1 ТАЊИР ПАСУЉА НЕДЕЉНО, СПРЕЧАВА ОВЕ БОЛЕСТИ: Стари домаћи лек (РЕЦЕПТ)
Наши стари су знали шта је здраво, па су пасуљ јели веома често
Иако се већ дуго говори да је конзумација пасуља добра за здравље, данас се овом поврћу придаје још више пажње због нових информација које доносе научници. Пасуљ поседује велику енергетску вредност те садржи готово све есенцијалне аминокиселине.
Зашто је пасуљ добар за здравље?
Научници откривају да исхрана богата пасуљем може смањити ризик од срчаних оболења и одређених врста рака. Смернице за здраву исхрану владе САД-а из 2005. препоручују дневну дозу од три шољице пасуља седмично.
Пулмолог упозорава: Не лечите кашаљ на своју руку, ако приметите ОВО морате да се обратите лекару!
ЗИМОГРОЖЉИВОСТ МОЖЕ БИТИ СИМПТОМ ОВОГ СТАЊА: Стручњак објашњава шта је разлог и које намирнице могу да вас загреју
Пасуљ поседује велику енергетску вредност те садржи готово све есенцијалне аминокиселине. Поред тога садржи лецитин, као и калијум, калцијум, железо, фосфор, магнезијум, цинк и натријум. Представља одличан извор беланчевина, а за разлику од других извора пасуљ има мало масти па не садржи оне засићене као ни холестерол. Од витамина одличан је извор фолне киселине, витамина Б6, К, рибофлавина (Б2) и Б3.
Асортиман фитохемикалија пронађен у пасуљу штити ћелије од рака и успорава раст тумора. Истраживачи на "Харвард School оф Public Health" су изјавили да жене које конзумирају пасуљ најмање два пута седмично имају 24 посто мање изгледа да развију рак дојке, срчане болести, дијабетес типа 2, високи крвни притисак и рак дебелог црева.
Што то чини пасуљ тако здравим?
Пасуљ је добар извор беланчевина, и за разлику од других извора беланчевина, пасуљ има мало масти, те не садржи засићене масти и холестерол. Једна порција пасуља осигурава 20 посто дневних потреба за влакнима. Истраживања су показала да особе које једу пасуљ добијају више ових кључних хранљивих материја од особа које не конзумирају пасуљ.
Које су врсте пасуља најздравије?
Научници са државног универзитета у америчкој савезној држави Колорадо тестирали су шест уобичајених врста пасуља који се могу наћи на тржишту и измерили количину антиоксиданта у сваком од њих. Тестирање је показало да су црвени, шарени и тамноплави пасуљ имали и до десет пута веће количине антиоксиданта и других лековитих материја, него бели и жути пасуљ.
Чорбаст пасуљ
Састојци: 300-400 г пасуља тетовца, 1 главица црног лука, 3 чена белог лука, уље, ловоров лист, суви зачин, бибер, 1 кашика брашна,1 кашичица млевене паприке, 300 г сувих ребара.
Припрема: Пасуљ очистити и опрати у неколико вода, налити и исећи црни лук, додати ребра, ловоров лист и ставити да се кува. Ако је пасуљ млад, потребно му је свега сат времена да се потпуно скува. На уљу испржити ситно сецкан црни лук, додати брашно и издробљенбели лук, па све добро пропржити и на крају додати млевену паприку и одмах подићи са рингле и сипати у пасуљ. Додати кашику зачина, соли и бибера и оставити да ври неколико минута. Просто к'о пасуљ!