ЕГИПАТСКА ТОРТА била је главна на славама - Посласица коју памте генерације, спој две врсте фила и ораха сан су сваког сладокусца
Препорука за било коју врсту славља, па и за славску трпезу.
Сећате ли се египатске торте која је некада била међу главним посластицама на свим слављима. Подсећа мо се рецепта за ову торту, ево како се припрема и шта ће вам бити потребно од састојака.
Коре:
- 5 беланаца
- 5 кашика шећера
- 100 г млевених ораха
- 1 кашика брашна
Фил 1:
- 10 жуманаца
- 10 кашика шећера
- 8 (пуних) кашика густина
- 600 мл млека
- 250 гр путера
- 5 кашика прах шећера
- арома ваниле
Фил 2:
- 300 гр шећера
- 200 гр резге ораха
- 300 мл слатке павлаке
Коре:
Умутити чврст снег од беланаца, потом додати шећер. Лагано мешајући додати брашно и орахе.
Масу сипати у плех који је претходно подмазан и посут брашном. Пећи у загрејаној рерни на око 180 степени док се кора лагано не одвоји од ивица плеха.
Пећи овакве две коре.
Ја сам пекла у плеху пречника 28 цм.
Фил:
Сипати 400 мл млека у шерпу, томе додати шећер па све ставити на шпорет да проври.
Посебно умутити 200 мл млека са жуманцима и густином. Водите рачуна да вам се не створе грудвице.
Када млеко проври додати масу од млека, жуманаца и густина. Све заједно прокувати, непрекидно мешајући док се маса не згусне. Оставити да се охлади.
Посебно умутити маслац са прах шећером. Када је фил хладан сјединити га са умућеним маслацем. На крају додати арому ваниле.
Фил:
Шећер ставити у шерпу, лагано га истопити мешајући да се не би запалио. Када је шећер скроз истопљен у њега додати резге ораха. Све излити на пек папир и оставити да се охлади.
Када је маса охлађења самлети је (ја сам је самлела у сецку) или је уситнити тучком.
Умутити слатку павлаку. Водите рачуна да је не умутите превише. Ако је превише умутите додајте мало млека око 1 дл тако да маса буде кремаста и лагана за мазање.
Одвојте мало грилијаша за посипање преко торте, око 3-4 кашике.
У слатку павлаку додајте измрвљени грилијаш.
Уместо слатке павлаке можете користити и шлаг.
Торту филовати кора-фил 1- фил 2- кора- фил 1- фил 2. Одозго посути грилијашем.
Торту служити расхлађену.