ДОЛАЗЕ ВАМ ГОСТИ? Додајте само ОВЕ састојке у сутлијаш и ОДУШЕВИЋЕТЕ их
Добро позната посластица коју сви воле спремљена на нешто другачији начин.
Једе вам се нешто слатко или вам долазе гости а немате идеју или времена да спремате неку компликовану посластицу? Веровали или не, али сутлијаш је прави избор за вас.
Овај десерт се јако лако и брзо спрема, а поред тога не захтева ни велики трошак. Ми вам доносимо нешто другачији рецепт за сутлијаш, и сигурни смо да ће вам се допасти.
Састојци: (количина за 4 особе)
- 1 л млека
- 150 г пиринча за сутлијаш
- кесица ванилин шећера
- прстохват соли
- нарендана кора једног лимуна
- 750 г киселих јабука
- 75 мл сока од лимуна
- 3 кашике шећера
- 3 кашике сувог грожђа
- мало цимета
- 4 кашике бадема у листићима
- кришке јабуке за украшавање
Припрема:
Закувајте млеко, додајте пиринач и ванилин шећер, со и кору од лимуна. Кувајте на тихој ватри 40-45 минута, уз често мешање.
Ољуштите јабуке, пресеците на половине и очистите их. Исеците 4 дугуљасте кришке, а остатак јабука исецкајте ситније. У шерпу сипајте кашичицу лимуновог сока и једну кашику воде. Продинстајте 4 кришке три минута, затим их извадите и оставите да се оцеде. Остатак лимуновог сока са 3 кашике шећера сипајте у шерпу па динстајте ситно исецкане јабуке 10-15 минута.
Оперите суво грожђе, осушите га и дадајте у шерпу. Додајте и цимет. Пропржите бадем тако да добије златкасту боју. Сутлијаш засладите шећером. Порције украсите пропрженим бадемом и кришкама јабуке.
Пријатно!