ХИПОКРАТОВА ЧОРБА ЛЕЧИ ПРЕХЛАДУ ИСТОГ МОМЕНТА: Јача имунитет, а тајна је у КОМБИНАЦИЈИ ПОВРЋА
Чорбицу чувајте у фрижидеру најдуже 48 сати
Муче вас алергије, стално сте прехлађени, борите се са разним вирусним и бактеријским инфекцијама, малаксали сте и преморени? Све су то знаци да вам је имунитет ослабио. А то није добро, јер је он прва и најважнија линија одбране нашег тела од свих штетних утицаја којима смо свакодневно изложени. И највише нам је потребан баш у оне дане када сви око нас кијају и кашљу. Зато је врло важно оснажити га, а у томе ће вам помоћи чувена Хипократова чорбица.
Прича каже да је још пре 2.500 година чувени старогрчки лекар Хипократ осмислио чорбу која је болеснике дословно дизала из постеље. Направио ју је тако да јача имунитет и избацује отрове, па се од давнина зна колико је благотворна за наше тело.
СПЕКТАКЛ КОЈИ СЕ ДУГО ЧЕКАО - ПОЧИЊЕ НАЈВЕЋА КАЗИНО ЖУРКА НА БАЛКАНУ
СТАВИТЕ ТЕГЛУ ПИРИНЧА У СВАКИ ЋОШАК СОБЕ И ГЛЕДАЈТЕ ШТА СЕ ДЕШАВА: Резултат ће вас одушевити!
Тајна је у комбинацији поврћа
Тајна ове врло једноставне, а лековите чорбице, коју је тридесетих година прошлог века прославио немачки лекар Макс Герсон, јесте у правом одабиру и комбинацији поврћа, тј. нутријената који чисте тело од отрова, јачају имунитет и чувају од многих болести, па и оних најтежих.
Тако црни лук, који обилује витамином Ц и селеном, подстиче рад имуносистема, а бели лук, од давнина познат као природни антибиотик, помаже код разних упала, високог крвног притиска, реуматских тегоба, болести срца и јетре… Ту су и кромпир, познат као добар пријатељ здравља, и парадајз, богат ликопеном, који такође чува имуносистем.
Хипократова чорба је посебна и јер обилује калијумом, а у њој нема натријума, тј. соли. Уз то, спрема се врло лако и јефтина је, па се што пре ухватите за кецељу и шерпу и направите је и за себе и за укућане.
Како се прави
Потребно је
1 средњи корен целера, 1 средњи корен першуна, 2 средње главице црног лука, 1 већи празилук, 5 ченова белог лука, мало першуновог листа, 600 г парадајза, 400 г кромпира, по жељи ловор, коријандер, капар, ким, коморач, мускатни орах, рузмарин, шафран, жалфија, мајчина душица (друге зачине избегавајте да не пониште дејство чорбице)
Припрема
Поврће добро оперите, исјеците на коцкице, ставите у велики лонац, да није алуминијумски, те налијте воде да огрезне. Загрејте до кључања, па кувајте на тихој ватри до два сата, док не омекша. Воду не доливајте током кувања, а лонац држите поклопљен. Пред крај убаците бели лук и зачине, а готову чорбицу пропасирајте по жељи. Конзумирајте једну до две порције на дан. Чорбицу чувајте у фрижидеру најдуже 48 сати, а пред наредно сервирање немојте подгрејавати, већ држите на собној температури око пола сата.