УШТЕДА
КАКО УШТЕДЕТИ СТРУЈУ ТОКОМ КУВАЊА - Уз ових пар савета РАЧУН за електричну енергију ће вам се ВИДНО УМАЊИТИ!
Кување код куће може уштедети новац и бити здраво. Али такође може да користи много електричне енергије. Објашњавамо како можете лако да уштедите струју током кувања.
О чарима кувања се може расправљати. Али једно је сигурно: самостално кување може бити знатно јефтиније од одласка у ресторан или позивања доставне службе. А према студији Универзитета Џонс Хопкинс, такође је доказано здравије. Учесници студије који су редовно кували код куће конзумирали су знатно мање калорија, шећера и масти.
Један недостатак самог кувања: такође може да потроши много енергије. То може довести до високих трошкова енергије, посебно с обзиром на пораст цена електричне енергије, а такође је штетно по животну средину.
Овако ћете трошити мање струје приликом кувања:
Прави лонац
Правилним одабиром и руковањем посудом за кување можете уштедети енергију.
Лонац треба да буде што мањи. Мање посуде се могу брже загрејати и стога троше мање електричне енергије.
Величина лонца треба да одговара величини плоче за кување. Ако је лонац већи од плоче за кување, биће потребно више времена да се загреје. Али ако је премала, трошићете енергију непотребно.
Са поклопцем можете ефикасно да кувате и уштедите енергију. Коришћење поклопца скраћује време кувања и храна је брже спремна. Коришћење лонца са стакленим поклопцем такође вам може уштедети енергију тако што вам омогућава да пазите на храну без отварања поклопца.
Такође можете додатно уштедети струју помоћу лонца под притиском, термос лонаца или лонаца који штеде енергију.
Одговарајући уређаји за кување
Коришћење правих уређаја за кување такође вам може помоћи да уштедите енергију.
Увек кувајте воду у чајнику/кувалу уместо на шпорету - чак и ако наставите да кувате са топлом водом.
У зависности од величине порције, следећи редослед приоритета важи за подгревање хране: микроталасна пећница, плоча за кување, рерна. Микровална пећница троши најмање енергије, али је погодна само за мале порције. Велике порције треба по могућности загрејати на шпорету.
Иначе, индукционе плоче за кување су енергетски најефикаснији начин кувања.
Можете идентификовати и изабрати уређаје који штеде енергију када их купујете на основу њихове класе енергетске ефикасности.
Кување на прави начин
Такође можете користити једноставне трикове да уштедите енергију приликом кувања.
Искористите преосталу топлоту са плоча за кување. Након кључања, шпорет можете раније угасити или чак угасити пред крај и наставити са кувањем на преосталој ватри. Рерна се често може искључити пре краја печења.
Што је могуће мање отварајте поклопце лонаца и врата рерне. Бекство топлоте кошта енергију.
Користите што је могуће мање воде за кување и кувајте храну са затвореним поклопцем. На пример, не морате у потпуности да покријете поврће водом приликом кувања. Ово не само да штеди струју, већ и значи да се губи мање витамина.