СОЧАН И МИРИШЉАВ: Ово је оригинални РЕЦЕПТ за најбољи божићни КОЛАЧ ПАНЕТОНЕ, готов је за 15 минута!
Уживаћете
Добро познати Панетоне, италијански воћни хлеб, који се обична припрема за Божић.
И код нас га током целе зиме можете купити у продавницама, али зашто га не бисте направили ове године сами? Дивно, слатко, мекано тесто препуно кандираног воћа и сувих грожђица биће права посластица за све укућане.
"АНЂЕЛЕ МОЈ, САД ЈЕ НЕБО БРОЈНИЈЕ..." Сестра преминуле јутјуберке Кике упутила дирљиву поруку! (ФОТО)
ШОК ПАПАРАЦО! Марија Кулић се ПРЕПОЛОВИЛА, а ово је разлог како је изгубила ПРЕКО 20 КИЛОГРАМА (ФОТО)
1 ШОЉА ЧАЈА ОД ОВЕ БИЉКЕ И КАШАЉ ПРЕСТАЈЕ: Сигурно га имате у кухињи, а отклања још низ тегоба
Састојци:
500 грама брашна
125 грама шећера
40 грама свежег квасца
200 милилитара млаког млека
1 јаје
4 жуманца
150 грама маслаца или маргарина, отопљеног и охлађеног
мало соли
1 рибана корица лимуна
2 ванилин шећера
100 грама кандиране корице наранџе
50 грама кандираних трешања
170 грама сувог грожђа
шећер у праху, за посипање хлеба
Припрема:
Брашно просејати у посуду, додати шећер и у средину утиснути удубљење. Ту намрвити квасац, налити са 100 милилитара млаког млека и измешати са мало брашна са стране и направити пред-тесто. Прекрити са још мало брашна са стране и оставити на топлом месту око 15 минута.
Сада додати остатак млека, јаје, жуманца, маргарин, со, корицу лимуна и наранџе и ванилин шећер. Све добро измесити, и умесити глатко тесто. Оставити га на топлом месту још 30 минута.
Припремити грожђице, а кандирано воће ситно насецкати, па све измесити са тестом. Тепсију са високим ивицама округле форме подмазати, а около ставити 2 савијене траке од папира за печење. У овако припремљену форму ставити тесто и оставите га на топлом месту док се видно не увећа.
Уколико вам тесто пређе ивице форме, одсећи га. Колач пећи на 175 степени, око 60 – 70 минута. Можете и прекрити алуфолијом на сред печења. Охладити и посути шећером у праху.
Пријатно!