Ево како да искористите замрзнуте вишње: ПОСНА ЛЕЊА ПИТА као савршена замена за класнични колач од јабука
За разлику од класичне лење пите од јабука, која је мекана и сочна, ова верзија са вишњама има благу киселост и савршен баланс укуса, а уз то не садржи млечне производе ни јаја.
Лења пита је традиционални колач који се најчешће прави са јабукама, али ова посна верзија са вишњама доноси освежавајући и киселаст укус, идеалан је за све љубитеље воћних посластица.
Састојци
Фил
- 600 г замрзнутих вишања
- 2 кесице ванил шећера
- 1 кашика шећера
- 50 мл воде
- 2 супене кашике густина
- 3 супене кашике воде
Тесто
- 250 мл газиране минералне воде
- 150 мл уља
- 5,5 шоља брашна
- 1 шоља шећера
- 1 кашика густина
- 2 кесица ванил шечера
- 1/2 кесица прашка за пециво
- Кора једног лимуна
- Сок од пола лимуна
У шерпу сипајте вишње, ванил шечер и шећер, прелијте са 50 мл воде и ставите да се кува.
Затим помешајте густин са две кашике воде, да се густин растопи. Потом га сипајте у вишње, непрекидно мешајући на средњој температури док се смеса не сједини.
Помешајте газирану воду и уље. Затим додајте брашно, шећер, густин,ванил шечер, прашак за пециво, изрендајте целу кору лимуна и додајте сок од лимуна. Све заједно промешајте да се смеса сједини, а потом премесите.
Тесто поделите на два дела, а затим на подмазани плех развуците једну половину теста по целој дужини тепсије. Пеците у загрејану рерну на 200 Ц.
На папиру за печење премесите другу половину теста, а затим га развијте у дужину плеха.
Након 10 минута, извадите плех из рерне, прелијте смесом тесто, а затим преклопите другим делом теста и виљушком прободите горњу кору. Вратите у рерну на јос 15 минута на 200 Ц и још 15 минута на 180 Ц.
Детаљније о начину припреме на видеу Мала Брза Кухиња.