САВЕТИ
КАО ИЗ ПЕКАРЕ: Жуманце, беланце или цело јаје за премаз теста? Ево како да добијете сјај и различите нијансе пецива
Помоћу ових сјајних трикова и савета направићете најлепше пециво које ће бити свеже данима.
Производи од теста се једу у целом свету, а зна се да просечан Србин не може да замисли оброк без хлеба. Пекаре су такође популарне, а данас постоји велики избор сланих и слатких пецива. Ипак, увек је боље када сами направите пециво или хлеб, а најбитнија ствар је мешење теста.
За припрему теста постоји милион рецепата који доста олакшавају домаћицама, а ту су и трикови и савети који помажу да оно увек испадне савршено.
Поред теста још једна ствар је битна ако желите да направите укусно и мекано пециво или хлеб, а то је премаз. Често он може да извуче ситуацију, па ако нисте умесили тесто како треба, добар премаз је ту да поправи ствар. У рецепту увек стоји који састојци су потребни за премазивање теста, а своје тајне је поделила корисница кулинарског сајта Coolinarika, која се представља под надимком Харе. Харе, која живи у Америци и често за овај портал пише рецепте и дели своје кулинарске тајне, открила је пар својих, али и трикове својих пријатељица за премазивање пецива и хлеба, а који чине да они буду мекши, свежи данима, али и савршени на око!
Обично домаћице имају недоумицу да ли се користи умућено јаје, или се у њега сипа уље/млеко, а можда може да се замени и неком намирницом као што је путер...
Ево како су искусне домаћице решиле свачију дилему:
Било да правите слана или слатка пецива, премажите их умућеним јајетом ако желите тамну махагони боју. За златну боју умутите јаје са водом, а за лимун жуту боју премажите пециво само умућеним жуманцетом. Вода се у жуманце додаје ако желите светлу лимун боју.
За сјај премажите пециво умућеним белнацетом. За сјај можете да користите и умућено жуманце са мало уља.
Ако желите да премаз буде ароматичан у жуманце сипајте сок од поморанџе и екстракт ваниле или ванилин шећер.
Ако желите да хлеб буде мекши, онда га обавезно премажите јогуртом или павлаком. Посне кифле можете да премажете и мајонезом, ако желите да буду мекше, а такође и остала пецива.
Штрудле су слатко пециво којем ретко ко може да одоли, па ако желите да добију савршену браон боју премажите их са пола шоље јаке кафе у коју сте додали мало шећера. Печену штрудлу премажите истопљеним путером јер ће тако бити мекша и свежија и сутрадан.
Србија Данас/Лепа и срећна/СтварУкуса/С.Б./Пренела: Т.О.