Ову БИЉКУ би требало да има свака КУЋА у Србији, а ево и ЗБОГ ЧЕГА!
Изузетно је лака за одржавање, одлично подноси све временске промене.
Чуваркућа је вишегодишња биљка која може да нарасте и до 30 центиметара. Што се тиче њеног опстанка у природи, веома добро подноси и ниске и високе температуре.
У народној медицини користи се због својих противупалних, и диуретичких својстава, а може се применити облику сока, облога, масти, тинктуре или чаја.
Чуваркућа је вишегодишња биљка из породице сукулената, чију отпорност најбоље описује њен латински назив Семпервивум, што у преводу значи "заувек жива". На нашим просторима се гаји као украсна и лековита биљка, који карактеришу дебели меснати листови пуни воде и цветови звездастог облика.
"Сазнала сам за УЖАСНУ НАВИКУ свог партнера и ЗГАДИО ми се - Више не могу да имам С*КС са њим због..."
Викторија Бекам КОРИСТИ овај МЕДИЦИНСКИ препарат ПРОТИВ СТАРЕЊА КОЖЕ! Пун је антиоксиданата!
Овај ДЕО ТЕЛА перете скоро сваког дана, а то може довести до ФАТАЛНИХ последица!
Чуваркућа је стари народни лек за бол у ухух, оштећења бубне опне и губитак слуха па је често називају и уховник. Њен сок раствара вишак смоле у уху и уопштено смањује бол, а назив чуваркућа добила је због тога што често краси кровове кућа.
За бол у уху најбоље је да укапате 3 до 4 капи сока чуваркуће у ухо, да мало одлежите и после се окренете тако да сок исцури из уха. Осетићете олакшање одмах!
Ова биљка је своју примену пронашла у народној медицини, а модерна истраживања су усмерена на полисахариде из сока чуваркуће, јер се њима приписује деловање на имунолошки систем, као и лијечење канцерогених обољења.
Чуваркућу је лако узгојити из њених изданака. Она је веома отпорна биљка која се може узгајати у теглама или на отвореном. Доступна је у различитим бојама, а нарасте до двадесетак центиметара. Гдегод да је посадите нећете погрешити, добићете диван украс, а уз то и лек за прву помоћ. Интересантно је и то да чуваркућа делује и након замрзавања.
То је последица њене високе отпорности на хладноћу и способности преживљавања у екстремним зимским условима. Бере се од марта до октобра, а ако је у тегли онда и током читаве године. Кажу да би труднице и дојиље требало да избегавају конзумирање чуваркуће.