ОПАСНОСТ ОД БАКТЕРИЈЕ - Опрезно са ЛУБЕНИЦОМ, након куповине ОДМАХ УРАДИТЕ ово, избегните ЗДРАВСТВЕНЕ компликације
Сезона лубенице тек почиње. Слободно уживајте њеној сласти, али је претходно добро оперите.
При куповини лубенице многи воде рачуна о детаљима како би изабрали одговарајућу, слатку и освежавајућу. Пре него што је сервирате и послужите сигурно је и охладите у фрижидеру или замрзивачу. Неки имају обичај и да је држе у кофи пуној хладне воде.
Међутим, оно на шта се ретко обраћа пажња је хигијена. Кора лубенице се не једе, међутим мора бити перфектно чиста конзумације, а ево и зашто.
На кори лубенице могу се наћи бактерије које изазивају листериозу. Симптоми: дијареја, грозница, бол у мишићима. Нарочито је опасна за осетљиве категорије: труднице, децу и старије. Када сечете лубеницу преко ножа бактеријама заразите "месо" које једемо.
Пошто је лубеница слатка, бактерије се брзо размножавају. Да би били мирни лубеницу би чим је донесете кући требало добро истрљати под млазом воде.
Шта се све налази у једној лубеници?
На 100 грама лубенице има тек 30 калорија, садрже пуно воде, која нам је лети веома важна, а истовремено је богата витаминима А и Ц, калијумом и магнезијумом.
Иако сви воле хладну лубеницу, складиштењему фрижидеру она заправо губи нека своја својства, попут ликопена, који ефикасно штити од болести.
Моћни Л-цитрулин
У лубеници можете пронаћи највећи удео аминокиселине цитрулина, која опушта и шири крвне судове, па је важна за еректилну функцију - 210 мг у 100 г лубенице.
Витамин Ц
20% дневне потребе за витамином Ц задовољено је са 180 г лубенице. Осим тога, витамин Ц ће заштитити ваше мишиће и кости. Лубеница је одлична за дијету јер садржи свега 30 калорија.
Снажни ликопен
Сласно поврће може да смањи ризик од можданог удара за 20 %, захваљујући великој количини ликопена.
Витамин А
Од 150 г лубенице, 5 одсто чини витамина А, који је важан за здравље ваше коже
Хидратација
Лубеница се састоји од 92% воде, 6% шећера и 2% влакана.
Не бацајте ни кору од лубенице
Иако кору од лубенице људи често бацају, стручњаци кажу да се управо у њој налази највише витамина и хранљивих материја попут витамина А, Б6 и Ц, као и калијума и магнезијума. С обзиром на то да кора није претерано укусна, можете је исецкати на комадиће и убацити у салату од туњевине или пилетине, само је претходно добро оперите (чак и ако не једете кору, не заборавите да расте на земљи, па се на њој често налази велики број бактерија).
Семенке лубенице су лек бубреге
Семенке лубенице, које такође готово сви бацамо, могу да се једу! У Кини се коштице прже и једу као грицкалице! Оне су здрав састојак који је употребљив за лечење бубрега.
Чај од свежих семенки лубенице је сјајан диуретик, а можете га припремити тако што ћете узети четири кашике свежих семенки лубенице, издробити их па кувати 15 минута у два децилитра воде. Ту количину чаја треба попити током два дана, а трећи дан направите паузу. Како би чај од коштица лубенице што боље деловао, процес понављајте током неколико недеља.