Pazite kako jedete OVE NAMIRNICE! Stručnjaci otkrivaju da li je zdravija KUVANA ili SIROVA hrana
Svedoci smo da se sve češće preporučuje konzumiranje sirove hrane, odnosno da je zdravije jesti sirovu hranu, kao što su to činili naši daleki preci. Međutim, primećeno je da neke sirove namirnice jednostavno postaju popularne samo zato što je neki influenser ili poznata ličnost objavila da joj to čini dobro.
Treba biti oprezan i pratiti preporuke stručnjaka, jer neka hrana jeste zdravija sirova, a za neku je diskutabilno, pre svega zbog toga što smo verovatno tokom vremena izgubili i neke enzime ili odbrambene mehanizme u slučaju konzumacije npr. sirovog mesa.
Nadamo se da ćete u tekstu koji sledi naći odgovore da li da neke od vaših omiljenih namirnica jedete sirove ili kuvane.
Povrće i voće
Uvreženo je mišljenje da je sirovo povrće zdravije od termički obrađenog, jer kuvanje može uticati na gubitak nekih hranljivih sastojaka. Međutim, ipak postoje razlike.
Sirovo povrće sadrži više vode i zasitnije je, čime utiče na manji unos kalorija.
Kuvanjem se pre svega gubi vitamin C, vitamin rastvorljiv u vodi, tako da je npr. zdravije jesti sirove paprike ili kupus.
Kupus kuvanjem gubi i vitamin B1, neophodan za dobro funkcionisanje nervnog sistema.
Paradajz kuvanjem gubi vitamin C, ali se zato kuvanjem povećava nivo likopena.
Ceo tekst pročitajte na tosamja.media