ЧУДО ОД БИЉКЕ
ОВУ БИЉКУ треба да посадите око прозора - Осим што је ДОБРА ЗА СРЦЕ и РЕГУЛИШЕ ШЕЋЕР - има још једну супермоћ!
Жалфија припада породици менте и дели ботаничко порекло с другим биљкама попут оригана, рузмарина, босиљка и тимијана. Карактерише је јака арома и земљасти укус, чинећи је омиљеним додатком у кулинарским креацијама широм света.
Осим што се користи као зачин и додатак јелима, жалфија има и улогу природног чистача и репелента за инсекте. Зато није лоше да је посадите у саксије на тераси, или испод прозора куће како бисте имали природног савезника против досадних нападача.
Ова вишенаменска биљка доступна је у свежем, сушеном или облику уља, нудећи разнолике здравствене користи.
Изузетно је здрава
Богата је есенцијалним витаминима и минералима, укључујући витамине К, Б6, Ц, Е, као и гвожђе, калцијум, манган, магнезијум, цинк и бакар. Такође садржи антиоксидансе попут кофеинске киселине, хлорогенске киселине и розмаринске киселине, који су кључни у борби против оксидативног стреса у телу.
Жалфија обилује полифенолима, са више од 160 различитих полифенолних једињења, који јачају имуни систем и штите организам од слободних радикала. Истраживања сугеришу да ови полифеноли имају антиинфламаторна, антиканцерогена и неуропротективна својства.
Осим тога, традиционално се користи за ублажавање симптома менопаузе и регулацију нивоа шећера у крви. Укључивање жалфије у исхрану може се постићи на различите начине, од додавања у супе и варива до коришћења у маринади и сосу.
Србија Данас/Срећна Република/Пренела: Т.О.