено и посебно признање - "Кључ Балкана".

Делегацију домаћина предводио је министар иностраних послова у Влади Републике Мађарске, Петер Сијарто, уз присуство државног секретара министарства културе Фекете Петера, представника Парламента Мађарске Нађ Ласла и градоначелника Морахалома Ногради Золтана, који је градоначелнику Зрењанина уручио признање "Кључ Балкана".

 

Zrenjanin
Зрењанин / Извор: Фото: Град Зрењанин

У свом обраћању, градоначелник Чедомир Јањић захвалио је домаћинима на указаном поверењу и на додељеном признању које сматра признањем не само за њега лично, већ и за све грађане Зрењанина, Војводине и Републике Србије. 

- Град Зрењанин одувек је био синоним и пример за добре међунационалне односе и сарадњу српског и свих других народа који вековима живе на нашој територији. Подсетићу да је Зрењанин средина у којој живе припадници више од 20 народа и нација, а да од укупног броја становника припадници мађарског народа чине 10 процената. Мађарски језик један је од четири језика који су у званичној употреби у граду Зрењанину, а у неколико наших насеља Мађари чине значајан део популације - истакао је градоначелник и подсетио да је један од првих братских градова града Зрењанина мађарски град Бекешчаба, с којим сарадња датира још од 1966. године, а пријатељски односи негују се и са градом Ђула. Данашњим дешавањима, како је навео, међу те пријатеље Зрењанина улази и Морахалом.

Осврнуо се и на актуелни тренутак нашег града и значај за будуће односе две средине.

- Зрењанин је данас град отворен за сваку врсту сарадње, од културе и спорта, до привреде и инвестиција. Један смо од водећих градова у Србији када је у питању обим привредних улагања и динамика економског развоја. У Зрењанину је у току реализација највеће директне стране инвестиције у Србији, вредне чак милијарду долара и изградња најсавременије фабрике пнеуматика у Европи, кинеске компаније "Линглонг Тајр". 

Захваљујући тој инвестицији, ускоро почињемо и градњу аутопутева до Београда и Новог Сада, којима ће Зрењанин још боље бити повезан с највећим градовима у Србији, али и са Европском унијом и Мађарском, као првим суседом на том путу. Брже и лакше стизаће се и до Морахалома и верујем да ће у будућности бити пуно разлога и добрих повода да се виђамо и посећујемо што чешће, да сарађујемо и размењујемо искуства, али и да се дружимо и разговарамо, као што добри суседи то треба да чине - поручио је у Морахалому градоначелник Зрењанина, добитник признања "Кључ Балкана".

Zrenjanin
Зрењанин / Извор: Фото: Град Зрењанин

Никола Селаковић, генерални секретар председника Републике Србије, рекао је да се Србија и Мађарска налазе данас на врхунцу историјских односа, захваљујући председнику Србије Вучићу и премијеру Мађарске Орбану.

- Морахалом и Палић чине данас спону и још јачу везу између Срба и Мађара, између Србије и Мађарске и сви ми који данас живимо у Мађарској или у Србији имамо ту срећу да градимо на неким старим основама, поучени и добрим и лошим, једно ново добро, квалитетно и пријатељство и партнерство - поручио је Селаковић, док је министар Вукосављевић рекао да данашњи догађај представља, суштински, додатно повезивање Мађарске и Србије у области културне сарадње.

Морахалом је насеље у пограничној зони Мађарске према Србији познато, пре свега, по атрактивном бањском комплексу и базенима с термалном водом, те је, као туристичка дестинација, већ годинама привлачна и нашим суграђанима. Проширењу међусобне сарадње свакако ће допринети и Српски културни центар, изграђен у оквиру међудржавног пројекта прекограничне сарадње Мађарска-Србија названог “Разнобојна сарадња” који се финансира из ИПА фонда Европске уније, а подразумева изградњу два оваква центра - уз овај у Мађарској и једног у Србији, на Палићу. Вредност пројекта је 3,7 милиона евра. 

Камен-темељац за изградњу центра у Морахалому положен је почетком прошле године, а у њему ће годишње бити организовано око 70 програма, уз учешће заједница и извођача са обе стране границе. Организатори најављују одржавање позоришних представа, књижевних сусрета, концерата класичне и џез музике, фоклорних фестивала, дечјих програма, који ће грађанима с обе стране границе бити доступни бесплатно. 

Српски културни центар "Коло" изграђен је као вишенаменски, савремени архитектонски објекат, који садржи мултифункционалну позоришну салу "Вук Караџић" за 250 посетилаца, салон "Балкан" са терасом, летњом баштом и видиковцем, као и капелу Српске православне цркве "Живоносни источник".