ИЗАЗИВА ПРОМЕНЕ НА КОЖИ: Ако цедиш сок од ове ДВЕ ОМИЉЕНЕ ВОЋКЕ ризикујеш да ти се деси ово
Не претерујте!
Нутриционисти и доктори препоручују унос воћа и свеже цеђених сокова због обиља хранљивих материја које оснажују имунитет и обезбеђују телу неопходне састојке за правилно функционисање организма.
Нутриционисти такође увек дају предност цеђеним соковима (без додатог шећера) у односу на сам плод, јер је за припрему једне чаше сока потребно више воћки, а то значи и већа количина нутријената.
Ако с времена на време унесете више од једне чаше цеђеног воћа, нећете нанети штету здрављу, кажу нутриционисти. Али ако их редовно пијете у неограниченим количинама, то већ представља проблем. На пример, ако претерујете са козумацијом сока од шаргарепе и поморанџе, ризикујте да вам се промени боја коже, односно да постане "наранџаста". То указује на прекомерно нагомилавање каротена у телу, које се зауставља када се смањи унос воћа са високим садржајем каротеноида.
Осим тога, свежи сокови имају лаксативни ефекат, што је добро за особе које имају проблеме са констипацијом (затвором), али лоше за оне који пате од честих дијареја.
Да ли је боље бити сок од једне или комбинације више воћки?
Један од принципа здраве исхране је разноликост, што је правило које важи и за комбинације воћа у прављењу сокова. На пример, мешавина јабуке и шаргарепе је одлична, а генерално што је више воћа - то је већа количина витамина и минерала које уносите у организам.
Када је најбоље време за пиће свеже исцеђеног сока?
Ако желите да извучете максимум, најбоље је да конзумирате свеже цеђени сок у року од 15-20 минута од припреме. Под утицајем светлости, кисеоника и сопствених ензима, нутријенти из воћа губе на хранљивости, преноси Мондо.
Што се тиче доба дана, најбоља опција је јутро и прва половина дана. Захваљујући присуству витамина Ц, полифенолних једињења и органских киселина, свеж сок ће помоћи подизању расположења, сматрају стручњаци.