ЖУМАНЦЕ ЈЕ ДОСТА ЗДРАВИЈЕ: Садржи есенцијалне витамине и аминокиселине, идеална храна у току дијете
Важи правило као и за остале намирнице, а то је умереност.
Многи доктори и нутриционисти препоручују јаја за доручак због високог садржаја здравих масноћа, витамина и протеина. Лака су за припрему, а уз разноврсне могућности ми их често и конзумирамо свесни њихових здравствених ефеката на наш организам. Али једно питање се стално намеће – шта је здравије и да ли жуманце треба одбацити или га јести одвојено од беланца.
Жуманце садржи више масти, калорија и холестерола него што их има беланце. У једном великом јајету има око четири грама протеина. Више од пола садржаја протеина је у беланцету - она су целовити протеини јер садрже девет аминокиселина.
Регулише ПОРЕМЕЋАЈ ШТИТНЕ ЖЛЕЗДЕ, ЈАЧА КОСТИ: Ову биљку многи сматрају коровом, а веома је ЛЕКОВИТА
Стање које ПОГОРШАВА проблем са ШТИТНОМ ЖЛЕЗДОМ: Ову ГРЕШКУ правите свакодневно, а наноси велику штету
Између беланаца и жуманаца постоји велика разлика у калоријској вредности. Тако беланца имају само 17 калорија, док их у жуманцима има 55. Такође, беланце готово да нема масноћа, а код људи који једу храну богату протеинима са смањеним уделом калорија, беланца су често на јеловнику.
Жуманце садржи есенцијалне нутријенте и витамине из јајета, као и каротеноиде топиве у мастима који штите вид и очи од стварања катаракта и других тегоба.
На крају видимо да оба дела јајета имају специфичне бенефите, али нутритивно гледано жуманце је богатије од беланцета. Ипак, треба га конзумирати умерено јер садржи високи ниво холестерола.