УКУСНА БОЖИЋНА ГОЗБА: Комплетан мени за празнични ручак
Поред чеснице, за Божић на трпези треба да се нађу и неке од следећих ђаконија.
На божићном ручку по правилу не треба штедети, јер се на тај начин симболично призива берићетна година. Тог дана на столу су обавезне чесница и печеница, али и друге мрсне ђаконије, по жељи. Уз незаобилазно печење препоручујемо још неколико сласних рецепата.
БЕЗ ГРЕШКЕ: Ови савети помоћи ће вам да уз сваку храну одаберете право вино
Сарма са сланином и орасима
Потребно је:
300 г пиринча, 200 г ораха, 200 г сланине, главица киселог купуса, главица црног лука, кашика алеве паприке, кашика брашна, уље, першун, бибер, со
Припрема:
Пропржите ситно исецкан црни лук и сланину. Пиринач обарите, оцедите га и додајте луку и сланини. Умешајте ситно сецкане орахе и зачините сољу и бибером. Припремљеном смесом филујте листове купуса, савијајте сарме и слажите у шерпу. Сарме налијте водом и кувајте најмање два сата. Одвојено направите запршку од уља и брашна, додајте алеву паприку, па прелијте сарме. Пустите да се крчкају на тихој ватри још пола сата.
Празнични кромпир
Потребно је:
8 већих кромпира, 200 г шампињона, 2 главице црног лука, 2 чена белог лука, слатка зачинска паприка, 40 г сусама, 3 кашике уља, рузмарин, бибер, ким, со
Припрема:
Кромпир ољуштите и оперите, па сваком одсеците врхове који ће послужити као поклопац, а средину издубите. На врелом уљу пропржите исецкан црни лук, у њих додајте шампињоне исечене на листиће, изрендану средину кромпира и ким, па посолите и побиберите. Припремљеном масом пуните кромпире и поклопите одсеченим врховима. Поређајте у подмазану посуду и поспите сецканим белим луком и зачинском паприком помешаном са сецканим рузмарином и сусамом. Поклопите посуду и пеците око 35 минута, а потом склоните поклопац и запеците да одозго порумени.
Ролована телетина
Потребно је:
1 кг телетине, 200 г сланине, 100 г шаргарепе, кашика сенфа, бибер, со, месарски канап
Припрема:
Комад телећег меса ставите на даску, посолите га и побиберите, па премажите сенфом. Сланину и шаргарепу исеците на коцкице, ставите их по средини меса, а онда лагано месо увите у ролну и везујте канапом у размаку од једног центиметра. Роловану телетину ставите у плех, покријте алуминијумском фолијом и пеците у рерни сат времена на 180 степени. Када буде печено, скините фолију и пеците још пола сата док не порумени. Месо сеците по местима на којима је канап и сервирајте.
Потаж од бундеве
Потребно је:
2 жуманцета, 1-2 кг бундеве, 1 већи празилук, 100 г ољуштених семенки од бундеве, 2 дл неутралне павлаке, со, бибер, уље
Припрема:
На уљу издинстати исецкан празилук, додати нарендану бундеву, налити воде да огрезне и крчкати око 20 минута. Кад се прохлади, изблендирати (или добро испасирати). Вратити у шерпу и додати воде до жељене густине. Кувати три минута, по жељи посолити, и у потаж додати пола павлаке (1 дл).
Сервирати у тањире, остатком павлаке украсити јело и на крају га посути семенкама бундеве.
Мимоза салата
Потребно је: 2 средња кромпира, 2 јајета, 300 г шунке, 300 г качкаваља, 100 г мајонеза, 1 чаша киселе павлаке
Припрема:
Кромпир с љуском и јаја обарити и оставити да се охладе. Када се кромпир охлади, ољуштити га. На плитак тањир крупно изрендати оба кромпира. Преко тога премазати пола чаше киселе павлаке. Затим нарендати шунку и премазати је са 100 г мајонеза. Преко мајонеза такође крупно нарендати 150 г качкаваља, оба беланца и једно жуманце и све то премазати остатком киселе павлаке. Завршити рендањем остатка качкаваља, али овог пута качкаваљ ситно изрендати, па све украсити преосталим жуманцетом, такође наренданим, тако да торта изгледа као букет мимоза.
Реформа торта
Припрема: 10 јаја, 300 г шећера, 300 г ораха, 250 г шећера, 4 штангле чоколаде, 250 г путера
Припрема:
Испећи три коре од 10 беланаца,300 г шећера и 300 г ораха. На пари кувати 10 жуманаца са 250 г шећера, па додати чоколаду. У охлађену масу додати пенасто умућени путер. Филовати све коре, као и целу торту около, и украсити по жељи.