Знате ли шта су БРИНДЗОВАНЕ КНЕДЛЕ? Ово традиционално јело Словака, Срби ОБОЖАВАЈУ!
Обавезно пробајте овај специјалитет
Меморијални центар Др.Јанка Булика и Туристичка организација општине Ковачица почетком јуна организовали су прво Међународно првенство у кувању и једењу бриндзових кнедли. Ова хуманитарно – гастрономска – културна манифестација привукла је велики борј посетилаца, а многи међу њима први пут су и пробали овај словачки специјалитет.
Крсте се са три прста, али гледају ка Ватикану: У срцу Војводине гркокатолици чувају своју традицију
"Bryndzové halušky" или бриндзове кнедле су традиционално словачко јело, које се састоји од кнедли од кромпира са додатком специјалног овчијег сира - "бриндза" и пржене сланине.
На првом надметању ове врсте своје кулинарске, али и дегустаторске способности показале су 21 екипа из Словачке, Србије, Хрватске и Румуније. Осим такмичарског дела, ову манифестацију је пратио и богат културно-уметнички програм на летњој позорници. Много смеха, добре хране и лепог расположења пропратило је прво надметање.
Манифестација се одржала под покровитељством председника општине Ковачица Милана Гарашевића, Њ.Е. Амбасадора Словачке републике у Србији Дагмара Репчековеја и председника хуманитарне организације "Хуманита пре живот" Др. Јозефа Јаникова.
Ово је прва година одржавања ове манифестације, а организатори, али и посетиоци се надају да ће постати традиционална, те да ће се зналци у спремању овог јела сваке године надметати.
Уколоко ове године нисте стигли да посетите Ковачицу за време одржавања овог првенства, следеће немојте пропустити. До тада, обавезно пробајте бриндзове кнедле.