ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ ЛЕКАРА! Срби се "ДАВЕ" у овим НАМИРНИЦАМА, а повећавају ризик од ТУМОРА и РАНЕ СМРТИ
Ово су намирнице које лекари никада не конзумирају јер повећавају ризик од рака! Међу њима и омиљена српска храна!
Неке намирнице које Срби често конзумирају повећавају ризик од рака код људи, показало је истраживање.
Житарице за доручак и хлеб налазе се на листи 'ултра-прерађене хране' која представља озбиљан ризик по здравље нације.
Истраживачи са Империјал колеџа у Лондону рекли су да су налази посебно забрињавајући због „изузетно високог“ уноса ултра-обрађене хране код Британаца, али и Срба.
Ултра прерађена храна је свака храна или пиће које је подвргнуто одређеним врстама прераде хране.
НЕ КУПУЈТЕ ГА, ОВО МЛЕКО ЈЕ ОПАСНО: Доктор објаснио - РАЗАРА срце и диже холестерол, а у свим је продавницама
“НЕВАЉАЛИ” ХОРОСКОП: Како би изгледао ФИЛМ ЗА ОДРАСЛЕ када би га правио сваки хороскопски знак
Они имају мање хранљивих материја и влакана и више шећера, масти и соли у поређењу са непрерађеном или минимално обрађеном храном.
Здравије опције непрерађене хране укључују: воће, поврће, јаја, месо и житарице.
Није сва фабрички произведена храна класификована као ултра-обрађена.
На пример, сланина, сир, пиво и вино су класификовани као прерађена храна, што значи да би могли бити мало здравије опције - иако је мало истраживања упоредило то двоје. Док су као најопасније издвојени конзервирана храна, месо са роштиља и сухомеснати и димљени производи.
За просечног Британца, нездрава храна чини половину њихових дневних калорија.
Ово долази пошто стручњаци предвиђају да ће број људи са дијагнозом рака порасти за трећину до 2040. године.
За сваких 10 посто повећања ултра-прерађене хране у исхрани особе, шансе за развој рака су се повећавале за два посто - а шансе за смрт за шест посто.
Највећи пораст је забележен код рака дојке и рака јајника - где су шансе за смрт порасле за 16, односно 30 одсто.
Претходне студије повезале су ултра-прерађену храну са повећаним ризиком од развоја гојазности и дијабетеса типа 2.
Ова нова студија пратила је исхрану преко 200.000 одраслих учесника средњих година током 10 година како би пратила њихов ризик од развоја 34 врсте рака.
Аутори позивају на боље обележавање хране, како би људи били свеснији ризика и да би здрава храна била приступачнија.
Др Киара Чанг, први аутор студије, рекла је: „Домаћинства са нижим приходима су посебно рањива на ову јефтину и нездраву ултра-прерађену храну.
„Минимално прерађена и свеже припремљена јела треба да буду субвенционисана како би се осигурало да сви имају приступ здравим, хранљивим и приступачним опцијама.
Др Естер Вамос, главни аутор студије, са Империјал колеџа у Лондону, рекла је: „Ова студија додаје све већи доказ да ултра-обрађена храна вероватно негативно утиче на наше здравље, укључујући ризик од рака.
„Иако наша студија не може да докаже узрочност, други доступни докази показују да би смањење ултра-прерађене хране у нашој исхрани могло да пружи важне здравствене предности. "
Малколм Кларк из Цанцер Research УК је рекао: „Порота још увек није у вези са тим да ли ултра-прерађена храна сама по себи изазива рак. Али знамо да висококалорична и зашећерена храна може довести до повећања телесне тежине, а прекомерна тежина или гојазност повећава ризик од 13 различите врсте рака."
Студија је објављена у еЦлиницалМедицине.