Домаћа ТУРШИЈА ЈАЧА ИМУНИТЕТ, чисти црева и ПОВЕЋАВА ниво ДОБРИХ БАКТЕРИЈА, одлична је ЗА ПРОБАВУ (РЕЦЕПТ)
Требало би да имате овако нешто на свом зимском менију...
Туршија је дефинитивно најбољи избор за салату у току зиме јер чува здравље. Поврће које је овако припремљено садрже пробиотичке културе многобројних врста бактерија које чувају црева и цревну микрофлору.
Ферментисане намирнице и пробиотичке културе тада могу бити од велике користи за лечење болести које изазивају штетни микроорганизми.
Сутра ЗАПАЛИТЕ СВЕЋУ! У ноћи младог Месеца следи ИСПУЊЕЊЕ ЖЕЉА - астролошкиња открила зашто је ПЕТАК значајан дан
Светски позната инфлуенсерка послала ОШТРУ ПОРУКУ СРПКИЊАМА! Оплела по СТИЛУ, а једно највише ОСУДИЛА
Постоји много разлога, зашто је добро да је припремите за ову зиму.
Јача имунитет
Поред тога што чува цревну микреофлору изузетно је добра за имунолошки систем који је повезан са пробавним. Од имунолошког система зависи наше здравствено стање. Он сложеним механизмима штити тело од штетних микроорганизама и ублажава упалне процесе свих врста. Кисело поврће повећава број ћелија које природно уништавају "уљезе".
Снижава повишен ниво холестерола
Сматра се да се конзумирањем ферментисаних производа смањују и нивои лошег холестерола у крви. До тога долази зато што такве намирнице смањују способност ресорпције холестерола у крв.
Ублажава алергије и кожне тегобе
Није случајна узречица да је кожа огледало здравља. Здрава микрофлора штити црева од токсина и тешких метала. Побољшава апсорпцију нутријената и спречава инфекције и упале. То има позитиван утицај на смањење алергије, акни, екцема и гљивичних инфекција.
Побољшава расположење
Понекад се црева описују као “други мозак”. Сматра се да се највећи део серотонина, хормона среће, ствара управо у цревима. Хроничан стрес негативно делује на цревну микрофлору. Стога свакако покушајте да избегнете стрес, а здравље црева заштитите уносом ферментисаних намирница.
Рецепт за туршију која ће вам трајати до следеће сезоне.
За припрему туршије веома је важно одабрати здраве, једре, свеже и неоштећене плодове. По жељи и укусу укућана, набавите жуту паприку шиљу, зелени парадајз, краставчиће, шаргарепу, карфиол.
Рецепт је одмерен према количини пресолца од 10 литара, а ви сразмерно повећајте количину свих састојака уколико вам ово није довољно за поврће потребно вашој породици.
Поврће оперите, карфиол очистите од лишћа и поделите на "цветиће", шаргарепу ољуштите, на паприци скратите дршке. Оперите још једном и раширите на кухињским крпама да се просуши.
Слажите у буренце тако да буде чврсто спаковано, али пазите да се не оштети. По жељи, можете додати и четвртке главица купуса. На сваки ред поврћа сипати помало шећера. Одозго пажљиво заштитите пластичном решетком која не дозвољава да поврће исплива из пресолца, па притисните каменом или теглом напуњеном пресолцем.
Пресолац припремите по следећем рецепту и водите рачуна да не повећавате количину средстава за конзервирање - имајте на уму да је једино ограничена употреба ових средстава безбедна за ваше здравље!
Састојци:
- 10 литара воде
- 300 гр соли
- 200 мл есенције
- 20 гр винобрана
- 20 гр конзерванса
Припрема: Винобран и конзерванс прокувати у 1 литар воде па додати у 9 литара воде да се раствори. Есенцију додати на крају. По поврћу сипати мало шећера.