ЧАРОБНИ ПРАЗНИЧНИ МЕДЕЊАЦИ: Праве се за 10 минута, а могу стајати и до МЕСЕЦ ДАНА!
Можете их припремати и са вашим најмлађим члановима породице, укусно је и забавно!
Зимске чаролије и празници су дефинитивно најлепше доба године, које проводимо у топлим домовима уз наше најмилије.
Међутим, каква би то празнична атмосфера била да нема богатих трпеза и чаробних слаткиша који се праве искључиво у празничним месецима.
Будите увек с*кс бомба: Ово је проверени рецепт за невероватан врхунац
ХИТНА ИНТЕРВЕНЦИЈА! Ево како помоћи особи која има СРЧАНИ УДАР, симптоми могу изостати, БУДИТЕ ПАЖЉИВИ
ХИТАН АЛАРМ! Уколико држите ову ствар у купатилу, ОДМАХ ЈЕ ИЗБАЦИТЕ НАПОЉЕ, легло је бактерија и заразе!
Медењаци су један од најпопуларнијих божићних колачића, а ми вам доносимо најједноставнији рецепт уз помоћ којег ће сигурно испасти савршено.
САСТОЈЦИ ЗА МЕДЕЊАКЕ:
- 150 гр маслаца
- 150 гр меда
- 350 гр глатког брашна (ТИП 400)
- 100 гр млевених ораха (ако их не волите или сте алергични на орахе, слободно их избаците)
- 2 мања или 1 велико јаје
- 1 чајна кашичица соде бикарбоне
- зачини по жељи (цимет, ђумбир…)
ПРИПРЕМА:
1. Ставите брашно у већу посуду, додајте соду и орахе па добро промешајте. Ако ћете користити зачине, додајте и њих у брашно у овој фази припреме. Маслац исеците на тање листиће ставите у брашно па га смрвите прстима.
2. У смесу брашна и маслаца убаците претходно размућено јаје и опет мало промешајте. Додајте мед па рукама умесите тесто које потом замотајте у пластичну фолију и ставите у фрижидер на сат времена.
3. Након хлађења извадите тесто. Кашичицом жељене величине заграбите смесу па је рукама обликујте у куглицу. Ако желите велике медењаке, користите велику кашику, а мању одаберите ако желите малене медењаке. Такоже, можете користити и модлице за обликовање колача.
Слажите медењаке у посуду за печење коју сте обложили масним папиром. Оставите простора између њих јер ће се током печења надути захваљујући соди бикарбони.
4. Пеците их у рерни загрејаној на 180 степени 10 минута или док не приметите да је ивица на дну медењака тамно смеђе боје. Не брините ако су на врху мало мекани, стиснуће се након печења.
ГЛАЗУРА ЗА УКРАШАВАЊЕ МЕДЕЊАКА
Медењаке можете украсити класичном белом глазуром, за коју ће вам требати:
- 100 гр шећера у праху
- 3 велике кашике лимуновог сока
Помешајте шећер и лимунов сок. Глазура не сме бити превише густа, али не сме се ни разливати. Тестирајте густоћу глазуре тако што ћете је заграбити кашичицом и пустити да пада с ње. Ако пребрзо пада и приметите да је превише течна, додајте у њу још мало шећера, а ако је превише густа и тешко се одваја од кашичице, разредите је с мало лимуновог сока.
Глазуру можете ставити у врећицу за украшавање, а ако је немате, користите обичну пластичну кесу за замрзавање. Стисните сву глазуру у један угао врећице, а потом маказама пажљиво одстраните минијатурни комадић на ивици. Рупица мора бити малена како би глазура која ће изаћи из ње била танка.
САВЕТ:
1. Медењаке не морате обликовати у куглице. Тесто пре хлађења можете мало стањити рукама, а након хлађења танко разваљати па калупима по жељи направити разне облике. Ако вам се чини да је тесто након хлађења превише тврдо за ваљање, пустите га да мало одстоји на собној температури па онда почните с ваљањем.
2. У медењаке можете додати 2-3 кашичице какаа, па ће они захваљујући томе попримити и лепу чоколадну боју и имати богатији укус.
3. Медењаци имају поприлично дуг рок трајања. У металној кутији издржаће и месец дана, а ако им желите вратити мало свежине, у кутију повремено убаците комадић јабуке.