Без њега се не може замислити ИСПИЈАЊЕ КАФЕ - Направите ДОМАЋИ РАТЛУК уз једноставан рецепт и пар састојака које СВАКА КУЋА има
Пре неколико деценија, нисте могли да уђете у нечију кућу или да седнете у кафану да попијете шољу окрепљујуће кафе, а да вам уз шољицу овог напитка не донесу коцкицу, две ратлука.
Овај турски слаткиш се и данас готово па подразумева у многим домаћинствима, а његов главни задатак је да својом слаткоћом мало загаси горчину кафе.
Прављење ратлука заправо уопште није компликована процедура. У њега се не стављају тешко доступни или егзотични састојци, нити вам одузима пуно времена.
За савршен ратлук, потребно вам је:
- 2 шоље шећера
- 1 шоља воде
- 3 кесице желатина (укупно 21 г)
- 1 кашичица екстракта ваниле или ароме по жељи
- 1 шоља кукурузног или пшеничног скроба
- Прашак за посипање (шећер у праху или кукурузни скроб) за облагање и сечење
Упутство:
Припрема радне површине: Обложите плех (око 20x20 цм) папиром за печење и поспите га прахом за посипање како се ратлук не би лепио.
Припрема шећерног сирупа: У шерпи помешајте шећер и воду. Кувајте на средњој ватри, мешајући док се шећер потпуно не растопи. Када сируп почне да кључа, престаните мешати и оставите да кључа још 3-4 минута док се не добије густа смеса.
Припрема желатина: У малој чинији, размутите желатин у 1/2 шоље воде и оставите да набубри око 5 минута.
Спајање шећерног сирупа и желатина: Када је сируп готов, додајте набубрели желатин и мешајте док се потпуно не растопи.
Додавање ароме: Склоните сируп са ватре и додајте екстракт ваниле или другу арому по жељи. Добро промешајте.
Додавање скроба: Постепено додајте скроб у сируп, мешајући док се смеса не згусне и постане хомогена.
Обликовање ратлука: Сипајте смесу у припремљени плех и поравнајте је. Можете користити влажене руке или маслацем премазану кашику како би се површина изравнала.
Хлађење: Оставите ратлук да се потпуно охлади на собној температури, а затим ставите у фрижидер да се стегне најмање 3-4 сата, или идеално преко ноћи.
Сечење и послуживање: Када се ратлук охлади и стегне, извадите га из плеха и исеците на коцке или правоугаонике. Сваку коцку обложите прахом за посипање како би се избегло лепљење. Послужите уз кафу и уживајте!
Овај домаћи ратлук је савршен за уживање уз шољу кафе, а његова мекоћа и слаткоћа ће сигурно задовољити ваше слатке жеље.