Пазите како једете ОВЕ НАМИРНИЦЕ! Стручњаци откривају да ли је здравија КУВАНА или СИРОВА храна
Сведоци смо да се све чешће препоручује конзумирање сирове хране, односно да је здравије јести сирову храну, као што су то чинили наши далеки преци. Међутим, примећено је да неке сирове намирнице једноставно постају популарне само зато што је неки инфлуенсер или позната личност објавила да јој то чини добро.
Треба бити опрезан и пратити препоруке стручњака, јер нека храна јесте здравија сирова, а за неку је дискутабилно, пре свега због тога што смо вероватно током времена изгубили и неке ензиме или одбрамбене механизме у случају конзумације нпр. сировог меса.
Надамо се да ћете у тексту који следи наћи одговоре да ли да неке од ваших омиљених намирница једете сирове или куване.
Поврће и воће
Уврежено је мишљење да је сирово поврће здравије од термички обрађеног, јер кување може утицати на губитак неких хранљивих састојака. Међутим, ипак постоје разлике.
Сирово поврће садржи више воде и заситније је, чиме утиче на мањи унос калорија.
Кувањем се пре свега губи витамин Ц, витамин растворљив у води, тако да је нпр. здравије јести сирове паприке или купус.
Купус кувањем губи и витамин Б1, неопходан за добро функционисање нервног система.
Парадајз кувањем губи витамин Ц, али се зато кувањем повећава ниво ликопена.
Цео текст прочитајте на tosamja.media