ЈЕДЕШ ВОЋКУ ИЛИ ЦЕДИШ ЊЕН СОК? Разлика је огромна, а ево ШТА нутриционисти кажу да је ЗДРАВИЈЕ!
Није на одмет знати...
Многи људи више уживају у чаши цеђене поморанџе, нарочито када им треба неки освежавајући напитак, него у целој воћки. Водећи се логиком да је у питању сок из саме воћке, не виде разлику и проблем у томе.
Међтуим, нутриционисти истичу да постоје прави разлози због којих би увек требало да се одлучите за цео плод.
НАУКА ДОКАЗАЛА: Најтеже је одгајати само ЈЕДНО ДЕТЕ, а ево и ЗАШТО!
Оставите ЦИГАРЕТЕ помоћу овог ТРИКА, а за то вам је потребно свега 10 ДИНАРА (РЕЦЕПТ)
Да ли имате ПОВИШЕН ХОЛЕСТЕРОЛ у крви? НЕОЧЕКИВАНИ СИМПТОМ се може појавити на вашим СТОПАЛИМА
- Поморанџа и сок од поморанџе имају исте основне хранљиве састојке, међутим целовит плод садржи у таквом облику доста дијетних влакана, који мењају начин варења и прихватања материја из поморанџе. Шећер из сокова брзо улази у крв, док иста количина шећера из целовите воћке у крвоток улази знатно спорије. Ако попијете сок и сав шећер одједном уђе у крвоток, калорије које у том тренутку не искористите, ускладиштиће се као масти.
Са друге стране ако поједете воћку, а шећер из ње се постепено разгради, јер влакна успоравају брзину којом се шећер вари, ваше тело има веће шансе да искористи те калорије. У том случају ће више калорија сагорети, а мање ускладиштити. Такође због задржаја дијетних влакана смањује се апсорбција шећера у крвотоку. Влакна као сунђери упијају шећер у телу, и успоравају њихову апсорбцију.
Још један поен у корист целовитог плода иде јер када цедимо воћку, увек ћемо искористити више плодова него што би у другом случају могли да поједемо. Тако да један цеђени сок од наранџе, обично садржи 3 до 4 наранџе, и у том случају још већу количину шећера, која брже улази у крвоток.
Воће у свом природном облику садржи читав тим материја - витамина, минерала, влакана, фитонутријената, који се боре против гојазности, тако што убрзавају метаболизам и смањују апсорпцију шећера - наводи нутриционисткиња Ивана Мишић.