Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КАЈСИЈЕ НИСУ ЗДРАВЕ ЗА СВЕ: Чисте јетру и помажу код високог холестерола, али ево КО НЕ би требало да их ЈЕДЕ

30.06.2024. 14:47
kajsije
кајсије / Извор: Shutterstock

Са друге стране су добре за метаболизам и детоксикацију.

Кајсије садрже велику количину антиоксиданата који су кључни за јачање имунитета и смањење оксидативног стреса – све то утиче на јачу способност организма да се боље штити од инфекција, упала, али и озбиљнијих болести.

Изузетно су хранљиве, а поред тога што побољшавају варење, веома су корисне за наше очи.

Садрже велику количину витамин и минерала, а притом имају и изузетно мало калорија. У две свеже кајсије (70 грама) налази се: веома мало калорија (само 34) само 34, 8 гр угљених хидрата, 1 гр протеина, врло мало масноћа, 4 одсто калијума, мало влакана, али и витамини А, Ц и Е.

Осим тога, садрже и бета каротен, лутеин и зеаксантин, моћне антиоксиданате који помажу у борби против слободних радикала и смањују оксидативни стрес.

Такође, није занемарљива ни количина влакана у кајсијама, које погодно делују на црева и целокупни систем за варење.

Најбоље их је јести целе и неољуштене, али их је пре тога потребно добро опрати. Препорука нутрициониста је да се што чешће нађу на нашој трпези, али ипак и ту постоји изузетак.

kajsije
кајсије / Извор: Shutterstock

Опрез – кајсије имају висок садржај калијума

Кајсије су богате калијумом, минералом који такође служи као електролит. У вашем телу, он је одговоран за слање нервних сигнала и регулисање мишићних контракција и равнотеже течности (24, 25). Две кајсије (70 грама) обезбеђују 181 мг овог минерала, што је 4 одсто дневних потреба. С обзиром да калијум блиско сарађује са натријумом како би одржао равнотежу течности, адекватан унос може помоћи у спречавању надимања и одржавању здравог крвног притиска (24).

Једна анализа 33 студије открила је да исхрана богата калијумом значајно смањује крвни притисак и резултира 24 одсто мањим ризиком од можданог удара (26). Међутим, важно је напоменути да особе које имају кардиоваскулрне или бубрежне проблеме не треба да уносе превише овог воћа, а најбоље би било да их потпуно избегавају. Посебно ако су на редовној терапији.