Да ли је опасније то што једемо месо, или што не једемо поврће?
Будите здрави!
У октобру прошле године, у стручном часопису интерне медицине објављени су водичи за исхрану, који су дочекани са неодобравањем, пошто се у њима саветује да Американци наставе да једу исте количине црвеног меса и месних прерађевина као и до сада.
Ако хоћете да живите дуго и да будете здрави: У домаћу кафу додајте ово! (РЕЦЕПТ)
3 РИЗИКА НЕПРЕЛЕЖАНОГ ГРИПА: Угрожени срце и плућа!
ЗАБЛУДА ИЛИ ИСТИНА: Да ли је здраво јести кромпир?
Ово је засновано на претпоставци да људи који једу месо просто нису у стању да промене навике у исхрани, те да самим тим бенефити који се могу очекивати смањењем уноса црвеног меса и месних прерађевина нису довољно значајни, наводи се у тој студији.
Али, ова теза у супротности је са налазима ранијих студија којима је успостављена јасна повезаност између превремене смрти и различитих хроничних болести и конзумирања меса и прозивода од меса. Како је то могуће?
Па, према ауторима нове студије, иако просечан Американац јесте смањио унос црвеног меса у последњих неколико деценија, количина месних прерађевина која се конзумира остала је непромењена.
Другим речима, једе се мање "правог" меса, али се и даље једе сувише прерађеног меса, рецимо… виршли, салама, шунке, кобасица.
Ови подаци су узнемирујући јер сва истраживања до сада показују да три и по порције меса више у току недеље значајно повећавају смртност у општој популацији. То вам можда не звучи као велика количина, али у укупном годишњем збиру, разлика је огромна, нарочито ако узмете у обзир податке
Светске здравствене организације који кажу да је конзумирање црвеног меса и месних прерађевина један од фактора ризика за различите типове канцера.
Али, проблем није само конзумирање месних прерађевина, већ и то што људи не једу довољно здраве хране.
Смањење уноса меса јесте паметно, али неће много помоћи ако га не замените намирницама које имају велику нутритивну вредност. Другим речима, није толики проблем што људи једу месо, колики је проблем што не уносе довољно поврћа, воћа, интегралних житарица и протеина биљног порекла.