Domaći sok od POMORANDŽE je pravo osveženje u toku jeseni - Brzo i lako se priprema, od jedne mere dobija se velika količina
Redovna hidratacija u ovo vreme je veoma bitna, a to znači i unos vitamina. Ukoliko ne jedete voće, evo jedne alternative.
Evo jednog recepta za sve ljubitelje soka od pomorandže. Mnogi vole da sa njim započinju dan uz doručak, a ovaj recept je veoma jednostavan, brzo se priprema i jedna mera obezbediće vam zalihe za nekoliko dana.
Sastojci i priprema:
- 1.5 kg do 2 kg pomorandži
- 4 veća limuna – 800 g šećera
- 3 kesice limuntusa
- 5 litara vode
Šećer možete smanjiti na minimum, ukoliko ste ljubitelj što prirodnijeg ukusa.
Za pranje voća: 6 kašikica soda bikarbone, 3 kašikice soli.
Voće prvo natopiti u mlakoj vodi u koju smo dodali soda bikarbonu i so. Ostaviti tako da stoji najduže 2 sata, zatim voće oprati pod mlazom vode i iseći na manje komade. Ako u pomorandži i limunu imaju košpice, izvaditi ih da ne smetaju tokom mlevenja.
Iseckano voće staviti u lonac i naliti sa 2 litre vode. Staviti da kuva sve dok ne proključa i tada skloniti sa šporeta.
Sada je potrebno sve izmiksati da se stvori kašasta masa.
U izmiksane pomorandže i limun dodati šećer i limuntus naliti ostatak vode i ostaviti da prenoći ili ako ste to radili ujutru, procedite sok predveče, bar osam sati da stoji.
Kada je došlo vreme da se procedi uzeti veliku cediljku, ako imate samo onu sa velikim rupicama trebaće vam i jedna gaza. Sve dobro procediti i naliti u čiste flaše. Zatvoriti odgovarajućim čepom i držati u frižideru.
Ako mislite da ga nećete popiti u roku od desetak dana sipajte jedan deo u plastične flaše i držite u zamrzivaču.