Домаћи сок од ПОМОРАНЏЕ је право освежење у току јесени - Брзо и лако се припрема, од једне мере добија се велика количина
Редовна хидратација у ово време је веома битна, а то значи и унос витамина. Уколико не једете воће, ево једне алтернативе.
Ево једног рецепта за све љубитеље сока од поморанџе. Многи воле да са њим започињу дан уз доручак, а овај рецепт је веома једноставан, брзо се припрема и једна мера обезбедиће вам залихе за неколико дана.
Састојци и припрема:
- 1.5 кг до 2 кг поморанџи
- 4 већа лимуна – 800 г шећера
- 3 кесице лимунтуса
- 5 литара воде
Шећер можете смањити на минимум, уколико сте љубитељ што природнијег укуса.
За прање воћа: 6 кашикица сода бикарбоне, 3 кашикице соли.
Воће прво натопити у млакој води у коју смо додали сода бикарбону и со. Оставити тако да стоји најдуже 2 сата, затим воће опрати под млазом воде и исећи на мање комаде. Ако у поморанџи и лимуну имају кошпице, извадити их да не сметају током млевења.
Исецкано воће ставити у лонац и налити са 2 литре воде. Ставити да кува све док не прокључа и тада склонити са шпорета.
Сада је потребно све измиксати да се створи кашаста маса.
У измиксане поморанџе и лимун додати шећер и лимунтус налити остатак воде и оставити да преноћи или ако сте то радили ујутру, процедите сок предвече, бар осам сати да стоји.
Када је дошло време да се процеди узети велику цедиљку, ако имате само ону са великим рупицама требаће вам и једна газа. Све добро процедити и налити у чисте флаше. Затворити одговарајућим чепом и држати у фрижидеру.
Ако мислите да га нећете попити у року од десетак дана сипајте један део у пластичне флаше и држите у замрзивачу.