Кувањем постаје здравији - Кукуруз је пун витамина и минерала, одличан је за здравље срца и у трудноћи
Ускоро креће сезона кукуруза па га искористите максимално, а можете свеже убран замрзнути и кувати по потреби.
Сви знају колико је укусан, а мало је оних који знају колико је кукуруз здрав. Било да је печен, скуван или искокан, кукуруз сигурно спада међу ваше омиљене житарице.
Извор здравља који не смете занемарити
При помисли на здраве намирнице, мало ко ће га се сетити, али кукуруз је из више разлога заслужио да се нађе на тој листи. Он садржи важне антиоксидансе и не треба да вас гризе савест када себи приуштите ову укусну ужину.
Историја кукуруза: Путовање кроз векове
Сматра се да се кукуруз првобитно узгајао у Мексику, још пре 9.000 година. Одатле се проширио на остатак Америке, а тек у 16. веку стигао је у Европу. Захваљујући антиоксидансима које садржи, кукуруз помаже организму да неутралише лош утицај слободних радикала.
Термичка обрада - Кукуруз постаје још здравији
Иако бисте можда очекивали да се то његово својство губи након термичке обраде, заправо је супротно. Наиме, кувањем или печењем, кукуруз постаје здравији него што је у сировом облику (слично важи и за парадајз).
Зашто је кукуруз здрав? Детаљан преглед нутритивних предности
Влакна - Кључ за здравље црева
Као и код осталих житарица, једну од његових главних компоненти чине влакна. Она су битна за правилан рад органа за варење и здравље црева. Кукуруз је лако сварљив, а можете га конзумирати самостално или као састојак куваних јела и салата.
Угљени хидрати и масти - Балансирана енергија
Осим влакана, кукуруз садржи угљене хидрате, као и мали проценат масти. Проценат шећера варира у зависности од сорте (највише га садржи тзв. шећерац). С обзиром на то да се припрема без масноће и уља, када га једете, у организам нећете унети превише калорија.
Витамини Б групе - Подршка нервном систему и метаболизму
Од витамина које садржи, заступљени су они из Б групе. Витамин Б1 (тиамин) доприноси бољој концентрацији и менталним способностима. Кукуруз је зато важан и за нервни систем.
Витамин Б9 (Фолна Киселина) - Кључ за труднице
Витамин Б9 (фолна киселина) присутан у кукурузу благотворно утиче на различите метаболичке процесе, а унос оптималне количине посебно је важан током трудноће.
Витамин А - Здравље коже, косе и костију
Витамин А заслужан је за здраву кожу и косу, правилан раст и развој костију и зуба, као и за нормално функционисање система за варење и дисање.
Минерали у кукурузу - гвожђе, магнезијум, фосфор и цинк
Поред витамина, у кукурузу се налазе и гвожђе, магнезијум и фосфор, као и цинк.
Превенција болести: Како кукуруз штити ваше здравље
Пре свега, добар је у превенцији Alchajmerove болести, као и болести срца. Пошто снижава ниво холестерола у крви и смањује његову апсорпцију, погодан је и за оне који болују од кардиоваскуларних болести.