СВИМА УСПЕВА
Ловачка салата је ЗИМНИЦА ЗА ПОЧЕТНИКЕ - Боља од пинђура и ајвара, може да стоји 2 до 3 године, ево како се ПРВИ
Зимница се спрема пуном паром, тегле се увелико шарене у оставама српских домаћинстава, а за један специјалитет многи кажу да је бољи и од ајвара и од пинђура. Ево како се прави ловачка салата.
Када помислите на домаће зимнице, ајвар и пинђур обавезно долазе на памет. Но, постоји један рецепт који заслужује више пажње – ловчка салата. Ова укусна и вибрантна салата је једноставна за припрему, а савршена је за све оне који желе да унесу мало свежине у своје зимске залихе.
Састојци за ловачку салату:
- 2 кг парадајза
- 3 кг мешане паприке (зелене, жуте и црвене)
- 1/2 кг шаргарепе
- Неколико феферона
- Бели лук по жељи
- 2 дцл уља
- 3 дцл сирћета
- 1 већа кашика соли
- 150 г шећера
- 1 мања кесица бибера (или количина по укусу)
- 2-3 ловорова листа
- 1 конзерванс (по избору)
Припрема:
1. Припрема поврћа: Оперите све поврће темељно. Парадајз и паприке исеците на ситније комаде, док шаргарепу можете рендати или ситно исећи. Фефероне и бели лук ситно исецкајте, у зависности од ваших преференција.
2. Комбинација састојака: У великој посуди, помешајте парадајз, паприке, шаргарепу, фефероне и бели лук. Добро промешајте да се сви састојци сједине.
3. Додавање зачина: У посебној шерпи, помешајте уље, сирће, со, шећер, бибер и ловоров лист. Загријте на средњој ватри док се со и шећер не растворе.
4. Кување салате: Када се маринада загреје, прелијте је преко поврћа. Све добро промешајте и кувајте на лаганој ватри 30-40 минута, уз повремено мешање.
5. Завршни кораци: Када је салата готова, ставите је у чисте, претходно стерилисане тегле. Ако желите, додајте конзерванс према упутству. Затворите тегле и оставите их да се охладе.
Зашто одабрати ловачку салату?
Ова салата није само укусна; она је и визуелно привлачна, са живописним бојама паприке и парадајза. Брза је и једноставна за припрему, што је чини савршеним избором за све, чак и за оне који нису вешти у кухињи. Поред тога, ловачка салата може се послужити као прилог уз разна јела или као самостални оброк уз хлеб.
Узимајући у обзир све њене предности, ловачка салата је прави избор за сваку зимницу. Пробајте је и уверите се сами зашто је лепса и укуснија од ајвара и пинђура! Припремите ову салату и уживајте у њеним богатим укусима кроз целу зиму.