БЕЗ ЊЕ БОЖИЋНА ТРПЕЗА НИЈЕ КОМПЛЕТНА: Традиционално се с њом ПРЕКИДА ПОСТ, то је БОЖИЋНА ЧАСТ
За цицвару се сматра да је јело којим треба прекинути божићни пост, те је она прво што се једе на божићно јутро, а ово је традиционални рецепт.
У многим крајевима наше земље божићно јутро не може се замислити без цицваре, једноставног јела од качамака и кајмака. Ми вам откривамо тајну праве традиционалне цицваре.
У неким крајевима постоји обичај да се божићни пост прекине управо цицваром, на божићно јутро и то да се узму три мала залогаја.
Исто тако, један од обичаја везан за ово јело каже ако се цицвара окрене три пута око варјаче којом се меша, кућу у којој се прави целе године пратиће срећа и благостање.
ЕВО ШТА НИКАКО НЕ БИ ТРЕБАЛО ДА УРАДИТЕ СА НОВЧИЋЕМ ИЗ ЧЕСНИЦЕ! Објашњено како се правилно чува и које значење има
СА ЋЕРКОМ ИДЕМО У ХРАМ, БОЖИЋНУ ТРПЕЗУ САМА СПРЕМАМ: Каћа Грујић проговорила о ПРОШИРЕЊУ ПОРОДИЦЕ и обичајима
По старим манастирским рецептима цицвара се припрема тако да се у шерпи растопи кајмак, затим се дода брашно и меша се без престанка да се не би направиле грудвице.
Састојци:
- 200 г старог кајмака
- 250 мл воде
- 200 г кукурузног брашна
У шерпу ставити воду и кајмак, оставити да проври и да се кајмак истопи. Кад вода проври, скинути са ватре и лагано уз стално мешање додавати брашно. Кад се дода сва количина, наставити с мешањем, кружно и у једном смеру док цицвара не пусти масноћу и почне да се окреће. Кад цицвара пусти маст вратити на ватру и уз стално мешање кувати око 10-ак минута, потом скинути са ватре и топло служити.