HITNO UPOZORENJE LEKARA! Srbi se "DAVE" u ovim NAMIRNICAMA, a povećavaju rizik od TUMORA i RANE SMRTI
Ovo su namirnice koje lekari nikada ne konzumiraju jer povećavaju rizik od raka! Među njima i omiljena srpska hrana!
Neke namirnice koje Srbi često konzumiraju povećavaju rizik od raka kod ljudi, pokazalo je istraživanje.
Žitarice za doručak i hleb nalaze se na listi 'ultra-prerađene hrane' koja predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje nacije.
Istraživači sa Imperijal koledža u Londonu rekli su da su nalazi posebno zabrinjavajući zbog „izuzetno visokog“ unosa ultra-obrađene hrane kod Britanaca, ali i Srba.
Ultra prerađena hrana je svaka hrana ili piće koje je podvrgnuto određenim vrstama prerade hrane.
NE KUPUJTE GA, OVO MLEKO JE OPASNO: Doktor objasnio - RAZARA srce i diže holesterol, a u svim je prodavnicama
“NEVALJALI” HOROSKOP: Kako bi izgledao FILM ZA ODRASLE kada bi ga pravio svaki horoskopski znak
Oni imaju manje hranljivih materija i vlakana i više šećera, masti i soli u poređenju sa neprerađenom ili minimalno obrađenom hranom.
Zdravije opcije neprerađene hrane uključuju: voće, povrće, jaja, meso i žitarice.
Nije sva fabrički proizvedena hrana klasifikovana kao ultra-obrađena.
Na primer, slanina, sir, pivo i vino su klasifikovani kao prerađena hrana, što znači da bi mogli biti malo zdravije opcije - iako je malo istraživanja uporedilo to dvoje. Dok su kao najopasnije izdvojeni konzervirana hrana, meso sa roštilja i suhomesnati i dimljeni proizvodi.
Za prosečnog Britanca, nezdrava hrana čini polovinu njihovih dnevnih kalorija.
Ovo dolazi pošto stručnjaci predviđaju da će broj ljudi sa dijagnozom raka porasti za trećinu do 2040. godine.
Za svakih 10 posto povećanja ultra-prerađene hrane u ishrani osobe, šanse za razvoj raka su se povećavale za dva posto - a šanse za smrt za šest posto.
Najveći porast je zabeležen kod raka dojke i raka jajnika - gde su šanse za smrt porasle za 16, odnosno 30 odsto.
Prethodne studije povezale su ultra-prerađenu hranu sa povećanim rizikom od razvoja gojaznosti i dijabetesa tipa 2.
Ova nova studija pratila je ishranu preko 200.000 odraslih učesnika srednjih godina tokom 10 godina kako bi pratila njihov rizik od razvoja 34 vrste raka.
Autori pozivaju na bolje obeležavanje hrane, kako bi ljudi bili svesniji rizika i da bi zdrava hrana bila pristupačnija.
Dr Kiara Čang, prvi autor studije, rekla je: „Domaćinstva sa nižim prihodima su posebno ranjiva na ovu jeftinu i nezdravu ultra-prerađenu hranu.
„Minimalno prerađena i sveže pripremljena jela treba da budu subvencionisana kako bi se osiguralo da svi imaju pristup zdravim, hranljivim i pristupačnim opcijama.
Dr Ester Vamos, glavni autor studije, sa Imperijal koledža u Londonu, rekla je: „Ova studija dodaje sve veći dokaz da ultra-obrađena hrana verovatno negativno utiče na naše zdravlje, uključujući rizik od raka.
„Iako naša studija ne može da dokaže uzročnost, drugi dostupni dokazi pokazuju da bi smanjenje ultra-prerađene hrane u našoj ishrani moglo da pruži važne zdravstvene prednosti. "
Malkolm Klark iz Cancer Research UK je rekao: „Porota još uvek nije u vezi sa tim da li ultra-prerađena hrana sama po sebi izaziva rak. Ali znamo da visokokalorična i zašećerena hrana može dovesti do povećanja telesne težine, a prekomerna težina ili gojaznost povećava rizik od 13 različite vrste raka."
Studija je objavljena u eClinicalMedicine.