НИ ИТАЛИЈА, НИ ФРАНЦУСКА... У ОВОЈ земљи се једе НАЈБОЉИ ХЛЕБ на свету! Имају преко 25 врста!
Чувају традицију!
Готово смо сигурни да су вам остали у памћењу филмске слике Француза како ходају са багетима под руком, или како возе бицикло са карактеристичним капама и хрскавим хлебом у корпици. Међутим, ако мало боље размислите, јасно је да најбољи светски хлебови долазе из Немачке.
Ово сигурно нисте знали: Ријана користи услуге двојнице, али НЕ због папараца! Ево о чему је реч!
ЗИМСКИ МОДНИ ХИТ: Амал Клуни носи сукњу која ће се свидети свакој девојци! (ФОТО)
Немци имају више пекара и више врста хлеба него било која друга нација света. Према регистру немачког Института за хлеб постоји више од 3200 службено признатих врста хлебова, а немачка култура хлеба 2015. године службено је уврштена у УНЕСЦО-ов попис нематеријалне баштине. Постоји и именица "Broterwerb", кључна реч која показује немачку приврженост хлебу и која означава "зарађивање за хлеб".
Хлеб је незаобилазан у оброцима у Немачкој. Кад Немци желе рећи да се нешто брзо продаје користе фразу "продаје се попут парчета хлеба".
Тежи и издашнији него фокаћа и ћабата
Један од разлога за такву разноликост у пекарству лежи у чињеници да је у 19. веку Немачка била подељена на стотине малих кнежевина и краљевина. Свака је имала своју културу, дијалкет и врсту хлеба. специфична повијест Њемачке у 19. стољећу, када је земља била подијељена на стотине малих кнежевина и краљевина.
Данас се широм Европе за ручком служе такоси и хамбургери, али Немци су остали верни својој традицији. Разноврсност немачких хлебова у почетку може бити збуњујућа: ратарски хлеб, мешани, хлеб из камене пећи, сунцокретов, хлеб са пет врста семенки. Зато је најбоље посетити локалну пекару и пронаћи свога фаворита. А ако волите слатко, свака пекара обично има и понуду колача.
Немачки пекари морају проћи високу едукацију
Волели сте га и мислили да је добрица? Ево какав је Џеки Чен у ПРАВОМ животу! Велико ИЗНЕНАЂЕЊЕ!
СЛАГАЛЕ СМО СЕ КАО МИШ И МАЧКА! Славна глумица искрено ПРОГОВОРИЛА о свом ЛОШЕМ односу са мајком!
Немци су пекли хлеб од целих зрна пуно пре него што се појавио покрет органске хране. Иако неки супермаркети нуде пецива, Немци су углавном привржени локалним пекарама, па су се томе прилагодили и велики трговачки ланци. Пекарско занимање и даље је на цени у Њемачкој, а немачки пекари морају проћи високу едукацију и креативну праксу каква у већини осталих земаља не постоји. Зато постоје немачки стандарди за величину и квалитет хлеба, а сваке године Институт за хлеб проглашава "хлеб године".
Хлеб је и даље један од кључних састојака немачког начина прехране, али неке велике пекара имају проблема са запошљавањем пекара, јер из године у годину све мање младих одлучује се за то напорно занимање. Међутим, вештим мајсторима то не смета да осмишљавају нове врсте хлебова, посебно у великим градовима.
Врсте немачких хлебова које морате пробати
"Brötchen" или "Semmeln" (пециво): стандардно бело пециво. Постоје и варијације са сезамом, маком или бундевиним сјеменкама.
ЖИВОТ БЕЗ ДЕЦЕ! Исповест жена које су одлучиле да НЕЋЕ бити МАЈКЕ, а ЕВО шта каже психотерапеут!
ИСПЛИВАО СЦЕНАРИО! У трећем делу филма "С*кс и град" УМИРЕ ГЛАВНИ ЛИК?!
"Milchbrötchen" (млечно пециво): врста пецива од издашног белог теста с млеком, често са грожђицама или комадићима чоколаде, које Немци радо једу за доручак.
"Hörnchen" (кифла): немачка верзија кроасана, с нешто више маслаца, која је с џемом и преливом од чоколаде обично послужује недељом за доручак.
"Vollkornbrot" (хлеб од целог зрна): већина хлебова у немачким пекарама су тамно смеђе боје и садрже цела зрна. Обично се једу са сиром или хладним месом током вечери, а чак је и законом прописано да "Vollkornbrot" mora садржати најмање 90 посто брашна од целих житарица.
"Roggenbrot" (ражени хлеб): овај појам укључује све ражене хлебове.
"Sonnenblumenbrot" (сунцокретов хлеб): као што му име и каже, овај је хлеб посут сунцокретовим семенкама и благо је слатког укуса. Добар је за доручак уз сирне намазе и џемове.
ПОЧИЊЕ НОВА ЕРА: Модна кућа Шанел престаје да користи крокодилску и змијску кожу!
Сви се сећамо Џенифер Лопез у овом издању, а сада је Версаће представио НОВУ верзију ове хаљине!
"Брезел" (переца): овај специјалитет, понекад посут сољу, долази с југа Немачке. Уз додатак маслаца савршени је залогај уз баварско пиво у минхенским пивницама.