Ово је 13 НАМИРНИЦА које можеш јести БЕЗ СТРАХА ОД ГОЈЕЊА - Садрже врло мало калорија
Реч је о воћу и поврћу које је пуно воде, врло је храњиво, садржи влакна која дају осећај ситости и има врло мало калорија. Иако не обилује протеинима, пуно је витамина, антиоксиданса и осталих нутријената добрих за здравље.
Свима је познато да не постоји храна без калорија, али америчка нутриционисткиња др. Лиса Јанг подсећа на 14 намирница које можете јести у великим количинама, а да се притом не угојите.
То је је воће и поврће без скроба. Реч је о воћу и поврћу које је пуно воде, врло је храњиво, садржи влакна која дају осећај ситости и има врло мало калорија. Иако не обилује протеинима, пуно је витамина, антиоксиданса и осталих нутријената добрих за здравље, преноси Индепендент.
Др. Јанг каже да ће вам након свакодневног конзумирања следећих 14 намирница организам бити захвалан, а и линијом ћете бити задовољни.
Нутриционисти тврде: БРОКОЛИ СЕ ПРИПРЕМА ИСКЉУЧИВО ОВОМ МЕТОДОМ, у супротном ГУБИ СВЕ ВИТАМИНЕ
Карлеушин маникир је ванвременски - стоји СВАКОЈ девојци и даје дозу праве ЕЛЕГАНЦИЈЕ! (ФОТО)
ОД ЊИХ КОСА РАСТЕ КАО ИЗ ВОДЕ: Убедљиво најбољи природни састојци за раст и здравље косе! (РЕЦЕПТИ)
Кељ
Садржи врло мало калорија. Једна порција (око 150 г) сировог кеља садржи само 33 калорије, но има готово три грама протеина и око 2,5 грама влакна која ће вас заситити. Исто садржи и омега 3 засићене киселине, које се углавном налазе у риби. Кељ је богат витаминима и фолном киселином.
Целер (стабљика)
Готово 95 посто стабљике целера чини вода, а истодобно је богат калијумом, фолном киселином, влакнима и витамином К. Порција садржи 6 калорија. Најбоље је стабљику јести сирову, а треба имати на уму и да се након пет до седам дана чувања у фрижидеру изгуби пуно антиоксиданаса.
Боровнице
Боровнице су познате по богатству антиоксидансима. Садрже их више од било које друге врсте воћа. Једна шољица садржи само 85 калорија.
Спанаћ
Неке врсте поврћа имају више гвожђа него месо.
Краставац
Ово воће (исправно - воће) чини углавном вода. Има врло мало калорија, а најбоље га је јести с кором јер је богато влакнима и витамином А, односно бета-каротеном, добрим за вид.
Грејп
Грејп отапа масти и одличан је за губитак килограма. Сматра се дијеталном намирницом. Пун је влакана, па даје дуго осећај ситости и стабилизује ниво шећера у крви. У једној половини ове воћке само је 50 калорија. Витамин Ц из грејпа смањује ризик од бројних здравствених проблема. Снижава холестерол, побољшава пробаву, штити од рака и срчаних проблема. Идеална је храна за труднице.
Броколи
Врло храњиво поврће кад се једе сирово или кувано на пари. Садржи сулфорафан, који делује антиканцерогено те на начин да у цревима повећава концентрацију неких корисних ензима. Уз витамине А, Ц, Е и К у једној порцији броколија лагано куваног на пари има 20 посто дневне количине влакана потребних организму. У њој је само 31 калорија.
Диња
Диња је пуна бета-каротена, облика витамина А који помаже здрављу очију и добром виду. Једна кришка овог воћа задовољава потребу калијума у организму и дневном потребном количином витамина А и Ц. 90 посто диње чини вода, а порција има само 55 калорија.
Карфиол
Врло храњив, карфиол је пун антиоксиданса, односно кверцетина, фитокемикалије која има антиоксидативно деловање. Она помаже у борби с хроничним болестима. Карфиол је одличан извор фолне киселине, влакана, витамина Ц и К. Порција садржи 25 калорија.
Парадајз
Најпознатији по великој количини ликопена, који придоноси снижењу холестерола и крвног притиска, а црвени пигмент из парадајза снажан је антиоксиданс који смањује ризик од срчаних болести. Најбоље је конзумирати свеж, но здрав је и у прерађеном облику. Пун је витамина А, Ц и Б2, потом садржи влакна, фолну киселину и калијум.
Купине
Попут осталог бобичастог воћа купине су пуне витамина Ц и биофлавоноида, који делују као јаки антиоксиданси и спречавају стварање слободних радикала. Повећавају апсорпцију витамина Ц те помажу очувању колагена, што је добро за кожу. У једној порцији су само 62 калорије.
Салата
Све врсте салате имају само 10 до 20 калорија по порцији. Иако конзумирањем салате у организам нећете унети протеине, осигураћете се витминима и нутријентима попут фолне киселине, гвожђа и витамина А и Ц.
Наранџе
Кад се спомене ово воће свима нам најпре на памет падне витамин Ц, но овај цитрус има бројне друге корисне састојке. Уз витамин Ц богате су витаминима Б1, Б9 (фолном киселином) и А, затим калијумом, калцијумом и влакнима. Спада међу најмоћније борце против рака и садржи чак 58 познатих антиканцерогених ствари, више него иједна друга храна. Наранџа средње величине садржи око 80 калорија.
Јагоде
У једној порцији јагода има више витамина Ц него у једној наранџи. Довољна је порција од 150 г (колико обично поједемо) да би се задовољила дневна доза витамина Ц. Пуне су полифенола, врсте антиоксиданса. Садрже калијум и влакна, богате су водом (90 посто), сиромашне шећером (10 посто) и целулозом. То је једно од најмање калоричних воћа - само 35 калорија на 100 г.