Фрижидер је престао да ради, а пун је ХРАНЕ? Сачувајте свежину намирница на врло ЈЕДНОСТАВАН начин
За све постоји решење.
Нестанак струје није ништа неуобичајено. Али уме да буде прилично незгодно. Поготово ако је фрижидер пун намирница. То је проблем у најави.
Право питање је колико дуго ће храна моћи да буде употребљива, уколико струје нема сатима, или чак данима и у ком тренутку размножавање бактерија постаје здравствени проблем.
ОД НЕСАНИЦЕ ДО ДЕПРЕСИЈЕ! Ево РАЗЛОГА због којих је етерично уље ЛАВАНДЕ неопходно у вашем дому!
ЕФИКАСНИЈА ОД ХИЉАДУ ТРБУШЊАКА! Уз ову вежбу ћете убрзо видети позитивне резултате!
СИТНИЦЕ КОЈЕ СУ ПОНЕКАД ПРЕСУДНЕ! Ево зашто све ПРОМЕНЕ крећу тек кад ОДЕМО НА ОДМОР
- Фрижидер ће без струје вероватно задржати температуру до четири сата уколико су врата затворена - каже Тамика Симс, директорка комуникација за технологију хране.
Каже да ће храна у фрижидеру вероватно остати хладна и дуже, па уколико је фрижидер на пола пун онда може да издржи и цео дан, а ако је добро напуњен, онда и до 48 сати. Што је више хране у фрижидеру, хладноћа се боље задржава.
Међутим, оно што никако не треба да радите јесте да провераватие стање хране на сваких неколико минута, јер ћете тако убрзати раст температуре и кварење намирница.
- Да бисте задржали температуру, кључно је да врата фрижидера и замрзивача држите чврсто затворена када нема струје - каже Симс.
Уколико струја нестане, ставите термометар у фрижидер, како би установили да ли је храна сигурна.
- Нормална температура у фрижидеру је око четири степена, или нижа, док би замрзивач требало да буде на температури од нула степени и нижој. Ако ваш уређај нема уграђени термометар, можете да искористите термометар за храну и да проверите сваку намирницу појединачно да бисте установили да ли је сигурна за конзумацију - саветује Симс.
Намирнице, као што су млеко, млечни производи и месо могу врло брзо да поприме непријатан мирис или лошу боју, али не можете увек да се ослоните на изглед хране да бисте проценили њену сигурност.
- Треба припазити да температура, за намирнице из замрзивача које одмрзавате и припремате за конзумацију, пре припреме буде нижа од четири степена. С друге стране, ако су месо, јаја или остаци хране били више од два сата на температури вишој од четири степена, време је да их баците - каже Симс.
Додаје и да увек треба бити опрезан, па уколико нисте сигурни да ли је нека намирница још увек добра за јело или није, паметније је бацити је и ослонити се на конзерве за припрему оброка.
Да бисте избегли сувишно бацање хране, корисно је да прво поједете најосетљивије намирнице са најкраћим роком трајања. То подразумева остатке оброка, месо и храну која садржи меке сиреве, павлаку и млеко.
Уколико постоји вероватноћа да стује неће бити неколико дана, купите суви лед и њиме напуните фрижидер и замрзивач да би храна остала на сигурној температури.
Чак ни зими не треба остављати храну ван фрижидера. Одсек за здравство у Њујорку упозорава да су температуре које су довољне за храну из фрижидера и даље превисоке за храну из замрзивача. Додатно, иако се чини да је напољу хладно, сунце може да загреје намирнице до температуре која ће омогућити раст бактерија.
Пре нестанка струје (наравно, у случају да знате када ће се догодити), можете да предузмете разне кораке да бисте продужили трајање замрзнуте хране, као и оне која се налази у фрижидеру.
Групишите намирнице у замрзивачу, па тако месо држите на посебној гомили, да се у случају отапања њихови сокови који могу да подстакну раст бактерија не би мешали са другим намирницама.
Храна са високом количином воде, као што су месо или воће, ће остати замрзнута дуже од хране са ниском количином воде као што је хлеб.
Ваша обућа има непријатан мирис? 6 кућних трикова како да решите овај проблем ЗАУВЕК
Увек вам требају: Ових 7 ствари не морате никад да баците из ормана!
ПОПОДНЕВНА ДРЕМКА?! Једно велико "ДА": После овога ћете је СТАЛНО ПРАКТИКОВАТИ!
СВИ ИМАМО БАР НЕКОГ КО НЕ ПОШТУЈЕ МЕРЕ! Ево КАКО да се понашате кад ваши ближњи НЕ ЖЕЛЕ да носе маску!
ЦЕО ЖИВОТ ГРЕШИТЕ! Ове ствари морате РЕДОВНО да мењате у свом дому - Право су ЛЕГЛО БАКТЕРИЈА!