SOČAN I MIRIŠLJAV: Ovo je originalni RECEPT za najbolji božićni KOLAČ PANETONE, gotov je za 15 minuta!
Uživaćete
Dobro poznati Panetone, italijanski voćni hleb, koji se obična priprema za Božić.
I kod nas ga tokom cele zime možete kupiti u prodavnicama, ali zašto ga ne biste napravili ove godine sami? Divno, slatko, mekano testo prepuno kandiranog voća i suvih grožđica biće prava poslastica za sve ukućane.
"ANĐELE MOJ, SAD JE NEBO BROJNIJE..." Sestra preminule jutjuberke Kike uputila dirljivu poruku! (FOTO)
ŠOK PAPARACO! Marija Kulić se PREPOLOVILA, a ovo je razlog kako je izgubila PREKO 20 KILOGRAMA (FOTO)
1 ŠOLJA ČAJA OD OVE BILJKE I KAŠALJ PRESTAJE: Sigurno ga imate u kuhinji, a otklanja još niz tegoba
Sastojci:
500 grama brašna
125 grama šećera
40 grama svežeg kvasca
200 mililitara mlakog mleka
1 jaje
4 žumanca
150 grama maslaca ili margarina, otopljenog i ohlađenog
malo soli
1 ribana korica limuna
2 vanilin šećera
100 grama kandirane korice narandže
50 grama kandiranih trešanja
170 grama suvog grožđa
šećer u prahu, za posipanje hleba
Priprema:
Brašno prosejati u posudu, dodati šećer i u sredinu utisnuti udubljenje. Tu namrviti kvasac, naliti sa 100 mililitara mlakog mleka i izmešati sa malo brašna sa strane i napraviti pred-testo. Prekriti sa još malo brašna sa strane i ostaviti na toplom mestu oko 15 minuta.
Sada dodati ostatak mleka, jaje, žumanca, margarin, so, koricu limuna i narandže i vanilin šećer. Sve dobro izmesiti, i umesiti glatko testo. Ostaviti ga na toplom mestu još 30 minuta.
Pripremiti grožđice, a kandirano voće sitno naseckati, pa sve izmesiti sa testom. Tepsiju sa visokim ivicama okrugle forme podmazati, a okolo staviti 2 savijene trake od papira za pečenje. U ovako pripremljenu formu staviti testo i ostavite ga na toplom mestu dok se vidno ne uveća.
Ukoliko vam testo pređe ivice forme, odseći ga. Kolač peći na 175 stepeni, oko 60 – 70 minuta. Možete i prekriti alufolijom na sred pečenja. Ohladiti i posuti šećerom u prahu.
Prijatno!